Hoe piano leren spelen?

Hoe piano leren spelen? Piano leren spelen is iets waar veel mensen van dromen, maar hoe moet u daarmee beginnen? In dit artikel wordt het één en ander toegelicht over hoe men piano kan leren spelen. Piano leren spelen is nog niet zo'n hele moeilijke opgave waarbij bijvoorbeeld een minimum leeftijd benodigd is. Het is zelfs een pré om op vroege leeftijd te beginnen met piano spelen. Uiteindelijk kan iedereen die volhoudt leren om redelijk op de piano te spelen.

Piano of keyboard

Om piano te leren spelen is het natuurlijk handig wanneer u toegang heeft tot een piano. Een piano is echter een duur instrument. Wanneer u niet genoeg geld heeft voor een echte piano, dan biedt een keyboard een goedkoper alternatief. Ook al klinkt een keyboard min of meer gelijk, er is wel een wezenlijk verschil. Zo heeft een keyboard 66 toetsen en een piano heeft er 88. Verder zijn de toetsen op een piano zwaarder en groter. Hierdoor is het gemakkelijker om te leren spelen op een keyboard.

Hoe leert u piano spelen?

Dit instrument bestaat al honderden jaren en er zijn al veel onderzoeken geweest naar het leren van piano spelen. Zo zijn er mensen die piano leren spelen door puur te luisteren naar toonhoogte. Dit is gewoon een kwestie van trial & error, goed luisteren en blijven proberen tot het goed klinkt. Deze methode is voor de wat minder begaafden onder ons niet erg effectief. Daarnaast leert men hierbij vaak slechte gewoontes aan met betrekking tot het bewegen van de handen.

Voor de meeste mensen is het verstandig om een pianoleraar te nemen. Wanneer een piano leraar wat te duur is, dan is op Youtube natuurlijk heel veel beeldmateriaal te vinden over het leren spelen van piano. Daarnaast zijn er natuurlijk ook DVD's te koop en zijn er ook nog de oude bekende boeken over het leren bespelen van de piano.

Het is zeker mogelijk voor de getalenteerde beoefenaars om vrij goed te leren spelen aan de hand van tutorials op internet en door het lezen van boeken. Een echte pianoleraar denk echter met de leerling mee door bijvoorbeeld het soort muziek aan te passen aan wat de leerling nodig heeft om nog beter te worden in het beheersen van dit mooie instrument.

Noten lezen

Noten lezen is een moeilijke taak waar het nodige voor geleerd en geoefend moet worden. Door goed noten te leren lezen wordt het voor iemand met redelijke piano controle mogelijk om moeilijke composities te spelen zonder al te veel oefening. Om dit te kunnen doen via luisteren naar de juiste toonhoogte, dan moet u of heel begaafd zijn, of lang oefenen. Het is echter wel belangrijk om ook goed te leren luisteren naar toonhoogte en ritme etc. Een goede pianoleraar zal u dit ook absoluut leren.

Conclusie

Piano leren spelen is echter vooral een kwestie van veel oefenen, want er kan maar een klein gedeelte geleerd worden door boeken te lezen of DVD's te kijken. Daarnaast is het van belang om consistent elke week te blijven oefenen, zodat het een soort natuurlijke handeling wordt, zoals typen en autorijden. Door de juiste aanpak te kiezen kan het leerproces natuurlijk wel wat versneld worden.

Dus blijf niet langer alleen artikelen als deze lezen en stap achter die piano of dat keyboard! Alleen dan kunt u de Mozart in uzelf vinden.
© 2012 - 2024 Jenk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel piano of keyboard leren spelenSnel piano of keyboard leren spelenJe bent van plan om een piano of keyboard aan te schaffen? Jij wil snel leren hoe je erop moet spelen? Lees dan eerst ev…
De basis Piano akkoordenDe basis Piano akkoordenPiano leren spelen is erg leuk, maar je moet het wel leren. Een belangrijk onderdeel zijn de piano akkoorden. Hier leer…
Piano leren spelen door zelfstudiePiano leren spelen door zelfstudieDe piano is een prachtig instrument, waarmee je als je een beetje noten kan lezen al gauw de meest fantastische muziek k…
De piano; hoe werkt dit instrument?De piano; hoe werkt dit instrument?In dit artikel kun je lezen over het bij de mensen zeer geliefde instrument; de piano. Er wordt eenvoudig weergegeven wa…

Wat is Etsy en wat kun je ermee?Etsy is een platform waarop mensen zelfgemaakte spullen aanbieden. Het bedrijf startte in 2005 en heeft inmiddels meer d…
Het Modelspoor Museum in Sneek, leuk uitje met kinderen!Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek is een museum waar ook kinderen graag geziene gasten zijn. De kinderen kunnen z…
Jenk (7 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.