Leren boogschieten

Leren boogschieten Boogschieten is altijd al wel populair geweest, maar heeft nooit op hetzelfde niveau gezeten als hockey en voetbal; toch kan het erg leuk zijn, en een stuk minder inspannend. Je kunt naar een schiethal gaan als je het liefst samen met andere deze hobby beoefend. En misschien wel het beste: boogschieten is erg rustgevend. Geen geren en gesteun, alles vergeten behalve je doel. Als je dan raak schiet, geeft dat een geweldig gevoel.

Het kiezen van de juiste boog en pijlen

De juiste boog kiezen is een van de belangrijkste dingen die je moet doen, al voordat je begint met schieten. De boog moet de goeie hoogte hebben, en precies goed gespannen zijn zodat je hem helemaal naar achter kan trekken. Iets waar veel mensen niet aan denken is het kiezen van een links- of rechtshandige boog. Bij kinderbogen maakt het nog niet zoveel uit, maar bij volwassenen is het verschil erg merkbaar. Pijlen moeten dan nog passen bij je boog lengtewijs, maar ook passen bij het soort schieten wat je doet. De meeste mensen gebruiken een simpele hooibaal en een stuk karton, en daar zijn de meeste pijlen dan ook voor gebouwd. Op internet zijn er genoeg paren van pijlen en bogen te vinden, maar er zijn ook veel winkels die ze verkopen. Zo zijn de pijlen en de boog op elkaar afgestemd en kies je nooit de verkeerde.

Veiligheid op de schietbaan!

Voordat je gaat schieten op de schietbaan of in je tuin, moet je altijd aan de regels denken! Zorg er voor dat je nooit op een mens richt. Zelfs al is het een recreatieboog, het is een echt wapen en kan iemand zwaar verwonden. Verder, als je je pijlen uit je trefplaat haalt, zorg ervoor dat je niet tegen ze aan loopt, de achterkant is ook scherp! Ook moet je ervoor zorgen dat je je pijlen voorzichtig uit je trefplaat haalt, anders kan je misschien je pijlen breken, of iemand die achter je staat verwonden. Nu dat uit de weg is, gaan we verder.

Belangrijke dingen tijdens het schieten

Nadat je een tijdje schiet met je boog, zal je wat dingen merken:
  1. Als je begint met boogschieten, zorg ervoor dat je altijd een handschoen aan hebt en een bescherming om je arm, anders kan je een paar zware blaren oplopen.
  2. Schiet op een trefplaat die je pijlen niet beschadigt. Als je er zelf een maakt is een kartonnen plaat met ringen voorop een hooi- of strobaal goed, maar, verder daarover later in het artikel.
  3. Als je iets anders wil proberen, zoals fruit of groente, om op te schieten, zorg ervoor dat er een soort hooibaal achter zit, zodat je je pijlen niet beschadigt.
Als je je niet aan de laatste twee punten houd, kunnen je pijlen snel kapot gaan. Zo snel zelfs, dat je ze na een dag al opnieuw moet bestellen!

Richten met een boog

Mikken met een boog is niet heel lastig, maar om het helemaal onder de knie te krijgen vergt wel wat oefenen. Ten eerste moet je aan de zwaartekracht denken (natuurlijk). Ook al lijkt het erop dat je je doel raakt, zwaartekracht heeft een grote invloed dan je denkt. Om dat onder de knie te krijgen kun je het beste recht op je doel mikken, schieten, en dan bij het tweede schot proberen omhoog te mikken. Zo zal je al snel zien wat voor invloed de zwaartekracht heeft op je pijlen. Behalve dat, is er ook de wind om aan te denken dit is lastiger om je aan aan te passen, maar ook dat zal komen met oefenen. Als laatste moet je er ook aan denken om je boog steeds even sterk te spannen. Als je de ene keer harder schiet dan de ander, kan je nog zo goed met de zwaartekracht en wind rekening houden, je mist altijd. Een goede tip is om de boog altijd tot je lip te spannen zodat je altijd zeker bent van de kracht achter je schot.

Een goede schietschijf

Een goede schietschijf is erg belangrijk. Zoals je al snel zult zien, blijven je pijlen veel langer heel en goed als hij uit de volgende materialen bestaat:
  • Meerdere lagen karton vastgebonden aan elkaar, minstens tien centimeter, zorgen ervoor dat je pijlen niet te abrupt worden gestopt, maar wel worden tegengehouden.
  • Je kan ook tapijt gebruiken, aangezien het een goeie dikte heeft en de pijl niet te abrupt tegenhoudt.
  • Naast gewoon karton, kan je ook hooi samen met karton gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je pijlen het langst goed blijven, aangezien een hooibaal de goeie dikte is, maar wel de pijl makkelijk tegenhoudt.

Verdere dingen die je niet moet doen:
  • Schiet niet op oude matrassen. Daar zitten vaak veren in of andere harde onderdelen waarop je pijlen kapot gaan.
  • Schiet zéker niet op hout, ook al klinkt het soms logisch. Je pijlen zullen hier heel snel op breken/buigen.
  • Samengevat, schiet niet op harde dingen, maar zorg voor een goeie schietschijf. (En daar zijn mensen géén deel van)
  • Ook moet je niet denken dat je zomaar overal mag schieten. Het beste is om je aan te melden bij een schietvereniging.
© 2012 - 2024 Matthie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruisboog, van oorlogstuig naar sportDe kruisboog, in het Engels crossbow, in het Frans arbalète, was ooit een revolutionair oorlogswapen. Thans is het een v…
Pijl en boog ooit een vijandig wapenPijl en boog ooit een vijandig wapenEen pijl en boog of handboog is een oud schietwapen. Na het spannen van de boog kan de pijl worden weggeschoten. De pijl…
Kinderfeestje: Het ridderfeest!Kinderfeestje: Het ridderfeest!Een ware belevenis voor stoere en dappere kinderen is het ridderfeestje dat op elk grasveld gevierd kan worden. Het is e…

Wat kan je maken met behulp van een snijplotter?Soms is het gewoon handig om zelf leuke verpakkingsdoosjes te snijden, of leuke stickers om de boel wat op te fleuren. D…
Wenskaarten: leuke teksten voor kerst- en nieuwjaarskaartenWenskaarten: leuke teksten voor kerst- en nieuwjaarskaartenEen prachtige kerst- of nieuwjaarskaart gemaakt en geen inspiratie voor een bijpassende tekst? Dat is pas sneu! De eeuwi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
Matthie (2 artikelen)
Laatste update: 31-10-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.