Tekenen met kleurpotlood
Om mooie tekeningen te kunnen maken met kleurpotlood, is het belangrijk om op de juiste manier te beginnen met je tekening. Bij tekeningen in kleur is het lastiger om verkeerd gezette lijnen weer uit te gummen. Vaak wordt de tekening daardoor alleen maar vlekkerig. Hierbij volgen een aantal tips om een mooie tekening te kunnen maken.
Zo begin je
Allereerst is het belangrijk dat je de opzet van de tekening ook met kleurpotlood maakt. Dus leg de grijze HB potloden aan de kant, deze kun je nu beter niet gebruiken. Wanneer je namelijk begint met grijs potlood en je daar met kleurpotlood over heen gaat, kun je de donkere ondergrond niet meer uitgummen. De tekening wordt dan vaak rommelig en de kleuren komen niet uit zoals je bedoeld had.
Kleuren mengen
Het kan handig zijn om gebruik te maken van een extra tekenvel om kleuren op te mengen om te zien hoe de kleur uit komt. Zo kun je voorkomen dat je je tekening verpest. Bedenk dat er drie basis kleuren zijn; geel, rood en blauw. Probeer rustig alle mogelijkheden uit en meng deze ook eens met wit, grijs en zwart. Zo krijg je inzicht hoe je een bepaalde kleur kan maken. Ook wanneer je maar enkele kleurpotloden ter beschikking hebt.
De opzet van je tekening
Bepaal eerst wat je wil gaan tekenen. Kijk goed naar het te tekenen object. Neem dan een kleur die dicht bij de uiteindelijke kleur ligt, het liefst een aantal tinten lichter. Begin daarmee de hoofdlijnen te tekenen. Denk erom dat je niet te hard op je potlood drukt. Wanneer je lichte lijnen tekent, zijn deze nog uit te gummen. Vergelijk de verhoudingen steeds tijdens het tekenen. Goed tekenen is goed kijken. Wanneer de opzet van de tekening volgens jou goed is, kun je de andere kleuren erbij pakken.
Witte vlakken niet kleuren
Lichtval op een object geeft een wit oppervlak. Dit oppervlak kun je het beste uitsparen. Je krijgt namelijk niet het juiste effect wanneer je later met wit potlood probeert de lichtval weer te geven. Door de ruimte uit te sparen blijft het witte vlak ook echt wit. Je kan het dan ook nog aanpassen wanneer het witte vlak bijvoorbeeld iets te groot is.
Schaduw toepassen
Om goed te kunnen zien welke kleuren je nodig hebt voor schaduwen, kun je door je ogen samen te knijpen door je wimpers kijken. Hierdoor zie je vaak duidelijker de grove lijnen en kleuren. Bij een rood object kan het namelijk zijn dat je een paarse kleur nodig hebt voor de schaduw en in andere gevallen kun je bruin als schaduwkleur nodig hebben. Probeer bij het intekenen van schaduwen zo weinig mogelijk gebruik te maken van zwart. Alleen wanneer het een zwart object betreft of de schaduw heel donker moet zijn. Zwart maakt een tekening vaak minder realistisch.
Aan de slag
Voor je begint zorg je dat je tekenvel op een gladde ondergrond ligt. Anders krijg je donkere puntjes of vlekjes op je tekening wat zonde is. Laat je niet te snel ontmoedigen, uiteindelijk leer je het meest door het gewoon uit te proberen. Wanneer een tekening niet helemaal lukt, leg hem dan even weg of begin opnieuw. Door veel te oefenen zul je vanzelf gaan inzien hoe het nu precies zit met kleuren.
© 2012 - 2024 Astridtekenares, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Linkshandig tekenenLinkshandige mensen worden vaak bestempeld als creatieve mensen. Naar mijn mening klopt dat wel, aangezien ik zelf links…
Het decoreren van cake popsCake pops kun je op allerlei manieren decoreren. Hier staat een lijst met ideeën voor decoraties en waar je deze product…
De eerste keer uitgaanHet is eindelijk zover, je bent oud genoeg om uit te gaan van je ouders. Of je ouders weten er niks van, dat kan natuurl…