Kerstboom versieren - kunst of crime?

Kerstmis is geen Kerstmis zonder een mooie versierde boom in de huiskamer. Het versieren van de mooie groene dennen zorgt ervoor dat de Kerstsfeer al wordt aangewakkerd. Het kan echter ook een hoop problemen opleveren, vooral wanneer het gaat om hoe de lichtjes moeten hangen of welke kleur ballen er dit jaar in de boom moeten. Het versieren van een Kerstboom is dan ook een kunst (of crime?)

'Echte' of 'neppe' boom?

Voor beide soort bomen zijn er voordelen en nadelen te noemen. Het is natuurlijk makkelijk om een kant- en klare boom van plastic te kopen met alle versiering er al in, maar het plezier van het optuigen, de dennengeur die het huis vult en de sfeer zijn totaal anders. Het is echter wel handig voor mensen met weinig tijd of ruimte om een plastic boom te kopen. Deze zijn na de Kerst weer makkelijk ergens op te bergen en geven het huis toch dat beetje Kerstsfeer mee. Voor de dennengeur kan ook een Kerststukje worden gemaakt of gekocht bij de bloemist, die verkopen rond Kerst de mooiste stukjes.

Een echte boom neemt vaak veel ruimte in huis in, maar zorgt er dan ook wel voor dat er een goede Kerstsfeer hangt. Het grote nadeel aan de bomen is dat de naalden uit kunnen vallen en dat er veel gestofzuigd moet worden. Er zijn ook bomen die minder uitvallen. De gewone groene spar met de dunne scherpte naalden valt het snelst en het meest uit. De Servische spar, de Nordmann en de Blauwspar hebben beperktere naaldval. Er zijn ook nog bomen met zachtere naalden, zoals de Nobele spar en de Nordmann. Bij het uitkiezen van een boom is het goed om eens te schudden aan de boom om te kijken hoeveel naalden eruit vallen. De bomen kunnen op verschillende manieren gekweekt zijn, wat ook belangrijk is voor de naaldval. Bomen met kluiten kunnen nog water krijgen en blijven langer mooi. Bomen die afgezaagd zijn, zijn vaak na drie weken uitgedroogd en laten meer hun naalden vallen.

Kerstboom rechtzetten in een standaard.

Het is vaak lastig om de Kerstboom recht in zijn standaard te zetten. Er bestaan goede bakken waarin de stam klem wordt gezet, zodat de boom niet meer om kan vallen. Sommige bomen zijn hier echter te zwaar voor en moeten in een andere bak worden gezet. Er kunnen dan stenen worden gebruikt om de boom klem te zetten. Let erop dat de mooiste kant van de boom richting de kamer staat. De meeste bomen zijn niet symmetrisch en overal even vol, dus de plek met het 'gat' in de takken kan het beste tegen de muur worden gezet. Takken die erg uitsteken kunnen natuurlijk ook worden afgeknipt. Wanneer de boom recht staat is het tijd om de lampjes erin te hangen.

Lichtjes in de boom.

Allereerst moeten de lampjes in de boom komen te hangen. Het is daarbij handig om bovenaan te beginnen met het snoer en naar onderen te werken, zodat het goed uitkomt met de stekker aan het einde van het snoer. De lampjes moeten op iedere 'laag' rondom de boom worden geplaatst op ongeveer gelijke afstand van elkaar. Dat geeft het mooiste effect. Het kan helpen als er iemand van een afstand mee kijkt om te bepalen of de lichtjes goed zitten en er niet storend uitzien. Dan kunnen de overige versieringen in de boom geplaatst worden.

Kerstballen in de boom.

Het leukste is om de Kerstballen en overige versiering in de boom te hangen. Van tevoren moet er bepaald zijn welke kleur dit jaar de boom gaat sieren. Aangezien een Kerstboom tijdens zijn periode in huis een nogal prominente plek inneemt is het beter om hem niet te bont te maken. Zilver of goud zijn vaak gekozen kleuren omdat die de boom een eenheid laten vormen met de rest van de inrichting van het huis. Ook rood en blauw zijn goede kleuren om te gebruiken. Er kan natuurlijk ook een combinatie van kleuren worden gemaakt. Zilver en rood of goud en blauw zijn goede combinaties. Het is ook leuk om glazen ballen tussen de gekleurde op te hangen. Deze zijn niet te opvallend en gaan goed samen. Het is ook leuk om met materialen te combineren. Er bestaan een heleboel soorten en maten Kerstballen met of zonder versieringen erop. Voor de eenheid van de boom is het goed om niet teveel verschillende ballen of versieringen door elkaar te gebruiken. Het is goed om een aantal van dezelfde ballen op dezelfde afstand van elkaar op te hangen. Zo kunnen er wel meerdere soorten ballen of versieringen gebruikt worden, maar blijft de boom een eenheid.

Overige versieringen als glimmende sliertjes of poppetjes maken de boom af. Het is echter goed om er niet teveel van te gebruiken en bijvoorbeeld vier engeltjes in de boom te plaatsen. Deze geven de boom wat variatie en maken hem niet te gewoon. Het is ook leuk om er voor kinderen bijvoorbeeld snoepstokken of kleine cadeautjes in te plaatsen waarvan ze er iedere dag/week één uit de boom mogen halen.

Kerststal en cadeaus onder de boom.

De boom is pas helemaal af als er een mooie Kerststal onder staat. Het is dus bij het ophangen van de lichtjes belangrijk om er één apart te houden die in de achterkant van de Kerststal kan worden gestoken.

Nu de boom af is, is het tijd om cadeaus te gaan kopen en die eronder te leggen. Dan is de Kerstsfeer compleet!
© 2011 - 2023 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Kerstboom versieren  Hoe versier ik een kerstboom?Kerstboom versieren Hoe versier ik een kerstboom?Een kerstboom versieren is een van de leukste voorbereidingsactiviteiten van de kerstperiode. Een versierde kerstboom is…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
De Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe Kerstboom, de oorsprong van de versieringDe kerstboom is niet meer weg te denken uit de huizen in de periode van Kerstmis. De boom wordt vaak rijkelijk versierd…

Zelf een adventskalender makenZelf een adventskalender makenVeel mensen, vooral kinderen, vinden het leuk om af te tellen voor kerst. Hiervoor kun je overal wel een adventskalender…
Sante Montefiore en haar romansHou je van romans vol vriendschap, humor en liefde? En kun je hier en daar een gebroken hart verteren? Dan is Santa Mont…
Bronnen en referenties
  • http://www.tuinadvies.nl/bomen_kerstboom.html
Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.