Het invullen van WK-pools

Het wereldkampioenschap voetbal nadert. Dit betekent voor veel mensen dat het filosoferen over de toekomstige wereldkampioen zo stilaan is begonnen. Met dit artikel probeer ik u te helpen met het invullen van de alom bekende WK pools. Want hoe kies je nou een toekomstige wereldkampioen, de uitslagen in de poolwedstrijden? en hoe beantwoordt u de onvermijdelijke bonusvragen?

Het invullen van pools

Pools zijn rondom WK's en EK's voetbal onvermijdelijk. Veel mensen spelen mee en de meeste 'poolers' spelen zelfs mee met verschillende voetbalpools. Een WK pool met collega's of vrienden zijn populair. Ook enkele landelijke voetbalpools, met daarbij de mogelijkheid een league te maken met vrienden genieten veel populariteit.

Een veel gehoorde mening over WK pools zegt dat de winnaar van een pool voornamelijk geluk heeft. Dit is echter niet het geval. Natuurlijk speelt geluk een rol, u kan echter weldegelijk over informatie beschikken die de kansen op winst in een pool verhoogt.

Informatie die u kan helpen

Er is dus informatie die u kan helpen met het invullen van een pool. Deze informatie is te verdelen over drie categoriën. De eerste categorie beslaat de groepsfase, de tweede categorie de fase na de groepsfase tot en met de finale. De derde en laatste categorie heeft betrekking op de bonusvragen, zoals topscoorder van het toernooi en de hoeveelheid doelpunten.

De groepsfase

De groepsfase van het toernooi is bepalend voor de overige uitslagen die u invult. Toch kunt u informatie opzoeken die u helpt met het invullen van uw pool. Natuurlijk is dergelijke informatie voor ieders interpretatie vatbaar. Zo schatte ik ieder WK het aantal doelpunten in de groepsfase te hoog in. Na bestudering van de cijfers zag ik echter dat het aantal doelpunten in de groepsfase altijd lager uitviel dan ik dacht. Dergelijke informatie geeft natuurlijk niet de juiste uitslag, maar geeft wel aan dat u het aantal doelpunten op voorhand kan inschatten.

U kan daarom voordat u begint met invullen van de uitslagen een bepaald hoeveelheid doelpunten opschrijven waarvan u denkt dat gescoord wordt. Na het invullen van alle uitslagen in de groepsfase kunt u deze vergelijken met het aantal doelpunten dat u opgeschreven heeft. Ligt het geschatte aantal doelpunten hoger dan het aantal dat u heeft opgeschreven, dan zal u enkele doelpunten moeten schrappen.

Een tweede hulpmiddel dat u kunt gebruiken is de FIFA ranking. Dit is de ranglijst waar alle landenteams van de wereld gerangschikt staan op basis van prestaties. Deze ranglijst is een hulpmiddel om de sterkte van ieder land in te kunnen schatten. Tevens kunt u de statistieken raadplegen van de afgelopen WK's en continentale kampioenschappen. Dit geeft aansluitend met de FIFA ranking een compleet beeld van de in te schatten sterkte van de teams.

Ten slotte kunt u uw uitslagen nog baseren op uitslagen die kenners en computerberekeningen geven. U kunt deze statistieken natuurlijk ook als hulpmiddel gebruiken op de uitslagen welke u bedacht had.

Op weg naar de wereldkampioen

Uw uitslagen in de groepsfase hebben hun invloed op de fase na de groepsfase. Na de groepsfase zullen er nog zestien landen zijn welke strijden om de wereldtitel. Deze zestien bereiken de volgende ronde op het moment dat zij in één van de acht poules eerste of tweede worden. Deze zestien ploegen zullen over het algemeen weinig verrassingen bevatten. Al wint u vaak een WK pool op het moment dat u deze verrassingen naar boven kunt halen.

Mogelijke verrassingen voor het WK 2010 zijn de landen Zuid Afrika (als thuisland) en Slovenië (zwakke poule). Als ruggesteuntje voor het invullen van deze fase kunt u informatie van eerdere WK's gebruiken. Zeker omdat veel mensen iedere keer vergeten dat penalties ook een mogelijke uitkomst kunnen zijn in deze fase. Andere goede informatie is de berekening van bepaalde computersystemen met de mogelijke wereldkampioen als uitkomst. Deze geven vaak de goede landen aan die ver zullen reiken in het toernooi. Ten slotte dient u erop te letten dat u de goede landen op de goede plek invult. Als Nederland en Brazilië de kwartfinale spelen, dan kunnen beide landen niet de halve finale spelen.

Bonusvragen

Aan het eind van iedere WK pool volgen vaak nog enkele bonusvragen. Vragen waar veel mensen niet of nauwelijks over nadenken. Erg jammer want de antwoorden op deze vragen kunnen wel enigzinds ingeschat worden. Veel mensen doen een flauwe gok op het moment dat er wordt gevraagd naar het aantal gele kaarten of doelpunten. Op het moment dat u echter de gegevens analyseert van eerdere WK's kunt u hier weldegelijk een goede gok over doen. Natuurlijk kunt u hierin niet de verrassingen of scheidsrechterlijke dwalingen in meenemen. U kunt echter wel een gok doen op basis van een algemeen beeld wat is ontstaan op basis van voorgaande WK's.

U kunt echter wel uw winstkansen op een overwinning in een WK pool vergroten. Veel succes bij het invullen!
© 2010 - 2024 Zonnetje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hulp om zelf wedstrijd- of toernooischema's te makenElke toernooicommissie worstelt wel eens met het maken van een goed en evenwichtig wedstrijdschema. Je wilt elk team eve…
Zwembad in je tuin: welke opties zijn er en wat kosten ze?In hartje zomer is er niets fijner dan in een lekker koel zwembad te dobberen. En wat is er nu beter, dan wanneer dat in…
De Poolse taal: uitspraak + kenmerkenHet Pools is een West-Slavische taal die door ongeveer 50 miljoen mensen gesproken wordt. Het Pools is sinds 1 mei 2004…

Flow Magazine: een me-time tijdschriftFlow Magazine: een me-time tijdschriftFlow Magazine. Het tijdschrift Flow werd gelanceerd als het eerste me-time magazine van Nederland. De term Flow staat vo…
Telescoop kopen, beginners handleidingTelescoop kopen, beginners handleidingHet waarnemen van de sterrenhemel wordt door velen bedreven. Als besloten wordt een telescoop aan te schaffen komt er no…
Zonnetje (7 artikelen)
Laatste update: 25-05-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.