Je zangauditie goed afleggen en fijn gaan zingen in een koor
Er zijn in elk dorp of stad wel zangkoren waar je als amateur kunt zingen. Tijdens de repetities en bij uitvoeringen kan ook jij dus de sensatie ervaren van zelf muziek maken, wat zingen uiteindelijk is. Het is als koorlid niet nodig een heel mooie stem te hebben. Wat wel belangrijk is dat je niet vals zingt (toon kunt houden) en dat je over enig maatgevoel plus muzikaal geheugen beschikt. Maar dat wordt getest tijdens een simpele auditie (stemtest), waarvoor de meesten met normale muzikale aanleg slagen.
Zingen
Muziek is een cadeautje van de natuur. Muziek beluisteren biedt ontspanning en vertroosting. Het kan ons emotioneren, variërend van verdriet tot de grootste extase. Het kan pijn verzachten en de arbeid verlichten. Wat echter nog meer voldoening en sensatie verschaft dan muziek beluisteren, is muziek maken. En ieder mens kan muziek maken. Als je namelijk niet het geluk hebt gehad een instrument te leren spelen, kun je gebruik maken van je eigen natuurlijke muziekinstrument, namelijk je stembanden. Ook voor zang geldt dat het vaak nog meer voldoening geeft zelf te zingen, dan naar de zang van anderen te luisteren. Ook al heb je geen mooie stem dan kun je toch de zangkunst gaan beoefenen, namelijk door lid te worden van een amateur zangkoor.
Koren
Koren heb je uiteraard in allerlei variaties, samenstellingen en kwaliteiten. Er zijn dames, heren, gemengde, kleine, grote, musical, operette, klassieke, pop, gospel, jongeren, ouderen, kerstkoren enz. enz. Om lid te worden van een koor ga je eerst eens naar een uitvoering toe, om te horen en te zien of het je zou kunnen bevallen. Als je denkt dat het koor wat voor je is en je het idee hebt dat het kwaliteitsgehalte een beetje bij je past. Stap je erop af. Denk nooit ik heb geen mooie stem, want dat is absoluut niet belangrijk, omdat 10 lelijke stemmen, gek genoeg heel mooi samen kunnen klinken en een mooie koorklank kunnen produceren, zodanig dat het publiek denkt dat er 10 mensen staan met stuk voor stuk heel mooie stemmen.
Stemsoorten
Van hoog naar laag kennen we de volgende stemsoorten: sopraan, alt, tenor en bas (SATB) Daarbinnen heb je steeds hoge en lage indelingen, wat van pas komt als het muziekstuk uit meer dan 4 stemsoorten bestaat. Als je man bent heb je geluk want aan tenoren en bassen is meestal een gebrek, dus men ziet je graag komen. Ben je sopraan of alt, waarvan er bijna altijd te veel zijn, dan kon je wel eens op een wachtlijst worden geplaatst.
Minimale eisen
Als je op een koor van enig niveau wil gaan zingen, dan zijn er toch wel een aantal eisen waaraan je minimaal moet voldoen. Meestal is het niet nodig om noten te kunnen lezen, maar een pre is dat zeker wel. Weet je helemaal niets van noten dan is het toch wel handig en verstandig er t.z.t. iets over te leren, zodat je aan de bladmuziek kan zien, wanneer je omhoog of omlaag moet, of juist gelijk moet blijven qua toon. Ook kan elke leek op een gegeven moment in de bladmuziek zien hoe lang je een toon aan moet houden. Maar dat is van later zorg. Eerst moet je proberen door de auditie heen te komen. Je kunt je voorstellen dat indien het koor geen stemtest van een kandidaat-lid afneemt, het kwaliteitsniveau van het koor ook niet heel hoog zal zijn.
De auditie of stemtest
Ieder koor en elke dirigent zal ongetwijfeld zijn eigen invulling aan de zangauditie geven. Maar in grote lijnen zal de auditie op het volgende neer komen:
Welke stemsoort heb ik
Ben ik bas of sopraan en dan ook nog ben ik een hoge of lage bas c.q. sopraan. Je kunt je voorstellen dat de dirigent eenvoudig de grenzen van je stembereik kan constateren door je steeds hoger en lager te laten zingen.
Heb ik een muzikaal geheugen
Logisch dat je moet kunnen nazingen wat de dirigent of pianist voordoet. Een eenvoudig riedeltje (tijdens de auditie) moet in een keer uit het hoofd kunnen. Later tijdens de repetities zal dat niet altijd in een keer lukken, mede onder invloed van de andere zangstemmen, die aan je evenwichtskoord staan te schudden waar jij op balanceert. Maar daar zijn diverse hulpmiddelen voor zoals de bladmuziek, of anders bijvoorbeeld een recorder (je mobiel) die je altijd mee neemt naar de repetities en thuis kan afluisteren.
Kan ik toon houden
Lukt het me een stukje te zingen indien er medezangers iets anders zingen. Dat kan de dirigent uittesten door je een canon te laten zingen. Hij kan dan horen of je toonvast bent en je niet van de wijs laat brengen door enkele medezangers. (weet je tevens waar het gezegde: “laat je niet van de wijs brengen” vandaan komt).
Ondertussen heeft de dirigent ook al gehoord op je vals zingt en of je stembanden in orde zijn, dus als je bovenstaande oefeningen met succes hebt afgelegd, word je misschien toegelaten, of er word je geadviseerd eerst enkele zanglessen te nemen, voor een beter gebruik van ademhaling/stembanden.
Uitstraling
Soms is het oog net zo belangrijk als het oor. Doe je auditie voor een musicalkoor dan kan het best zijn, dat je ook getest wordt op je inlevingsvermogen dus of je met je gezicht en je stem ook kunt uitstralen wat je zingt. Als je een kinderslaapliedje luid en met boos gezicht zou staan te zingen, mankeert er iets aan je inlevingsvermogen.
Lees verder