Creatief met windlichten

Creatief met windlichten Iedereen weet wat een windlicht is en waar het voor dient. Meestal gebeurt er dan ook niet veel meer mee dan een kaarsje er in te zetten en dan ergens neerzetten of ophangen. De meeste windlichten zijn dan ook erg standaard en lijken dan ook heel erg op elkaar. Een beetje saai dus. Hieronder kan je lezen hoe je je windlicht anders kan gebruiken of gewoon even lekker oppimpen.

Soorten windlichten

Er bestaan verschillende soorten windlichten. Zoals een kaarshouder waar je een glas overheen plaatst, een diepe vaas met een laag zand en een kaars in het midden. Maar de meest populaire is de windlicht die op een huisje lijkt. Dit is logisch, want dit windlicht is relatief veilig (kleine kinderen kunnen niet zo maar naar de kaars graaien) en is meestal ook op te hangen. En omdat de kaars ergens binnen in zit, kan de kaars ook niet zomaar uit waaien. Nog een belangrijk punt van dit soort windlicht is dat hij erg stevig staat en dus niet zo meer omgestoten worden. Maar behalve dat dit de meest populaire en veilige windlicht is, is dit ook de windlicht waar je de meest creatieve dingen mee kunt doen.

Glas versieren

Om je windlicht een beetje op te pimpen kan je onder andere het glas versieren. Dit geld trouwens voor alle soorten windlichten. In een hobbywinkel kan je speciale glasverf kopen. Probeer het niet met andere verf, want dat gaat er na verloop van tijd van af en het effect is ook lang niet zo mooi. Glasverf blijft namelijk transparant en is hitte bestendig. Doordat glasverf transparant blijft, kan je er leuke kleureffecten mee maken. Ook kan je gebruik maken van sjablonen als je een bepaald figuur op je glas wilt hebben. Met glasverf schilderen kan iedereen doen, ook de wat grotere kinderen.
Wil je een stapje verder met je windlicht. Dan kan je ook een glas in lood effect creëren. Bij hobbywinkels is er een soort glas in lood band te koop. Dit glas in loodband is zelfklevend. Nu kan je op een simpele manier iets maken wat er heel sjiek en duur oogt, terwijl je het zelf hebt gemaakt.

Iets anders als een kaars

In plaats van een kaars in je windlicht te zetten kan je ook totaal iets anders er in doen. Denk maar eens aan zijde bloemen. Je kunt hiervoor het beste een windlicht gebruiken die vanaf de bovenkant open gemaakt moet worden. Op de bodem strooi je wat sierpareltjes. Deze kunnen van plastic of van piepschuim zijn. Dit is om de bodem een beetje te camoufleren. Nu schik je de zijde bloemen, takjes of wat je leuk vind op de bodem van de windlicht. Kijk af en toe van een afstand of je het zo goed geschikt vind. Zo niet verplaats het dan een beetje. Pas wel op dat je het niet te vol maakt. Draai de windlicht ook rond, je kunt de windlicht namelijk vanaf alle kanten zien. Als je de zijde bloemen goed vind geschikt doe je de deksel dicht en je bent klaar. Als je uitgekeken bent op wat er in je windlicht zit, kan je het heel makkelijk weer vervangen voor weer iets anders. Ideeën voor in de windlicht:
  • Zijde bloemen
  • Gedroogde bloemen
  • Schelpjes
  • Verschillende lagen gekleurd zand
  • Veren

Met kerst

Met kerst kan je je windlicht omtoveren tot een kerstwindlicht. Tegenwoordig zijn er LEDlampjes te koop waar een schakeldoosje met batterijen vast zitten. Als je deze lampjes samen met bijvoorbeeld kerst ballen in de windlicht stopt heb je een origineel kerstwindlicht. Zorg er wel voor dat het schakeldoosje een beetje bovenin de windlicht zit. Anders moet je je hele windlicht steeds leeghalen als je de lampjes uit wil doen of de batterijen van de LEDlampjes wilt verwisselen.

Je kunt je windlicht ook versieren met een kerstkrans. Neem een groot plat bord en leg daar de kerstkrans op. Zet nu de windlicht in het midden van de kerstkrans en klaar is je creatie. Ook kan je op je windlicht kerstraamstickers plakken. Houd er wel rekening mee dat deze niet hittebestendig zijn. Gebruik dan zo een kaars of waxinelichtje met LEDverlichting.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WoonkameraccessoiresWoonkameraccessoiresDe woningaccessoires doen het altijd goed. Het is menseigen om de woning gezellig te maken en meteen je meubilair verand…
Je dakterras opleukenJe dakterras opleukenAls je een dakterras hebt, is het lekker om dit te gebruiken. Maar niet zelden is een dakterras iets wat je erbij krijgt…
Hoe creëer je een romantische sfeer in de tuin?Hoe creëer je een romantische sfeer in de tuin?In een romantische tuin staan veel bloemen. De beplanting is hoog en rank en de borders hebben een luchtige uitstraling.…
Kaarsen sfeermakersKaarsen sfeermakersWaren kaarsen in het verleden meer sfeermakers in de donkere en koude wintermaanden, inmiddels weten we wel beter. Kaars…

Speurtochten voor kinderen: goedkoop en spannendSpeurtochten voor kinderen: goedkoop en spannend't Is crisis en dan moet je ook het verjaardagsfeestje van je kinderen zo goedkoop mogelijk houden. Leuk en (bijna) grat…
Een fotocollage makenEen fotocollage makenFoto's zijn vaak gemaakt voor een herinnering voor later. Denk maar eens aan je bruiloft of een bepaalde vakantie. Vaak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Steinchen, Pixabay
  • www.hobbywereld.nl
  • Tuincentrum de boet
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 28-08-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.