Dennenappels drogen in de oven, waxen met kaarsvet of bleken

Dennenappels drogen in de oven, waxen met kaarsvet of bleken Dennenappels zijn erg decoratief en worden vaak geassocieerd met de herfst en met kerst. Deze kegelvruchten, die afkomstig zijn van naaldbomen, zijn er in verschillende vormen en maten. De dennenappels laten zich prima verwerken in mooie kransen of kerststukjes. Ook zijn ze erg decoratief op een mooie opgemaakte schaal. Dennenappels zijn onder andere te koop in tuincentra, maar kunnen ook prima zelf gezocht en daarna gedroogd worden in de oven. De gedroogde dennenappels kunnen vervolgens een moderne look worden gegeven door ze te waxen of door de dennenappels te bleken voor een whitewash effect.

Dennenappels

Bron: Lancealot21us, PixabayBron: Lancealot21us, Pixabay
Dennenappels zijn de kegelvruchten van een dennenboom. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten dennenbomen en elke dennenboom is te herkennen aan zijn vrucht. De vruchten van een dennenboom verschillen in vorm en lengte. Een dennenboom bevat zowel mannelijke als vrouwelijke dennenappels. De mannelijke vruchten zijn over het algemeen wat kleiner dan de vrouwelijke varianten. De dennenappel groeit ongeveer drie jaar aan een boom. Daarna is de vrucht van de dennenboom volgroeid en gedroogd. Pas op dat moment laat de dennenboom de dennenappel vallen.

Help, beestjes in mijn dennenappels

Dennenappels, die men zelf gezocht heeft in het bos, zijn vaak nog nat. Omdat de gezochte dennenappels vaak nat zijn, zitten de schubben dicht. De ruimte achter deze schubben is de schuilplaats van vele insecten en andere beestjes die het heerlijk vinden om in dennenappels te wonen en te leven. Wanneer je de dennenappels in huis gaat halen en gaat gebruiken als decoratie, in bijvoorbeeld mooie kransen of kersstukjes, dan gaan de beestjes opzoek naar een voor hun gunstig plekje in huis. Om dit te voorkomen is het verstandig om de dennenappels, voordat je ze gaat gebruiken, te drogen in de oven of goed schoon te maken met azijn.

Drogen in de oven

Wanneer je de beestjes in de dennenappel liever weg wil bakken in de oven, verwarm dan de oven voor op 180 graden Celsius. Leg vervolgens de dennenappels in een ovenschaal en plaats ze gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de dennenappels tijdens het bakken regelmatig om er zeker van te zijn dat ze in de oven niet verbranden.

Wassen met azijn

Wie liever niet de oven gebruikt om de kleine beestjes in de dennenappels te verwijderen kan er voor kiezen om de dennenappels schoon te maken met azijn. Maak hiervoor een mengsel van twee delen handwarm water met een deel azijn en dompel de gevonden dennenappels onder in het mengsel. Zorg dat ze ongeveer een halfuur, goed ondergedompeld, in het mengsel van water en azijn blijven liggen. Spoel de dennenappels vervolgens af onder lauwwarm kraanwater en dep ze droog met keukenpapier of handdoek. Laat de dennenappels vervolgens op enkele velletjes keukenpapier goed drogen, zodat de schubben weer open gaan staan.

Dennenappels bleken voor een whitewash effect

Wanneer je mooie rustieke dennenappels wilt gebruiken ter decoratie dan kun je er voor kiezen om ze te bleken met bleekwater. Wanneer je de dennenappels bleekt krijgen de vruchten een whitewash effect. Om de dennenappels te bleken is het raadzaam het werkoppervlak goed af te dekken met plastic of oude kranten en zelf plastic handschoenen te dragen. Gebruik een oude schaal waar je de dennenappels in legt. Gebruik per keer, maar een stuk of zes dennenappels, dit minimale aantal komt het resultaat ten goede. Schenk pure bleekmiddel over de dennenappels die je in de schaal hebt gelegd. Zorg ervoor dat ze goed onder het bleekwater zijn gedompeld. De dennenappels zullen de neiging hebben om steeds naar boven te drijven, daarom is het verstandig dat je er wat gewicht op legt, zodat de vruchten in zijn geheel onder het bleekwater blijven. Laat de dennenappels voor ongeveer 24 uur in de bleekwater liggen. Haal de dennenappels uit het bleekwater en spoel ze af onder lauwwarm water. Laat de gebleekte dennenappels vervolgens drogen op een stuk keukenpapier.

Waxen met restjes kaarsvet

Bron: Hans, PixabayBron: Hans, Pixabay
Restjes van kaarsen worden vaak weggegooid, maar dit is feitelijk erg zonde. Juist restjes oude kaarsen lenen zich vaak goed voor creatieve projecten. Knoop een touwtje aan de dennenappels of lijm ze met het lijmpistool vast aan een stokje. Smelt de restjes kaarsen in een oude pan en dompel de dennenappels kort onder. Laat ze boven een stel oude kranten of een stuk plastic uitlekken en drogen.

Zelf geurende dennenappels maken

Je kunt de dennenappels niet alleen een decoratief uiterlijk geven, maar je kunt er ook voor zorgen dat ze heerlijk gaan ruiken. Een geur die prima past bij de herfst en de winter is bijvoorbeeld kaneel. Doe de droge en schone dennenappels in een goed afsluitbare zak en besproei ze vervolgens met geurolie in een spuitfles met wat water. Sluit vervolgens de zak met de bespoten dennenappels goed af en laat ze ongeveer vijf weken in de afgesloten zak zitten.
© 2016 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Was-, strijk- en droogsymbolenVraagt u zich soms ook wel eens af wat de symbolen op uw kledingetiket betekenen? Dan kan deze lijst een handige hulp zi…
Zelf je auto in de wax zettenZelf je auto in de wax zettenLees hier alles over het waxen van een auto en het gebruik van polish. Hier kun je vinden hoe je een auto het beste kunt…
Kerst met een klein budget: Zelf een kerststukje makenKerst met een klein budget: Zelf een kerststukje makenIeder jaar als de dagen korter worden en het licht in de kamer eerder aangaat, wordt de innerlijke drang om het in huis…
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…

Tips voor het schrijven van een script, scenario of boekTips voor het schrijven van een script, scenario of boekHet schrijven van een eigen filmscript of boek, of het uitwerken van een idee voor een serie kan veel voldoening geven.…
Pixels: kleine bouwsteentjes van een beeldschermPixels: kleine bouwsteentjes van een beeldschermBij de specificatie van een digitale camera wordt meestal het aantal pixels vermeld. Het verschil van de beelden van een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MrHaus, Pixabay
  • http://www.startpagina.nl/v/wetenschap/biologie/vraag/376239/mechanisme
  • Afbeelding bron 1: Lancealot21us, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.