Dennenappels drogen in de oven, waxen met kaarsvet of bleken

Dennenappels

Help, beestjes in mijn dennenappels
Dennenappels, die men zelf gezocht heeft in het bos, zijn vaak nog nat. Omdat de gezochte dennenappels vaak nat zijn, zitten de schubben dicht. De ruimte achter deze schubben is de schuilplaats van vele insecten en andere beestjes die het heerlijk vinden om in dennenappels te wonen en te leven. Wanneer je de dennenappels in huis gaat halen en gaat gebruiken als decoratie, in bijvoorbeeld mooie kransen of kersstukjes, dan gaan de beestjes opzoek naar een voor hun gunstig plekje in huis. Om dit te voorkomen is het verstandig om de dennenappels, voordat je ze gaat gebruiken, te drogen in de oven of goed schoon te maken met azijn.Drogen in de oven
Wanneer je de beestjes in de dennenappel liever weg wil bakken in de oven, verwarm dan de oven voor op 180 graden Celsius. Leg vervolgens de dennenappels in een ovenschaal en plaats ze gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer de dennenappels tijdens het bakken regelmatig om er zeker van te zijn dat ze in de oven niet verbranden.
Wassen met azijn
Wie liever niet de oven gebruikt om de kleine beestjes in de dennenappels te verwijderen kan er voor kiezen om de dennenappels schoon te maken met azijn. Maak hiervoor een mengsel van twee delen handwarm water met een deel azijn en dompel de gevonden dennenappels onder in het mengsel. Zorg dat ze ongeveer een halfuur, goed ondergedompeld, in het mengsel van water en azijn blijven liggen. Spoel de dennenappels vervolgens af onder lauwwarm kraanwater en dep ze droog met keukenpapier of handdoek. Laat de dennenappels vervolgens op enkele velletjes keukenpapier goed drogen, zodat de schubben weer open gaan staan.
Dennenappels bleken voor een whitewash effect
Wanneer je mooie rustieke dennenappels wilt gebruiken ter decoratie dan kun je er voor kiezen om ze te bleken met bleekwater. Wanneer je de dennenappels bleekt krijgen de vruchten een whitewash effect. Om de dennenappels te bleken is het raadzaam het werkoppervlak goed af te dekken met plastic of oude kranten en zelf plastic handschoenen te dragen. Gebruik een oude schaal waar je de dennenappels in legt. Gebruik per keer, maar een stuk of zes dennenappels, dit minimale aantal komt het resultaat ten goede. Schenk pure bleekmiddel over de dennenappels die je in de schaal hebt gelegd. Zorg ervoor dat ze goed onder het bleekwater zijn gedompeld. De dennenappels zullen de neiging hebben om steeds naar boven te drijven, daarom is het verstandig dat je er wat gewicht op legt, zodat de vruchten in zijn geheel onder het bleekwater blijven. Laat de dennenappels voor ongeveer 24 uur in de bleekwater liggen. Haal de dennenappels uit het bleekwater en spoel ze af onder lauwwarm water. Laat de gebleekte dennenappels vervolgens drogen op een stuk keukenpapier.Waxen met restjes kaarsvet
