Plasma-aanstekers - Voordelen en nadelen

Plasma-aanstekers - Voordelen en nadelen De plasma-aansteker is een draagbare aansteker waarbij geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. Door de vele modellen straalt een dergelijke aansteker stijl en elegantie uit. Niet alleen de esthetische kant van de plasma-aansteker is aantrekkelijk, ook de eigenschappen van de plasma-aansteker zijn een verbetering op de normale wegwerpaansteker. Toch kleven er ook nadelen aan een plasma-aansteker, bijvoorbeeld de snelle ontlading. Wat zijn de voordelen en nadelen van een plasma-aansteker in vergelijking met een normale wegwerpaansteker?

Wat is een plasma-aansteker?

Een plasma-aansteker, ook wel crosslighter genaamd, is een aansteker die werkt met elektriciteit. Er ontstaat bij het indrukken van de knop een dusdanig hoog potentiaalverschil tussen de twee ontstekingspunten van de aansteker, waardoor elektronen genoeg energie hebben om de sprong te kunnen maken van de ene pool naar de andere pool. Een plasma-aansteker heeft daarbij enkele voordelen en nadelen ten opzichte van een reguliere aansteker, die voornamelijk werken op een mengsel van propaan en butaan, organische stoffen die, bij verbranding, onder meer koolstofdioxide als eindproduct vormen. Toch kleven er enkele nadelen aan het gebruik van een plasma-aansteker, bijvoorbeeld interne slijtage. Hierdoor kan een plasma-aansteker, zoals elk apparaat dat werkt op een accu, bij intensief gebruik steeds korter werken.

Voordelen ten opzichte van een normale aansteker

Herlaadbaar

Een plasma-aansteker is, afhankelijk van de fabrikant, honderd tot enkele honderden keren oplaadbaar. Dit is mogelijk door middel van een bijgeleverde micro-USB-kabel en een micro-USB-poort aan de onder- of zijkant van het apparaat. Opladen is mogelijk door de 12 volt-aansluiting in een auto, een laptop of een USB-adapter voor het stopcontact. Afhankelijk van de grootte van de batterij kan het even duren voordat de aansteker volledig is opgeladen.

Geen gasverbruik

Omdat een plasma-aansteker werkt op elektriciteit, is tussenkomen van gas uitgesloten. Het hervullen van de aansteker met het juiste gas hoeft daarom ook niet meer. Omdat gas helemaal uit de vergelijking verdwijnt, ontstaat een schone verbranding, zonder uitstoot van CO2.

Ontstekingsbeveiliging

Alle plasma-aanstekers zijn uitgerust met een goede ontstekingsbeveiliging. Dit is vooral belangrijk bij plasma-aanstekers die de ontsteking buiten de afsluitklep hebben zitten. Indien de klep van de plasma-aansteker is afgesloten is het onmogelijk om alsnog de aansteker te ontsteken. Conventionele aanstekers hebben deze beveiliging meestal niet (met uitzondering van draai-aanstekers) waardoor de kans op "broekzakgebruik", onopzettelijk gebruik, significant stijgt. Dit kan grote gevaren met zich meebrengen. Door het universeel integreren van die beveiliging bij plasma-aanstekers is de kans op broekzakgebruik vrijwel nihil, waardoor een plasma-aansteker een veilig alternatief is.

Directe ontsteking

Een plasma-aansteker ontsteekt direct nadat de de ontsteking is ingedrukt. Hierdoor hoeft er niet vaker "aangestoken" te worden, waardoor de aansteker direct in gebruik kan worden genomen. Bij conventionele aanstekers moet vaak het ontstekingsmechanisme vaker worden ingedrukt om een vlam te krijgen.

Statische positie van vlam

Een plasma-aansteker heeft een statische positie wat betreft de "vlam", waar de vlam van de conventionele aansteker altijd omhoog gaat bij het aansteken van een kaars, bijvoorbeeld. Door de statische positie is de kans op het verbranden van vingers geëlimineerd.

Nadelen ten opzichte van een normale aansteker

Initieel duur

Een plasma-aansteker is, vanwege het vergrote gebruik van technologie in het mechanisme, relatief duur. Wegwerpaanstekers vormen hier een zeer goedkoop en dus aantrekkelijk alternatief voor iemand die voor het eerst een plasma-aansteker probeert. Ook door de late verspreiding van plasma-aanstekers in Nederland zijn plasma-aanstekers nog relatief duur.

Kleine bereikbaarheid

Door de late verspreiding van plasma-aanstekers zijn de apparaten nog vrij onbereikbaar. Dit houdt in dat plasma-aanstekers niet een springende aanwezigheid vertonen in winkels en pompstations, waar conventionele aanstekers nog prominent zijn. Online zijn plasma-aanstekers wel te verkrijgen, maar vaak tegen vrij hoge prijzen en lange levertijden.

Slijtage

Omdat een plasma-aansteker werkt op een accu, is de accu onderhevig aan laad-/ontlaadcycli en interne slijtage. De laad-/ontlaadcycli is de hoeveelheid keren die een accu zijn lading kan krijgen en kwijtraken voordat hij niet meer zal werken. Dit is geen statisch nummer, maar een gemiddelde voor alle apparaten die in de test bij de fabrikant betrokken waren. Daarnaast is interne slijtage een percentage dat aangeeft in hoeverre een batterij, ten opzichte van de maximale capaciteit, de lading niet meer kan houden.

Indien een batterij een oorspronkelijke capaciteit van 2000 mAh had en een huidig slijtage van 43% heeft, dan is zijn huidige capaciteit: 2000 - (2000 * (43/100)) = 1140 mAh

Snelle ontlading

Vanwege de noodzaak om een groot spanningsverschil te creëren en te behouden tussen de polen, is veel elektriciteit nodig. Een plasma-aansteker zal daarom relatief snel ontdaan zijn van zijn lading bij een continue ontsteking. Afhankelijk van de grootte van de batterij kost het 100 tot 250 seconden om de batterij compleet te ontladen. Bij conventionele aanstekers is deze tijd iets langer, afhankelijk van de grootte van de vlam.

Geen afstelling

Bij conventionele aanstekers is het mogelijk de grootte van de vlam aan te passen aan de behoefte van de gebruiker. Bij een plasma-aansteker is het niet mogelijk de sterkte aan te passen in verband met het interne mechanisme van de aansteker.

Opkomst plasma

De komst van de plasma-aansteker was een stille intocht. Toch stijgt de prominentie van de plasma-aansteker, met een groeiend aanbod van plasma-aanstekers op zowel het web als in de winkels. Toch is via internet kopen een riskante investering, vanwege het grote aandeel louche leveranciers. Deze bieden plasma-aanstekers aan voor een aantrekkelijkere prijs dan de concurrentie, maar leveren soms niet, of de kwaliteit van hun producten zijn laag. Het is aangeraden om daarom eerst met een dergelijke leverancier contact op te nemen alvorens tot aankoop over te gaan.
© 2016 - 2024 Dysprosium, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aansteker, een werelduitvinding!De aansteker, een werelduitvinding!Lucifers zijn erg gemakkelijk als je een vuurtje wil aanmaken. Toch werken lucifers niet altijd en onder alle omstandigh…
Eiwitten in het menselijk lichaamEr komen veel verschillende eiwitten voor in ons lichaam en hebben allemaal hun eigen functie. Deze eiwitten bestaan uit…
Hoe werkt een elektrische gasaansteker?Hoe werkt een elektrische gasaansteker?Een elektrische gasaansteker ontsteekt de vlam met een elektrisch vonkje. Waar komt dit vonkje vandaan als er geen batte…
Bloed: bloedplasma en serumBloed: bloedplasma en serumBloed is een vloeibaar weefsel. Maar waar bestaat het nu uit? In dit deel wordt het bloedplasma beschreven. Het bloedpla…

Slecht weer: Wat gaan we doen vandaag?Wat gaan we doen vandaag? Een veelgestelde vraag, vooral op dagen met grauw, nat herfst- en winterweer. Als het mooi wee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • Correspondentie met verscheidene leveranciers van plasma-aanstekers
Reactie

Wessel Peek, 06-12-2019
Hallo, ik heb een vraag. Kan je met een plasma aansteker voor roken ook vuurwerk aansteken of is dat niet goed voor de aansteker? Groet Wessel Peek. Reactie infoteur, 09-12-2019
Beste Wessel,

Je kan een plasma-aansteker ook voor vuurwerk gebruiken. Sterker nog, een plasma-aansteker gebruiken voor vuurwerk is veiliger omdat je geen open vlam gebruikt. De aansteker zelf ondervindt er geen nadelen van. Zorg er wel voor dat je de aansteker vol hebt opgeladen als je veel vuurwerk hebt!

Groeten,

Dysprosium

Dysprosium (40 artikelen)
Laatste update: 18-11-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.