Hoe zie je het verschil tussen echt goud en nep goud?

Hoe zie je het verschil tussen echt goud en nep goud? Goud kun je overal kopen. Bij juweliers, in winkels, op internet of bij particulieren die goud aanbieden op internet of op een markt. Doordat er zoveel aanbod is, is er ook heel veel nepgoud in omloop. Soms is dit nepgoud zo mooi gemaakt dat het haast niet van echt te onderscheiden is. Hoe herken je echt goud?

Koop je goud bij de juwelier

Als je goud wil kopen kun je dit het beste bij een erkende juwelier doen. De juwelier heeft het goud dat hij verkoopt altijd gecontroleerd op echtheid en kwaliteit. Door je goud alleen bij de juwelier te kopen loop je het minste risico, je betaalt hier echter vaak wel wat meer voor. Vooral als je via internet goud koopt, is het vaak moeilijk te achterhalen waar het goud precies vandaan komt en wie de verkoper precies is, kijk hier dus altijd mee uit. Er wordt ontzettend veel goud aangeboden op de Nederlandse markt, ongeveer de helft hiervan is nep maar wordt aangeboden als echt goud. Bij de juwelier zal dit niet gebeuren, maar vooral op markten en op internet zijn er ontzettend veel oplichters actief. Meestal geldt: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat ook. Als je voor heel weinig geld bijvoorbeeld een mooie gouden ring kan kopen, kun je er van uit gaan dat deze nep is. Ook als de prijs niet extreem laag is, maar wel een stuk lager dan gemiddeld, is dit een teken om extra alert te zijn.

Zelf thuis testen

Als je wil weten of je goud echt is, kun je het natuurlijk gewoon naar de juwelier, een goudhandelaar of naar een andere goudkenner brengen. De juwelier kan je gouden voorwerpen voor je wegen en op echtheid testen, meestal kost dit geen geld. Vaak kan de juwelier of goudhandelaar je goud ook meteen inkopen voor de actuele goudprijs, mocht je er van af willen. Er zijn ook een aantal manieren waarop je zelf thuis snel en makkelijk je goud op echtheid kan testen en kenmerken waaraan je echt goud kunt herkennen. Met deze manieren kun je vrij goed testen of je te maken hebt met echt goud en kun je met zekerheid te weten komen of je te maken hebt met nepgoud. Als je echt 100% zeker wil weten of je te maken hebt met echt goud, kun je toch het beste naar de juwelier gaan om te voorkomen dat je je vergist.

Merktekens

Kijk of er een merkteken op je gouden voorwerp staat. Deze merktekens zijn vaak in vorm van een stempel met de graad van fijnheid of de hoogte van het karaat van het goud. Je kunt het beste kijken of er een merkteken op je gouden voorwerp staat met een vergrootglas, want deze merktekens zijn meestal heel klein en lijken met het blote oog gewoon op een soort vlekje. Door het vergrootglas zie je vaak het merkteken in de vorm van een aantal nummers staan. Let op, op nepgoud worden ook vaak merktekens aangebracht om het goud echter te laten lijken. Gebruik deze methode dus nooit als enige om de echtheid van je goud te controleren, maar kijk ook naar de andere kenmerken. Ook kan het zo zijn dat je wel te maken hebt met echt goud, maar dat het merkteken er in de loop van de tijd is afgesleten en je dit dus niet meer kunt zien.

Verkleuringen

Kijk of er op bepaalde afgesleten plekken op je gouden voorwerp een andere kleur door het goud heen komt. Als dit zo is, is er vaak een laagje goudkleur aangebracht over een ander soort metaal. De plekken waar je dit het beste kunt zien zijn de randen van het gouden voorwerp. Ook als een gouden voorwerp na een tijdje groen begint uit te slaan, heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud. Bij hele nieuwe gouden voorwerpen is dit dus bijna niet te zien, gebruik bij deze voorwerpen andere manieren om te kijken of het echt goud is.

Bijten

Als je hard in je gouden voorwerp bijt en je ziet afdrukken staan, heb je waarschijnlijk te maken met echt goud. Je moet hiervoor echter wel flink bijten, dit is dus absoluut niet goed voor je tanden. Deze manier van goud testen werd vooral vroeger gebruikt tijdens het zoeken van goud en toen de andere methodes nog niet bekend waren.

Magneet

Als je een sterke magneet bij je gouden voorwerp houdt, zou het voorwerp niet naar de magneet toe moeten trekken. Echt goud is namelijk niet magnetisch. Let op, er zijn ook een aantal andere metalen die niet magnetisch zijn, als het voorwerp niet wordt aangetrokken betekent dit dus niet meteen dat je te maken hebt met echt goud. Gebruik naast deze methode dus altijd ook nog andere manieren om de echtheid van je goud te testen.

Keramiek

Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud. Let op, door deze manier van testen is het mogelijk dat je krassen maakt op je gouden voorwerp of op het bord.
© 2015 - 2023 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe herken je echt goud?Hoe herken je echt goud?Het onderscheid tussen nepgoud en echt goud is moeilijk te zien. Toch zijn er enkele eenvoudige manieren om er achter te…
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…
Goud verkopen. Hoeveel is uw goud waard?Goud verkopen. Hoeveel is uw goud waard?Goud verkopen, hoe weet u hoeveel uw goud waard is? Goudkopers willen graag winst maken, dus het is belangrijk dat u zel…
Gratis en legaal e-books downloadenDigitaal lezen wordt steeds populairder en dat zorgt ervoor dat het aanbod van e-books steeds groter wordt. Dat is natuu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://blinqz.nl/het-verhaal-achter-het-sieraad-hoe-herken-je-echt-goud/
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.