Halloween: een quiz over en met griezelfilms

Halloween: een quiz over en met griezelfilms Heb je het helemaal gehad met Halloweendiners, Halloweenparty's en Halloweengriezeltochten? Maar wil je toch een gezellig avondje met je vrienden of je familie doorbrengen? Speel dan eens een quiz over en met griezelfilms! Test je eigen kennis en die van de anderen met vragen over quotes in griezelfilms en/of over acteurs die meespelen in griezelfilms. Laat de anderen raden hoe een film verder afloopt of wat een bepaald personage gaat doen wanneer de film plots stopt.

Halloween

Halloween is de uitgelezen periode om eens lekker te griezelen. De meeste mensen doen dit buitenshuis, in een pretpark, op een party of tijdens een griezeltocht. Nog anderen maken er een leuke avond van en koken een heel Halloweenmenu voor familie of vrienden. Heb je dit allemaal gehad of is het echt pokkenweer en kan je niet buitenkomen, dan kan je eens gaan voor een quiz met en over griezelfilms.

Wat is een griezelfilm?

Wat een griezelfilm juist is, is heel verschillend van persoon tot persoon. De ene persoon kan geen bloed zien, de andere gaat gillen van een klein spinnetje, nog iemand anders houdt niet van donkere bossen. Sommige mensen hebben een fobie voor clowns, anderen voor poppen. Wat een griezelfilm is voor de ene, is een lachertje voor de andere. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol. Wat griezelig is voor een kind, is niet griezelig meer voor een volwassenen. Denk maar aan heksen, spoken en draken bijvoorbeeld.

Griezelfilms inslaan

Het spreekt voor zich dat je deze quiz ten allen tijde kan spelen, maar een avondje Halloween met vrienden of familie is natuurlijk het perfecte moment voor een horrorquiz. Sla je griezelfilms ruim van te voren in, zeker als je je films in een videotheek gaat halen of in de winkel gaat kopen. Want natuurlijk wil iedereen op de avond van 31 oktober wel een griezelfilm bekijken. Je kan ook al eens rondneuzen in je eigen collectie of in die van vrienden en familie en de griezelfilms allemaal bij elkaar leggen. Neem een aantal heel bekende films maar neem zeker ook een aantal minder bekende exemplaren mee. Vraag eventueel aan vrienden en familie om ook vragen en fragmenten voor te bereiden, zo heb je geen quizmaster nodig en kan iedereen meespelen.

Quizzen maar!

De voorbereiding

Zoals gezegd, leg je alle films ruim van te voren klaar. Verder zorg je voor griezelige hapjes en drankjes, voor aangepaste achtergrondmuziek en voor de nodige tafels, zetels en stoelen. Verduister de kamer en hang lampjes en lichtjes op. Leg ook eventuele attributen klaar die je zou kunnen nodig hebben bij het oplossen van de vragen.

De quiz voorbereiden

Ofwel heb je een quizmaster die alles regelt, alle vragen opstelt en de puntenstand bijhoudt. Dat is handig maar niet echt leuk, omdat er dan één persoon niet kan meespelen. Je kan ook aan alle deelnemers vragen om elk tien vragen voor te bereiden. Zo speelt iedereen mee en valt er elke ronde maar een persoon uit. Je zal dan misschien wel wat dubbele vragen hebben, maar dat is zo erg niet. Iedereen doet mee voor de fun.

De quizvragen

Met je griezelfilms kan je heel wat soorten vragen bedenken.

Raad het vervolg

Een "stop de band" ronde. Zet een film na een bepaalde scene stop. Hoe gaat de film verder? Bij bekende films laat je de kandidaten het vervolg zelf raden. Bij minder bekende films kan je met meerkeuzevragen werken.

Acteurs en actrices

Welke acteur speelt die beroemde scène nu weer? Het is hier de bedoeling om de juiste acteur/actrice bij het juiste personage of de juiste film te plaatsen. Hier twee mogelijkheden: of je geeft filmtitels en acteurs door elkaar en de kandidaten moeten de juiste verbindingen maken. Of je geeft naam van acteur/actrice en de kandidaten moeten zelf de film vinden. Een aantal voorbeelden:
 • Tobin Bell (Jigsaw)
 • Sharon Stone (Basic Instinct)
 • Saskia Mulder (The Descent)
 • Anthony Perkins (Psycho)
 • Jack Nicholson (The Shining)
 • Mia Farrow (Rosemary's Baby)

Raad de film

Sommige scenes uit horrorfilms zijn heel gekend. Maar wie veel griezelfilms kijkt, haalt na een poosje alles wel eens door elkaar. Vooral omdat vele films ook parodieën of doorslagjes van elkaar zijn. Zet dus een stukje film op en laat de anderen raden uit welke film dit fragment komt.

Klankfragment

Een beetje hetzelfde als hiervoor, maar dan enkel met klank. Uit welke film komt dit bepaald klankfragment? Kies voor zeer herkenbare personages of stemmen en voor een klankfragment dat de film typeert.

Quotes uit griezelfilms

Iedereen kent wel een aantal oneliners uit horrorfilms. Maar kan je de juiste quote ook terug bij de juiste film zetten? Een aantal voorbeelden van quotes uit griezelfilms:
 • Here comes Johnny (The shinning)
 • Houston we have a problem (Scream)
 • Go down the street to the Mackenzie's House (Halloween)

Raad de plaats

Vele griezelfilms spelen zich af in een bepaalde stad of in een bepaalde streek. Vele van deze (fictieve) plaatsen zijn wereldberoemd geworden door de griezelfilms. Maar soms kan je er echt niet opkomen. En dat is juist de bedoeling van deze ronde. Je moet namelijk raden waar een bepaalde griezelfilm zich afspeelt. Een aantal voorbeelden:
 • Long Island, Ocean Avenue 112 (Amityville)
 • Skull Island (King Kong)
 • Georgetown (The Exorcist)

Wat gaat het personage nu doen?

In deze ronde moet je opdrachten uitvoeren. Zet eventueel een aantal dingen klaar (eten, gereedschap, etc). Doel is om te raden wat een bepaald personage nu gaat doen, met welk gereedschap de volgende moord gaat gebeuren, wat die persoon gaat eten, enzovoort. Haal het juiste vervolg uit een aantal mogelijkheden. Geen "moordtuigen" in huis? Gebruik dan foto's voor deze opdracht.

Waargebeurd of niet?

Heel wat griezelfilms zijn gebaseerd op waargebeurde feiten. Je kan dus een stukje film laten zien en vragen of het gegeven waargebeurd is of niet. Een punt per juist antwoord.

Griezelquiz voor kinderen

Het spreekt voor zich dat sommige griezelfilms niet geschikt zijn voor gevoelige kijkers en al helemaal niet voor kinderen. Geen nood. Je kan de quiz voor iedereen aanpassen. Denk bij kinderen aan films als Casper het spookje bijvoorbeeld. Zelfs de heks van Sneeuwwitje kan best griezelig zijn voor jonge kinderen. Pas de films en de vragen aan aan het publiek.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halloween van vroeger tot nuHalloween van vroeger tot nuElk jaar vieren we Halloween tijdens de nacht van 31 oktober. Iedereen maakt zich op om lekker te griezelen. Deze feestd…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Halloweenspeurtocht met leuke en griezelige opdrachtenHalloweenspeurtocht met leuke en griezelige opdrachtenOver Halloween werd vroeger met geen woord gerept. Nu is 31 oktober een datum die in eenieders kalender staat. Op 31 okt…
Film kijken voor het verwerven van woordenschat: opdrachtenFilm kijken voor het verwerven van woordenschat: opdrachtenWanneer je films gebruikt in de klas of in de cursus voor het aanleren van een (vreemde) taal, kan je de film gewoon bek…
Vintage horloges verzamelenVintage horloges verzamelenDe echte verzamelaar kan niet anders dan waardering uitbrengen voor een verzameling vintage horloges; ouderwets vakwerk,…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 12-10-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.