Tips voor als je op de IJ-hallen vlooienmarkt gaat staan

In de IJ-hallen vindt iedere maand een weekend met de grootste vlooienmarkt van Europa plaats. Je kunt zelf een kraam huren en zelf je oude kleding of spullen gaan verkopen. Wat kun je nou het beste verkopen in de IJ-hallen, waar moet je rekening mee houden, wat moet je meenemen en wat kun je ongeveer verdienen?

Waar zijn de IJ-hallen?

De IJ-hallen bevinden zich op de NDSM-werf in Amsterdam. Het adres van de IJ-hallen is T.T. Neveritaweg 15, 1033 WB Amsterdam-Noord.

Wat kun je het beste verkopen?

Het grootste gedeelte van de bijna 800 kramen verkopen tweedehands kleding op de IJ-hallen. Als je dus een kraam vult met je oude kleding, heb je ontzettend veel concurrentie. Wel is het zo dat het grootste gedeelte van de bezoekers speciaal naar de markt komt om tweedehands kleding voor weinig geld te kopen, je zult dus wel meer kopers trekken met een kraam vol kleding.

Wat kost het om een kraam te huren?

Een gewone kraam van 4 meter bij 1,10 meter kost 30,00 en een hoekkraam 35,00 per dag. Je mag met twee personen achter je kraam staan, voor iedere extra persoon betaal je 5,-.

Wanneer vindt de markt plaats?

Iedere maand is er een weekend waarin de markt plaatsvindt op zaterdag en zondag. Op de site van de IJ-hallen kun je precies zien wanneer de markten plaatsvinden en vanaf wanneer je een kraam kunt boeken. De markten op de zaterdagen zijn over het algemeen drukker bezocht dan de markten op de zondagen.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je kleding gaat verkopen, verwacht dan niet dat je een kledingstuk kwijtraakt voor meer dan een paar euro. Als je alleen maar dure designerkleding hebt waar je echt meer geld voor wil hebben, is de IJ-hallen geen geschikte plaats om dit te verkopen. Houd er rekening mee dat je alles wat je verkoopt, wegdoet voor een bedrag tussen de 0,50 en 2,-. Echt unieke exemplaren kun je met veel geluk misschien kwijt voor ongeveer een tientje.

Houd er rekening mee dat mensen gaat afdingen. Al vraag je ergens één euro voor, mensen zullen toch vragen of het voor 50 cent mag. Hier kun je vast rekening mee houden bij het noemen op opschrijven van de prijs van een product. Houd rekening met het weer. Als het nog kan, huur dan een kraam binnen, dan zit je sowieso goed. Als het heel mooi weer is zal het buiten wel drukker worden. Het blijft Nederland, dus grote kans dat je met je kraam buiten in de regen staat, dit trekt natuurlijk een stuk minder bezoekers aan. In de wintermaanden vindt de markt alleen binnen in de hallen plaats, er zijn dan geen kramen buiten.

Aan het einde van de dag komen de echte koopjesjagers. Als je dan al je kleding bij elkaar legt en roept 'alles voor 1 euro' zul je enorm veel klanten trekken. Al voordat de markt opengaat om 9 uur, komen er mensen van de andere kramen of mensen met een speciaal vroeg entreebewijs alle kramen afstruinen. Meestal zijn deze mensen op zoek naar sportschoenen, mobiele telefoons of andere apparatuur. Let goed op je geld, draag dit het liefst op je lichaam om te voorkomen dat het gestolen wordt.

Wat als je niet alles verkoopt?

De spullen die je niet verkoopt en die je niet mee naar huis wil nemen kun je ter plekke in containers weggooien. Voor kleding staan er speciale containers, waar je zakken met kleding en schoenen in kan doneren voor een goed doel.

Wat moet je meenemen?

 • Wisselgeld
 • Plastic zakjes
 • Eten en drinken (is er wel maar erg duur)
 • Een sjaal (het waait erg buiten tussen de hallen)
 • Hangers om kleding op te hangen
 • Papier en stiften om af te prijzen
 • Eventueel een touw om dingen op te hangen
 • Ducktape, voor als er iets los zit
 • Een tafelkleed om je kraam mee te bedekken
 • Versiering voor de kraam
 • Eventuele bordjes met prijzen
 • Een zeil om je kraam af te dekken voor als het regent
 • Klemmen om het zeil vast te maken
 • Je ontvangen standhouderskaart

Wat kun je verdienen op de IJ-hallen?

Wat je kunt verdienen met een dagje op de IJ-hallen, hangt natuurlijk ontzettend af van de hoeveelheid die je verkoopt en voor welke bedragen. Hoe meer je meeneemt, hoe meer je kunt verkopen en hoe meer geld je dus kunt verdienen. Meestal verkoop je ongeveer 2/3 van het aantal kledingstukken dat je hebt meegenomen. Een voorbeeld:
Je hebt 120 kledingstukken meegenomen, je verkoopt alles voor gemiddeld 0,75.
Je verkoop 2/3 van de kleding, dus 80 kledingstukken.
80 x 0,75 = 60,- als je 120 kledingstukken meeneemt.

Hoeveel je daadwerkelijk verkoopt en verdient kan natuurlijk altijd verschillen. Het ligt ook aan de kleding die je aanbiedt, deze moet natuurlijk wel heel en schoon zijn, verder is er voor alle soorten kleding wel een koper. Wel is het zo dat het bijna altijd druk is in de IJ-hallen en dat je er met lage prijzen vanuit kan gaan dat je een groot gedeelte van je kleding verkoopt.
Let wel op dat de huur van de huur van de kraam en eventuele reiskosten hier nog af gaan.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spullen kopen en verkopen op de vlooienmarkt in de IJ-hallenSpullen kopen en verkopen op de vlooienmarkt in de IJ-hallenIn de IJ-hallen in Amsterdam is de grootste vlooienmarkt van Europa te vinden. In de IJ-hallen wordt maandelijks een gro…
Op de vlooienmarkt staan - de regelsOp de vlooienmarkt staan - de regelsOp een vlooienmarkt staan: aan wat voor regels moet je dan voldoen. Daar wordt hier een antwoord op gegeven. Op een vloo…
Verkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktVerkopen via Marktplaats of op de vlooienmarktSpullen van enige waarde kunt u vaak nog goed verkopen via Ebay of Marktplaats. Andere spullen zijn juist beter te verko…
Geld verdienen: je oude mobiele telefoon verkopenGeld verdienen: je oude mobiele telefoon verkopenGeld verdienen door je oude mobiele telefoon te verkopen is heel simpel en het is bovendien zo geregeld. Via Envirofone…

Hoe werkt ebay?Hoe werkt ebay?De meeste mensen kennen eBay wel. Dit is een soort internationale versie van het Nederlandse Marktplaats waar iedereen s…
Bronnen en referenties
 • http://ijhallen.nl/info.php
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.