Het vervangen van je gitaarsnaren

Het vervangen van je gitaarsnaren De snaren van je gitaar zijn één van de belangrijkste onderdelen van je gitaar. Zonder snaren kun je natuurlijk geen trillingen creëren welke worden omgezet in geluid. Deze snaren heb je in allerlei soorten en maten. De snaren van je gitaar moet je ongeveer (ligt eraan hoeveel je speelt) één keer in de zes maanden vervangen.

Soorten snaren

Je hebt in grote lijnen drie verschillende soorten gitaarsnaren. Namelijk, snaren van staal voor een 'western gitaar', nylonsnaren voor een 'Spaanse gitaar' en stalen snaren voor een 'elektrische gitaar'. De snaren van een western gitaar bestaan uit vier bassnaren (met metaaldraad omwikkeld) en twee melodiesnaren. De snaren van een elektrische gitaar en van een Spaanse gitaar bestaan uit drie bassnaren (met metaaldraad omwikkeld) en drie melodiesnaren.

Verschillende diktes en spanningen

Western gitaar en elektrische gitaar

Betreft de snaren voor een western gitaar en elektrische gitaar kun je kiezen uit verschillende diktes. Deze diktes variëren van een 0.08 setje tot een 0.13 setje. (Deze cijfers staan voor de dikte van de dunste snaar. De rest van de snaren in een setje worden aangepast op de maat van de dunste snaar.) Een 0.08 setjes is heel dun en wordt veel gebruikt voor snelle solo's. Omdat de snaren zo dun zijn hoef je maar weinig kracht te zetten om een juiste toon uit je gitaar te krijgen en kun je dus snel en gemakkelijk veel tonen spelen. Een 0.13 setje is heel erg dik. Deze gebruik je wanneer je een vol en zwaar geluid uit je gitaar wil krijgen. Doordat deze snaren allemaal zo dik zijn is het ook zwaarder om ze in te drukken met je vingers en er een goede toon uit te krijgen. Vanuit de gitaarbouwer ligt er standaard een 0.10 setje op een elektrische gitaar en een 0.11 setje op een western gitaar.

Spaanse gitaar

Bij de Spaanse gitaar ook wel 'klassieke gitaar' genoemd kun je niet kiezen uit diktes maar wel uit soorten spanning. Zo heb je snaren met een 'high tension' (hoge spanning) en snaren met een 'low tension' (lage spanning). Hiermee wordt de spanning op de snaren aangeduid. Wanneer er een hoge spanning op de snaren ligt speelt dit prettig bij het tokkelwerk, een lage spanning wordt meer gebruikt bij slaggitaar. Standaard ligt er op een Spaanse gitaar een 'medium tension' (gemiddelde spanning) setje snaren.

Waarom en wanneer verwissel je je snaren

Na ongeveer zes maanden is de 'rek' uit de snaren en wordt de klank van de snaren doffer. Daarom moet je soms je snaren vervangen. De ene gitarist speelt heel veel en vervangt zijn snaren eenmaal in de twee weken en de ander speelt wat minder vaak en verwisselt zijn snaren eenmaal per zes maanden.

Hoe vervang je je snaren

Verwijderen en schoonmaken

Het verwisselen van de snaren gaat als volgt. Eerst verwijder je de oude snaren. Dit doe je door de snaren met behulp van de stemmechanieken eerst helemaal te laten ontspannen. Het is de bedoeling dat de snaren helemaal los gaan zitten. Dan kun je de oude snaren doorknippen en van je gitaar afhalen. Wanneer je de snaren zou doorknippen als er nog spanning op staat krijgt de hals van je gitaar steeds een klap doordat je ineens de druk van de hals afhaalt. Dit is niet goed voor je hals. Let hier dus mee op! Als je je snaren eraf hebt gehaald kun je even met een doekje de hals schoonmaken en opnieuw olieën.

Snaren door de kam rijgen

Dan kun je de snaren er weer op gaan leggen. De snaren zitten met twee punten vast aan de gitaar. Punt één, op de body (klankkast) bij de zogenoemde 'kam', en punt twee op de kop van de gitaar bij de stemmechanieken. Aan je nieuwe snaren zit, aan één van de uiteindes, een knopje. De snaar rijgen we zo door de kam heen dat het knopje van de snaar achter de kam blijft zitten. Dit doe je zo met alle zes de snaren. De dunste snaar (e) onderop, dan de B, de G, de D, de A en als laatst de dikste snaar (de E).

Snaren vastmaken aan stemmechanieken

De andere uiteindes van de snaren maken we vast aan de stemmechanieken. Op de kop van de gitaar zie je een aantal draaiknopjes en een soort buisjes met een gaatje erin. Als je aan deze draaiknopjes draait, draaien de buisjes mee. Je kunt de snaar door de gaatjes in deze buisjes halen. Doe dit zo dat de snaar aan de voorkant over de buisjes heen valt. Houd de snaar met je hand een beetje strak en draai met je andere hand de mechanieken zo op dat je snaar zich langzaam, netjes oprolt over de buisjes heen. Dit doe je zo met alle zes de snaren.

Spanning op de snaren

Het is vaak gemakkelijk om de drie dunste snaren twee keer door het gaatje heen te halen dan zitten deze steviger vast. Wanneer je alle snaren op je gitaar hebt liggen draai dan de mechanieken zover dat je kunt voelen dat er spanning op de snaren staat. (Let op: niet té ver want dan kunnen je snaren alweer knappen.) Als er spanning op de snaren staat kun je de overtollige uiteindes van de snaren afknippen.

Nadat je je snaren hebt vervangen kun je je gitaar weer gaan stemmen. Dit kan met behulp van een stemapparaatje zeer eenvoudig. Wanneer je je snaren regelmatig vervangt zul je zien dat het verse geluid van nieuwe snaren je goed doet en je daarmee je speel plezier verhoogt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Segers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gitaarsnaren: keuze uit diverse soorten en snaardiktesGitaarsnaren: keuze uit diverse soorten en snaardiktesDoor de veelheid in aanbod van gitaarsnaren is voor elke gitaar wel een geschikt setje snaren te vinden naar voorkeur va…
Je gitaar stemmenJe gitaar stemmenHet is erg belangrijk dat je gitaar regelmatig gestemd wordt. Wanneer je net nieuwe snaren op je gitaar hebt liggen zul…
Gitaarsnaren: roundwound, flatwound, gepolijst of gecoat?Gitaarsnaren: roundwound, flatwound, gepolijst of gecoat?Piepende of krassende gitaarsnaren kunnen je plezier in het gitaar spelen danig bederven. Met een betere speeltechniek k…
Anatomie van de elektrische gitaarAnatomie van de elektrische gitaarAltijd willen weten waar de elektrische gitaar nou uit bestaat? In dit artikel worden alle onderdelen van de elektrische…

Duizend  getal, spreekwoorden, boektitels en bijzonderhedenDuizend getal, spreekwoorden, boektitels en bijzonderhedenDuizend is een getal met een 1 en drie nullen dat te vinden is tussen de getallen 999 en 1001, een hoofdtelwoord. Het be…
Boeken rond misdaadjournaliste Annika BengtzonBoeken rond misdaadjournaliste Annika BengtzonAnnika Bengtzon is een misdaadjournaliste, die aan de fantasie van de Zweedse schrijfster Liza Marklund is ontsproten. E…
Segers (5 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.