Wat is taxidermie

Met taxidermie wordt het opzetten of prepareren van dode dieren bedoeld. Dit kunnen zowel zoogdieren, als vogels of vissen zijn. Maar ook insecten worden geprepareerd en zo bewaard. Iedereen heeft wel eens een opgezet dier gezien, misschien bij iemand thuis en anders zeker in een (natuur)museum. Maar eigenlijk is taxidermie een zeer onbekend beroep en een ongebruikelijke hobby, die vaak wat argwanend wordt bekeken, en dat is nergens voor nodig.

Wat is taxidermie

Taxiderrme is het opzetten of prepareren van dode dieren. Deze dieren worden over het algemeen niet speciaal hiervoor gedood (behalve jachttrofeeën misschien), maar zijn vaak dode dieren die ergens zijn gevonden, en overleden zijn door natuurlijk oorzaken, of bijvoorbeeld aangereden zijn door een auto. Een taxidermist vilt het dier en prepareert de huid zodat deze mooi blijft. De naad waar het dier is opengesneden om het te villen wordt zo goed en zo kwaad mogelijk weggewerkt en onzichtbaar gemaakt bij het uiteindelijke preparaat.

De taxidermist maakt een kunstlichaam waar de huid omheen wordt gelijmd, zodat het zo levensecht mogelijk lijkt. Er worden plastic of glazen ogen ingezet, en een aantal delen worden met verf bijgekleurd (zoals de huid in de oren). De taxidermist maakt de kunstlichamen voor de dieren zelf, en kan daarbij kiezen in wat voor positie het dier wordt neergezet. Hiervoor is het wel belangrijk om de anatomie van het betreffende dier goed te bestuderen zodat het opgezette preparaat zo echt mogelijk lijkt. Je moet weten hoe de verhoudingen van een dier zijn, en waar de spieren lopen en waar het vet zit. Ook moet je als taxidermist wel wat weten over de achtergrond van een dier. Wil je het bijvoorbeeld opzetten in een houding die het dier vaak aanneemt, dan moet je meer weten over het dier. Je moet weten wat het eet, hoe het dier zit, loopt of vliegt, hoe het eten verzamelt, of hoe het op zijn prooien jaagt. De kunstlichamen kunnen worden gemaakt uit ijzerdraad, kunstschuim, klei, watten, en soms onderdelen van het oorspronkelijke skelet van het dier.

Skeletten prepareren

Als er niet genoeg van een dier over is om het op te zetten, of als de preparateur dat gewoon leuker vindt, kan er ook voor gekozen worden om alleen het skelet te reconstrueren. Hiervoor moet de huid en al het vlees van het dierlijke overschot worden verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van bepaalde insecten worden gedaan, of door het uit te koken zodat het vlees loslaat. Vaak wordt het skelet daarna nog gebleekt zodat de botten er mooier uit zien. Vervolgens wordt het skelet met behulp van ijzerdraad, lijm en klei gereconstrueerd en in elkaar gezet in de houding die de preparateur heeft bedacht.

Hoe word je een preparateur

Als je een taxidermist wilt worden moet je goed tegen dode dieren kunnen en in staat zijn om ermee te werken. Verder is het belangrijk een redelijke kennis van verschillende diersoorten te ontwikkelen zodat je weet welke soort je precies aan het prepareren bent. Ook is het belangrijk je enigszins te verdiepen in de anatomie van verschillende dieren zodat je ze zo levensecht mogelijk kunt leren opzetten.

Er is in Nederland geen officiële opleiding tot taxidermist, maar er zijn wel een aantal cursussen die je kunt volgen. Bijvoorbeeld via de Nederlandse Vereniging voor Preparateurs of bij Bos en Fauna. Ook zijn er een aantal taxidermisten waarbij je eventueel zou kunnen meelopen. Hiervoor moet je zelf eens googelen of er bij jou in de buurt iemand is, en of die openstaat voor het begeleiden van leergierige nieuwe preparateurs.

Wetgeving

Er is in Nederland en België enkele wetgeving met betrekking tot het meenemen en opzetten van dode dieren, vooral als dit bedreigde en/of beschermde diersoorten betreft. Lees jezelf dus goed in in de meest recente regelgeving alvorens dode dieren zomaar mee te nemen. Vaak heb je hier namelijk een vergunning voor nodig.
© 2015 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewervelde DierenGewervelde dieren (Vertebrata) zijn dieren met een inwendig skelet. Er zijn er op aarde meer dan 50.000 soorten van: op…
Het dierenrijk – gewervelde dieren ingedeeldHet dierenrijk – gewervelde dieren ingedeeldHet dierenrijk bestaat uit allerlei afdelingen, klassen en soorten. Dieren zijn ten eerste te verdelen in twee groepen:…
De anatomie van vogels, skelet, veren en sterke spierenDe anatomie van vogels, skelet, veren en sterke spierenVogels zijn de enige gewervelde dieren met veren. Vogels hebben, net als alle gewervelde dieren, een skelet. Het is een…

Ga naar buiten en doe inspiratie opGa naar buiten en doe inspiratie opInspiratie opdoen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wanneer je naar buiten gaat, kun je al heel erg veel inspirat…
Bronnen en referenties
  • Bos En Fauna, bosenfauna.nl, bezocht op 3-3-2015
  • Nederlandse Vereniging van Preparateurs, prepareren.nl, bezocht op 4-3-2015
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.