Creatief met reliëf aan de muur

Creatief met reliëf aan de muur Het is erg in de mode, de kunststukken voor aan de muur waar reliëf in verwerkt is. Het moet een 3D-functie krijgen en dus duiken overal kunststukken (met name schilderijen) op die “van het kunststuk afkomen” en diepte geven aan een schilderij. Maar behalve kunst die je kunt kopen, zie je ook steeds meer workshops om zelf aan de slag te gaan. Dat je enige creativiteit in je moet hebben, is evident. Maar het kan verder ook een leuk tijdverdrijf zijn.

Zelf aan de slag

Reliëf in een kunstwerk aan de muur geeft diepte en dat maakt menig kunstwerk aantrekkelijker, omdat je er als kunstenaar iets meer mee kunt of iets meer mee kunt benadrukken. De workshops waar je zelf aan de slag kunt gaan, schieten ook als paddenstoelen uit de grond. Feitelijk komen ze op eenzelfde werkwijze terecht en deze is als volgt:

  • Neem een leeg doek - als beginneling is een handzaam formaat het beste – en bepaal wat je wilt gaan maken.
  • Laat hierbij nog even los wat voor "soort" reliëf er komt.
  • Als je het plaatje in beeld hebt, is het goed om te kijken waar je het reliëf wilt hebben. Probeer zo naar je uitbeelding te kijken dat hetgeen je naar voren wilt laten komen, ook heel nadrukkelijk neergezet moet worden. Denk bijvoorbeeld aan een zeegezicht, waar je de voorste golven wilt benadrukken.
  • Je kunt het reliëf maken met vaste (substantie) materialen zoals hout, lood of ijzer. Maar je kunt ook meer buigzame materialen nemen zoals papier-maché (papierpulp) of werk lokaal met dikkere lagen verf (welke van elkaar af kunnen wijken).
  • Bron: Eigen schilderij - AnnastaalBron: Eigen schilderij - Annastaal
    Maak je compositie en ga aan de slag met je grondverf, materialen voor het reliëf en de rest van je schilderij.
  • Als de basiscompositie gereed is, kan je nog kijken of het schilderij met wat specifieke kleuren (bijvoorbeeld zilver of goud) wat extra reliëf kan krijgen. Door op “de dikte” met een dergelijke kleur te werken, kan je het nog meer benadrukken.

Reliëf fabriceren

Papier-maché

Papier-maché, zeker als je er een beetje handig mee bent, is uitermate geschikt om aan te brengen voor reliëf. Goed laten drogen en daarna beschilderen. Hoe maak je papier-maché? Er zijn meerdere manieren, maar de bekendste zijn als volgt:

  • Dompel krantenpapier – niet in kleine stukjes maken - onder in een mengsel van water en plaksel.
  • Laat het mengsel even goed in de ondergedompelde krant trekken.
  • Als het goed doordrenkt is, haal je het eruit en buig je de substantie in de vorm zoals je deze met je compositie voor ogen had.

  • Pak opnieuw een krant, maar maak deze nu in kleine stukjes en leg dit enkele uren in een bak met water.
  • Als je het er na enkele uren uithaalt, moet je het samenknijpen en al het vocht eruit knijpen.
  • Als dit gereed is, moet je de snippers mengen met plaksel. Daarna leg je de substantie op een tafel en maakt er de vormen uit die je voor je kunstwerk in gedachten hebt.

Geef iets met papier-maché maken en toepassen altijd de tijd, anders valt je reliëf-plannetje in duigen.

Verf

Je kunt ook reliëf maken met verf. Dat wil niet zeggen dat je ongenuanceerd moet gaan “klodderen”, maar je kunt wel meerdere dikke lagen (goed laten drogen) over elkaar aanbrengen. Als je dan de nuances ook nog anders maakt, denk maar aan glans gecombineerd met mat, krijg je gedeelten die “er uit springen”.

Een andere nuancering - je haalt het iets naar voren - breng je aan met fluoriserende kleuren of de edelmetaalkleuren als goud, zilver en brons.

Tot slot

Als je het gestructureerd oppakt - en daar horen ook altijd de juiste penselen bij - en ook nog met kleuren werkt die verder in de ruimte terugkomen, maak je plots een mooie compositie die past in de ruimte als een goed zittende jas. Soms is het een kwestie van durven en soms is het een vervolg op andere vorm van creativiteit.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fimo boetseerkleiFimo is een boetseerklei waarmee je allerlei leuke dingen kan maken. Het is verkrijgbaar in zo'n 75 verschillende kleure…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Egyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstEgyptische kunst 13: Overeenkomst met Middeleeuwse kunstDe Egyptische kunst en de kunst van de Middeleeuwen zijn beide dienend. Ze staan in het teken van het heilige, het godde…
Briefing schrijvenBriefing schrijvenEen briefing is een instructie van de opdrachtgever aan een communicatie- of reclamebureau. Het schrijven van een briefi…

Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda en waar kun je het kopen?Wat is Baking Soda nu eigenlijk en waar kunt u het kopen? U zult vast wel weten dat u Baking Soda kunt gebruiken tijdens…
Studentenverenigingen in RotterdamStudentenverenigingen in RotterdamRotterdam is een bruisende stad vol cultuur, bedrijvigheid en sensatie. Ook is het een thuis voor vele studenten die een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Eigen schilderij - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.