Een boek uitkiezen en efficiënt lezen
Sommige mensen vinden het een nachtmerrie om boeken te lezen. Toch hoort boeken lezen bij je opleiding en als je een samenvatting of recensie van een boek moet schrijven, is het wel handig dat je het boek efficiënt gelezen hebt. Het kan ook lastig zijn om een boek te vinden dat je daadwerkelijk interesseert. Als je een boek mag uitkiezen is het belangrijk om een boek uit te kiezen dat je interesseert, omdat een boek dat je interesseert, je leessnelheid verhoogt. Een paar tips om een goed boek te vinden, je leessnelheid te verhogen en samenvattingen en recensies te schrijven.
Een boek uitkiezen
Als je een boek gaat uitkiezen, dan is het handig om te weten wat voor soort boek je leuk zou vinden. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar een genre dat je interessant vindt. Als dit niet helpt, dan kun je zoeken op een onderwerp dat je leuk vindt. Dit kan met hulp van de database van je lokale bibliotheek. Op de website kun je namelijk de zoektermen invullen die jij interessant vindt. Er verschijnt dan een lijst met boeken gebaseerd op wat jij ingevuld hebt.
Als je een paar titels hebt gezien die je interessant lijken, dan verzamel je ze op je computer. Je kunt dan de tijd nemen om de samenvattingen van de boeken te lezen. Dan krijg je een idee waar de boeken over gaan. Kies hierna het boek uit dat je het meest interessant vindt. Je kunt dit ook baseren op het aantal pagina's van het boek en op recensies die over het boek geschreven zijn. Pas echter op dat je je niet laat verleiden door de recensies die op het boek zelf staan, want de auteur wil natuurlijk alleen positieve recensies op het boek zelf publiceren.
Het boek lezen
Wanneer je het boek thuis hebt, kun je beginnen met lezen. Vouw een stuk papier een paar keer doormidden als je geen boekenlegger hebt om je voortgang bij te houden. Kies een vaste tijd om je boek te gaan lezen, zoals na het eten of een specifieke tijd in de avond. Als je vanwege je werk of school in tijdsnood komt, reserveer een aantal pagina's die je in de leestijd moet lezen. Schrijf de leestijd eventueel in je agenda als je niet elke dag op dezelfde tijd kunt lezen. Dit zorgt ervoor dat je sneller leest. Als je nog sneller wil lezen, dan moet je prioriteiten geven aan delen van het boek. Vraag jezelf af wat de titel te maken heeft met het verhaal. Hoe is het boek opgebouwd? Als je het verhaal niet helemaal wil uitlezen, kun je het einde lezen om erachter te komen welke delen van het verhaal over te slaan zijn.
Er zijn nog meer leestechnieken die je kunnen helpen je leessnelheid te verhogen, die vereisen echter meer ervaring om efficiënt te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld je vinger om aan te geven hoe snel je leest. Dit helpt je ogen te fixeren op de tekst die je aan het lezen bent. Hiermee kun je ook bepalen hoe snel je leest, maar het kost veel tijd om uit te vinden welke snelheid het best bij je past. Als je te snel leest, onthoud of begrijp je lastigere delen van de tekst niet. Het is ook handig om te leren lezen zonder sub vocalisatie, wat betekent dat je niet hardop leest. Hierdoor zijn woorden die lastiger te lezen zijn, maar die je wel begrijpt, makkelijk over te slaan. Verder kan optimisme ook helpen het boek sneller te lezen. Je leest bijvoorbeeld sneller als je denkt dat het boek leuk en spannend is, dan als je het boek saai vindt.
Nog een leuke manier om je leessnelheid te verbeteren is door middel van het '
spreeder' hulpprogramma op de computer. Kopieer en plak een tekst die je nog nooit gelezen hebt in de aangegeven ruimte en begin op een snelheid van 200 wpm, oftewel woorden per minuut. Je tekst verschijnt dan woord voor woord op het beeldscherm. Als je geen moeite hebt om de tekst te lezen en te begrijpen, dan kun je de snelheid eventueel verhogen.
Samenvattingen en recensies schrijven
Als je een samenvatting of recensie gaat schrijven is het handig om pagina's die je aanspreken te onthouden. Verder is het erg handig om de emoties die bij je opkomen en gebeurtenissen die in het boek van groot belang zijn, te onthouden. Dit kun je doen door een korte samenvatting van 5-7 regels per hoofdstuk te maken en een briefje te plaatsen tussen de pagina's die belangrijk zijn. Bij een samenvatting is jouw mening niet van belang. Hou in je achterhoofd waar de samenvatting voor dient. Maakt het deel uit van je recensie, dan is een introductie van het verhaal, de locatie en de hoofdpersonen van belang. Moet je een samenvatting van het hele boek maken? Dan zul je veel grondiger moeten zoeken naar emoties en de boodschap van het verhaal. Als je een recensie schrijft, dan zijn plus- en minpunten van belang in de tekst. Denk bijvoorbeeld aan de emoties, de timing van actie of de karakters. Geef na een korte samenvatting en de plus- en minpunten jouw mening. Spraken bepaalde delen van het boek wel of niet aan? Raad je het boek wel of niet aan? Vind je het boek beter dan een eventuele verfilming van het boek?
Tot slot
Naarmate je meer boeken leest zul je minder moeite hebben met het uitkiezen en efficiënt lezen van de boeken. Je hebt ervaring met bepaalde schrijvers en leestechnieken. Verder zul je sneller gaan lezen naarmate je meer boeken leest, omdat je je woordenschat verbetert. Dit helpt ook bij het begrijpen van teksten, wat nodig is om samenvattingen en recensies te schrijven.