Oude Reddings Glorie
Oude Reddings Glorie is een vereniging van mensen die een oude reddingboot van de Nederlandse reddingsmaatschappij bezitten. De leden-reddingboten hebben allemaal gediend op een van de Nederlandse stations en hebben allemaal reddingen op hun naam staan. De boten zijn verkocht, opgeknapt en soms gerestaureerd en worden nu onderhouden. De vereniging doet regelmatig mee aan nautische evenementen en luistert Sails op met hun schoonheid gepaard aan kracht, sterke verhalen en romantiek.
Oude Reddings Glorie
De Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie (ORG) heeft particulieren, musea en stichtingen als lid die allemaal op hun beurt eigenaar en beheerder zijn van een oude reddingboot.
Sommige leden bezitten meer dan één reddingboot en alle boten worden onderhouden en varende gehouden. Ze dienden oorspronkelijk onder de Noord Hollandse Redding Maatschappij of de Zuid Hollandse Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen of onder de KNZHRM, de Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Redding Maatschappij. Er zijn ook schepen lid die in het buitenland hebben gediend, zoals in Engeland en Duitsland.
De vereniging heeft tal van donateurs en vrienden die financiële ondersteuning bieden of hand- en spandiensten verrichten.
In oktober 2015 bestaat het bestuur uit:
- Voorzitter D. Klinkenberg;
- Secretaris T. Rijke;
- Penningmeester R. van Raalte;
- Lid, evenementen K. Sinnema;
- Lid, jaarvergadering J. Boersma.
Vereniging
De vereniging heeft tot doel de ex-reddingboten in de vaart te houden en ook om de schepen aan het publiek te laten zien. De vereniging wil dat stuk nautische geschiedenis zoveel mogelijk zichtbaar maken en daarmee ook promotie maken voor de goede werken van de KNRM. Alle eigenaren van de boten zijn mensen die iets met de zee hebben en die gek zijn op hun reddingboot. De vereniging organiseert regelmatig vaartochten, zoals van Dokkum naar Oostmahorn of omgekeerd, en woont evenementen bij. De reddingboten waren bijvoorbeeld aanwezig op de verjaardag van de Zweedse reddingsmaatschappij, voeren tijdens Sail Oostmahorn, zijn regelmatig te zien in Sail Amsterdam en doen mee aan de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Enkele van de vaartuigen worden in de winterperiode ingezet door de KNRM, als ijsgang het de moderne reddingboot onmogelijk maakt om uit te varen. De moderne reddingboten varen met waterjetaandrijving en die kunnen met ijsgang niet varen.
Contact
De Nautische Vereniging 'Oude Reddings Glorie' is te bereiken via:
Oude Reddings Glorie
Vatropperweg 13
1779 GE Den Oever
Telefoon: 0227 - 511124
In Dokkum /
Bron: Persbureau AmelandVergadering Oude Reddings Glorie in Lemmer
De vereniging van de oude reddingsboten houdt jaarlijks haar eigen jaarvergadering waar ook een evenement van wordt gemaakt. Voorheen in Hindeloopen maar tegenwoordig komen de boten in Lemmer bijeen. Ze liggen daar in de haven als bezienswaardigheid. De vaart naar de havenstad is voor reddingbotenliefhebbers een evenement op zich. De boten komen van diverse richtingen aangevaren. Ze komen uit Amsterdam, Rotterdam, van de Waddeneilanden, uit Lauwersoog en Oostmahorn.
Fotomoment
De oudgedienden druppelen op de vrijdag van het jaarvergaderingweekend af en liggen naast elkaar in de haven. Om in Lemmer te komen moet er worden geschut. De verzameling reddingsschoon dat dan in de schutsluis ligt is een oogstreler voor de reddingbootliefhebber. Op zaterdag liggen ze allemaal naast en achter elkaar in de haven. De jaarvergadering is op zaterdagmorgen en de middag worden de schepen opengesteld voor publiek. In Lemmer is er dan tegelijkertijd een jaarmarkt op de Korte- en Langestreek. Tijdens de jaarvergadering van ORG is ook de actieve reddingboot van Lemmer, de Anna Dorothea, present.
Boek
Fotograaf en reddingbootliefhebber Jan Heuff maakte voor de nautische vereniging een prachtig boek met de titel Historische Reddingboten. Het is een boek over varend maritiem erfgoed, waarmee vele duizenden schipbreukelingen veilig aan wal zijn gebracht. De boten lijken nietig, maar ze hebben stuk voor stuk grootse prestaties verricht. Meer dan zestig vaartuigen zijn na hun actieve dienst in handen gekomen van particulieren, stichtingen en musea.
Het boek Historische Reddingboten geeft een overzicht van de reddingboten en de verhalen die aan hun acties kleven. Het documenteert de boten, de ideeën van de ontwerpers, de reddingen, en de inspanningen van de huidige eigenaren om hun boot in de vaart te houden of terug in de originele staat te brengen.
De Nautische Vereniging Oude Reddings Glorie nam het initiatief tot dit boek, dat bij het tienjarig jubileum van de vereniging uitkwam. Het boek is rijk geïllustreerd met afbeeldingen uit archieven en particuliere collecties en met nieuw fotowerk door fotograaf Heuff. In het boek zijn veel opnames van fotograaf Cees van der Meulen opgenomen. Hij maakte unieke opnamen en was een groot propagandist voor het reddingwezen.
Jan Heuff
De fotograaf en publicist Jan Heuff (1948) woont en werkt op Terschelling. Hij schreef ook 'Vaarwijzer Waddenzee', 'Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg – de Terschellinger museumreddingboot' en 'Holland meeslepend'.
Heuff was nauw betrokken bij de restauratie van vier voormalige reddingboten en is zelf eigenaar van een oude reddingboot.
De schepen van ORG
De volgende boten zijn lid van de vereniging:
- Abraham Fock 2 (voormalige Nicolaas Marius) - Ligplaats Ameland
- Abraham Fock - Ligplaats Amsterdam
- Arthur - Ligplaats Oostmahorn
- Bernhard van Leer - Ligplaats Amsterdam
- Brandaris - Ligplaats Terschelling
Op weg naar Oostmahorn
Voor Oostmahorn /
Bron: Persbureau AmelandMr. Adriaan de Bruine
- C.A. den Tex (Dextex) - Ligplaats Winschoten
- Carlot - Ligplaats Elburg
- Casparis - Ligplaats Amsterdam
- Cornelia Clasina - Ligplaats Lemmer
- Christiaen Huygens - Ligplaats Aalsmeer
- Dir.A.J.M.Goudriaan - Ligplaats Ameland
- Dorus Rijkers - Ligplaats Den Helder
- Gebroeders Luden - Ligplaats Lauwersoog
- Hein Muck - Ligplaats Ameland
- Highlander - Ligplaats Ameland
- Hilda - Ligplaats Ameland
- Ida Mary - Ligplaats Texel / Wijk aan Zee
- Insulinde - Ligplaats Den Helder
- Jansje Baart - Ligplaats Grou
- Javazee - Ligplaats Den Helder
Bron: Pude prentbriefkaart Willem Horsman /
Bron: Oude prentbriefkaartCarlot
- Jhr. H.J. Ortt - Ligplaats Den Oever
- Johan de Witt - Ligplaats Den Helder
- Johanna Louisa - Ligplaats IJmuiden
- K.F.Sluys - Ligplaats Terschelling
- Knokkels - Ligplaats Lemmer
- Komer - Ligplaats Amsterdam
- Koningin Juliana - Ligplaats Rotterdam
- Kurt Carlsen - Ligplaats Noordwijk aan Zee
- Lilla Marras - Ligplaats Harlingen
- Mr. Adriaan de Bruine - Ligplaats Amsterdam
- Neeltje Jacoba - Ligplaats Ameland
- Nicolaas Marius - Ligplaats Warmond
- Oudendijk - Ligplaats Ameland
- President J.V. Wiersma - Ligplaats Nij Beets
- President Steyn - Ligplaats Kampen
Reddingboot Terschelling /
Bron: Oude prentbriefkaartNeeltje Jacoba /
Bron: Persbureau AmelandMr. Adriaan de bruine /
Bron: Oude prentbriefkaart
- President van Heel - Ligplaats Nieuwemeer Amsterdam
- Prins Bernhard - Ligplaats Krimpen a/d IJssel
- Prins Hendrik - Ligplaats Den Helder
- Jhr. W.H. Rutger van Rozenburg - Ligplaats Terschelling
- Secr. Schumacher - Ligplaats Terschelling
- Suzanna - Ligplaats Lauwersoog
- Tjerck Hiddes - Ligplaats Den Helder
- Tuimelaar - Ligplaats Amsterdam
- Willem Horsman - Ligplaats Schiermonnikoog
- Zeemanshoop - Ligplaaats Ameland
- Zeemanspot - Ligplaats Den Helder
Lees verder