Eigen boek uitgeven met POD-systeem

Heel veel hobbyschrijvers hebben wel eens geprobeerd om via een erkende uitgever een boek uit te geven. Nagenoeg evenveel schrijvers hebben een keurige brief teruggekregen met de vermelding dat het boek niet voor uitgave in aanmerking komt. Slechts één procent van de toegestuurde manuscripten wordt daadwerkelijk uitgegeven. Toch vinden die schrijvers hun werk van voldoende kwaliteit om door veel lezers te laten lezen. Een vorm van zelf een boek uitgeven kan dan uitkomst bieden met het zogenaamde POD-systeem. Daarbij wordt een boek niet gedrukt maar geprint op speciale printers.

Printing on demand (POD-systeem) met kleine oplagen

Het POD-systeem (printing on demand = printen op aanvraag) wordt vooral gebruikt door beginnende auteurs en hobbyschrijvers die zich richten op een kleine markt dus met een betrekkelijk kleine opgave van hun boek. Het systeem met een kleine oplage voorkomt dat er lange tijd een complete oplage in voorraad moet worden gehouden met het risico dat een aantal exemplaren nooit verkocht wordt.

Kant-en-klaar aanleveren bij volledig eigen beheer

Met het POD-systeem een boek uitgeven kan geheel in eigen beheer. Er zijn namelijk bedrijven waar een kant-en-klaar boek kan worden aangeleverd wat dan wordt geprint. Door dit systeem kunnen veel kleinere oplagen worden gemaakt. Bij sommige POD-drukkers kan zelfs één boek worden besteld en geprint. De kosten van een boek zijn door het printsysteem veel lager dan van een gedrukt boek. Als het boek slechts bestemd is voor familie, vrienden en kennissen is volledig in eigen beheer uitgeven de beste manier. De minimale afname is dan meestal 20 exemplaren.

Taken overdragen aan POD-uitgever

Maar het aantal mensen dat kiest voor volledig in eigen beheer uitgeven is procentueel toch gering omdat de meeste schrijvers hun boek liever professioneel verkocht zien worden. Bij die manier van uitgeven kunnen keuzes gemaakt worden welke taken door de uitgever en welke door de auteur zelf worden uitgevoerd waardoor de totale kosten kunnen worden beïnvloed. Zo kan gekozen worden voor het laten opmaken van de omslag en het binnenwerk. Ook kunnen tekstcorrecties door de uitgever worden verzorgd of kan het manuscript geheel worden geredigeerd. Bij sommige POD-uitgevers is een extra service mogelijk door de beoordeling van het manuscript door professionele redacteuren. Er zijn ook uitgevers waar het mogelijk is om onder speciale voorwaarden het boek als e-book te publiceren.


Voordelen taken overdragen

Bij een boek dat geschikt is voor een grotere doelgroep en geaccepteerd wordt door de POD-uitgever is de vorm waarbij een aantal taken door de uitgever worden verricht een prima manier. De voordelen daarbij zijn dan meestal onder meer:
 • Niet zelf dragen van financiële risico’s.
 • Verzorging van ISBN.
 • Opmaak van binnenwerk en omslag.
 • Inzending Depot Nederlandse Publicaties Koninklijke Bibliotheek.
 • Verzorging van verkoop distributie en administratie.
 • Verkoop via diverse boekhandels en internet.
 • Promotie naar media en verzending recensie-exemplaren.

Voorwaarden van uitgevers vergelijken

Het propageren van de boeken door de uitgever gebeurt soms via een speciale website waar alle on demand boeken van de betreffende uitgever te koop worden aangeboden of door het promoten naar boekwinkels. Soms is het mogelijk om een eigen website met het boek te laten ontwerpen. De voorwaarden bij het systeem waarbij de uitgever veel taken uitvoert wijken echter per uitgever dikwijls sterk af van het modelcontract dat is opgesteld door de GAU (Groep Algemene Uitgevers). Het is daarom verstandig om als schrijver de verschillende uitgevers te vergelijken. POD-uitgevers zijn onder meer: Boekenplan, Boekscout, Diskad, Free Musketiers, Hollandridderkerk, Kirja, PAMAC en Scan laser.

Boek zelf promoten bij uitgeven in eigen beheer

Bij het uitgeven in eigen beheer komt ook het promoten op zelfwerkzaamheid neer. Maar dit hoeft niet altijd veel te kosten. Het maken van flyers kan op een computer gebeuren met afdruk op een eigen printapparaat. Verspreiding per post kan eventueel worden beperkt door de flyer zoveel mogelijk per email te verzenden. Folderen kan met fotomateriaal wat tegenwoordig ook voor betrekkelijk lage prijzen per internet te bestellen is. Een andere prima mogelijkheid om een boek te promoten is via een eigen website. Met een beetje computerhandigheid en veel geduld kan veel worden bereikt.

Altijd vakkundige beoordeling

Naast verschillende mogelijkheden met eigen keuzen welke taken de uitgever verricht en welke de schrijver zelf zijn er ook uitgevers waarbij het manuscript in alle gevallen vakkundig wordt beoordeeld en schrijftips worden gegeven aan de auteurs. Dit systeem is eigenlijk een soort tussenvorm tussen reguliere uitgevers en POD-uitgevers. Ook de promotie van het boek wordt door dergelijke uitgevers uitvoeriger aangepakt of wordt geheel door de uitgever verzorgd. Tot dit soort uitgevers behoort: Elikser.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe vind je een geschikte uitgever?Hoe vind je een geschikte uitgever?Is je manuscript af? Dan is het tijd om een uitgever te vinden die bij jouw manuscript past. Dit is geen gemakkelijke kl…
Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Eindelijk is het dan zo ver! Je manuscript is af! Een mijlpaal en nu is de volgende stap daar: je manuscript naar een ui…
Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…
Je eigen boek schrijvenJouw boek dat in de winkel ligt, mensen die je naam kennen, het "grote"geld wat binnen gaat stromen... Dat klinkt als ee…

Loom bands: succesvol door vele voordelenLoom bands: succesvol door vele voordelenLoom bands, Rainbow loom, Wonder loom, Loom armbandjes of Band-it: wie kent ze inmiddels niet? De aaneengeregen gekleurd…
Kinderfeestje: bloementhemaKinderfeestje: bloementhemaZe zijn mooi, kleurrijk en ruiken heerlijk. Ik heb het over bloemen. We zien ze overal. In tuinen en huizen, maar ook al…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Zelfjeboekuitgeven.nl
 • Jouwboek.nl
 • Bulletin.lira.nl
 • Elikser.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 06-04-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.