Terrarium zelfbouw rotswand

Iedereen heeft het wel al eens gezien, in het echt of op een foto, een terrarium met een achterwand die zo echt lijkt dat het precies een stukje puur natuur in een bakje is... Maar hoe begin je hier als leek aan?

De achterwand

Er zijn verschillende soorten achterwanden voor in het terrarium. Het meest makkelijke is om je terrarium met kurk te beplakken, maar dan loop je een grote kans dat er vroeg of laat krekels achter komen te zitten. Je kan ook een plastieken achterwand in het terrarium plakken, maar ook hier loop je het risico dat er vroeg of laat insecten achter zitten.

Beter en mooier is het om een natuurlijk ogende rotswand na te bootsen. Er kruipt wat meer tijd in als je het zelf maakt, maar het resultaat is nadien dan ook veel origineler, en bovendien is de kans op een krekelplaag in het terrarium veel kleiner.

Het is mogelijk om een natuurlijk ogende achterwand op verschillende manieren na te bootsen. Ik ga de methode uitleggen die ik voor mijn eigen terrariums gebruikt heb.

Benodigdheden

  • Cement + zand
  • Gekleurd zand en/of verf (waterbestendige muurverf)
  • Compactuna of iets anders dat het cement waterdicht maakt.
  • Piepschuim en/of PUR
  • Siliconenspuit
  • Saté- stokjes
  • Een brander/aansteker/mes... iets om vorm te kunnen geven

Hoe te werk gaan?

Of de achterwand in een glazen of een houten terrarium komt maakt niet uit. Het gewicht is niet overdreven hoog door het gebruik van piepschuim, een glazen terrarium kan het gewicht dus normaal gezien ook aan.

  1. Plaats het piepschuim zodanig op de achterwand als de vorm die je wilt bekomen. Behelp jezelf met een mes, aansteker, en andere hulpmiddelen om de vorm te krijgen zoals je het echt wilt. Zorg bij het eventueel afbranden van overtollig piepschuim natuurlijk voor een goed geventileerde ruimte. Het oppervlak mag goed ruw zijn. De saté- stokjes helpen om verscheidene onderdelen piepschuim met elkaar te verbinden. Let niet te veel op details van de achterwand, dat komt later.
  2. Als je de achterwand volledig gevormd hebt zoals jij het wilt, plak je deze compleet vast met de siliconenspuit aan het terrarium. Zorg er voor dat je een siliconensoort hebt die het piepschuim niet aantast. Een silicone op basis van azijn zou normaal moeten werken. Als de achterwand eenmaal volledig vastgeplakt is aan de wand, is het belangrijk om rondom het piepschuim alle spleten vol met siliconen te spuiten. Laat het geheel daarna rustig drogen.
  3. Bereid jouw cement-mix voor: 50% zand en 50% cement is een goede basis. Zorg voor een niet te dikke brij voor het eerste laagje. Smeer heel de achterwand in met de brij en zorg ook dat de siliconen- rand rondom goed bedekt werd. Laat het geheel goed drogen, best zelfs 24 uren, om de kans op barsten (van het cement) te verminderen. Daarna mag er een wat dikkere laag als de eerste worden aangebracht. Ook hierna weer goed laten drogen voor je de volgende laag cement gaat aanbrengen.
  4. Breng zo in totaal een 3 tot 6 lagen aan op de achterwand, met iedere keer een lange droogtijd tussen het aanbrengen van de verschillende lagen. De laatste laag doen we met een goede scheut compactuna (of iets soortgelijks) gemengd in de cement-mix. Deze vloeistof zorgt er voor dat de laatste laag jouw achterwand waterbestendig maakt. Eventueel kan er in de laatste laag ook een verfkleur vermengd worden. Of je kan nadien de achterwand (met waterbestendige verf) compleet schilderen.
  5. Net na het aanbrengen van de laatste laag cement-mix is het mogelijk om (gekleurd) zand te strooien en zachtjes in het cement te duwen. Wil je de achterwand liever verven, wacht dan tot de laatste laag tegellijm droog is.


Laat het geheel een weekje drogen, zet de boel goed open om te kunnen luchten.
© 2012 - 2024 Abio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spit: pijn in de onderrugSpit: pijn in de onderrugSpit: dit is een heftige rugpijn laag in de rug. Wie spit heeft, kan vaak niet veel meer doen. Spit doet veel pijn en he…
Dieren: kopen van een terrariumDieren: kopen van een terrariumEen terrarium kan vrij goedkoop worden gekocht. Er zijn verschillende manieren waarop dat kan, zoals via het internet. O…
Miljoenpoten houden en kweken in de hobbyMiljoenpoten houden en kweken in de hobbyMiljoenpoten kunnen ook als huisdier gehouden worden. Iedereen zal nu denken, jaja, je hebt toch niks aan die kleine die…
Baardagaam - huisvesting zo natuurlijk mogelijk inrichtenDe baardagaam een steeds populairder huisdier voor vele huishoudens, deze dieren zijn zeer makkelijk in de omgang. In di…

Hoe zet ik een knoop (weer) aan en maak ik knoopsgaten?Hoe zet ik een knoop (weer) aan en maak ik knoopsgaten?Iedereen verliest weleens een knoop van een kledingstuk. Voor sommigen is dit een reden om het kledingstuk naar een repa…
Ana's wake van Cecilia SamartinAna's wake van Cecilia SamartinRomans blijven het goed doen, vooral bij vrouwen. Daarom is Ana's wake van Cecilia Samartin zeker een aanrader. Het boek…
Abio (5 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.