De juiste ringmaat, hoe werkt dat?

De juiste ringmaat, hoe werkt dat? Als je een ring wilt kopen, moet je rekening houden met de maat van de ring. Vingers zijn er in vele lengtes en ook diktes. Daarom zijn er verschillende ringmaten. Koop jij een ring voor jezelf dan kun je het beste de ring in de winkel even passen. Zo weet je dat je de juiste ring koopt. Lastiger wordt het als je een ring voor een ander wilt kopen. Of wanneer jij gaat shoppen in een webshop. Dan is passen geen optie. Weet jij de juiste maat?

Methoden om de ringmaat te achterhalen

Om erachter te komen wat jouw ringmaat is, dien je dit op te meten. Wil je echt zeker zijn van de juist ringmaat. Laat dan jouw ringmaat opmeten door een professionele juwelier. Het opmeten van de ringmaat kun je echter ook zelf en kan op verschillende manieren. Deze zijn hieronder weergegeven.

Methode 1: Passen met een ringmeter
Een heel praktische manier om erachter te komen wat jouw ringmaat is, is gebruik te maken van een zogeheten ringmeter. Deze ken je zeker uit de winkel: een grote stalen ring waaraan allemaal ringen in oplopende maten zijn bevestigd. Door te proberen (passen) kom je er vanzelf achter welke ring het beste om jouw vinger past. Op de ring staat dan aangegeven welke maat het betreft. Je kunt in een winkel vragen of jij op deze wijze mag passen en de juiste maat mag bepalen. Ook kun je een dergelijke ringmeter zelf aanschaffen. Ze zijn over het algemeen niet duur (al vanaf 1 euro verkrijgbaar).

Waar je bij deze methode rekening mee moet houden, is dat jouw vingers opzetten wanneer er sprake is van warmte. En ze zijn iets kleiner in geval van kou. Ga je in deze situatie ringen passen, dan is de kans aanwezig dat je de verkeerde maat selecteert! Een ander punt waar je met de ringmeter rekening mee moet houden, is de ringbreedte. De ringen aan de ringmeter zijn vaak 3 millimeter breed. Hiermee kun je nauwkeurig de juiste ringmaat opmeten als jij uitkijkt naar ringen die ook 3 (of 4) millimeter breed zijn. Wil jij echter een bredere ring aanschaffen, dan moet je een grotere ringmaat kiezen. Je doet er verstandig aan minimaal een halve maat groter te nemen!
Methode 2: Opmeten van de inwendige omtrek van een ring
Neem een meetlint en meet de inwendige omtrek van een ring die jou past. Bijvoorbeeld één van jouw eigen ringen die jou past. Meet jij bijvoorbeeld 59 millimeter, dan is de ringmaat ook 59.

Voor het opmeten van de inwendige omtrek kun je ook gebruik maken van een zogeheten ringstok: een stok die steeds wijder wordt. Je schuift de ring om de stok tot deze niet meer verder kan. Je leest dan af bij hoeveel millimeter/welke maat de ring is gekomen.

Methode 3: Opmeten van de inwendige diameter

Met behulp van een schuifmaat kun jij de (binnen)diameter opmeten van een ring die jou past. Bijvoorbeeld één van jouw eigen ringen, waarvan je weet dat die goed zit. Om nu de inwendige omtrek, en dus de ringmaat, te berekenen, dien je het aantal millimeters van de diameter te vermenigvuldigen met het getal: pi (=3,1415927). De uitkomst is in millimeters en is gelijk aan de ringmaat die je moet kiezen.

Een rekenvoorbeeld: Met de schuifmaat meet jij een diameter van 19 millimeter in een ring. Om de ringmaat te berekenen vermenigvuldig jij dit met pi. Dan is de ringmaat: 19 x 3,1415927 = 59,69 (millimeter). Je kunt dan het beste voor ringmaat 60 gaan!

Small, Medium of toch Large?

Om het de consument makkelijk te maken zijn er ook ringen waarbij de ringmaat wordt aangegeven als bij kledingstukken. Deze maataanduiding tref je vooral aan bij goedkopere ringen in trendy accessoirewinkels. Je kunt dan de volgende ringmaten aanhouden:
  • XXS = ringmaat 49
  • XS = ringmaat 51
  • S = ringmaat 53
  • M = ringmaat 55
  • L = ringmaat 57
  • XL = ringmaat 59
  • XXL = ringmaat 61

Hoe kom je achter de ringmaat van je partner zonder dat deze het merkt?

Veel partners die hun partner willen verrassen met een mooie ring, lopen tegen dilemma aan: hoe kom ik achter de juiste ringmaat, zonder dat mijn partner het merkt (anders is de verrassing weg)?. Hieronder staan een aantal tips die je kunt hanteren:

  • Leg spelenderwijs de hand van je partner op een vel papier en maak met een potlood een tekening van de omtrek. Teken wel zorgvuldig, want deze methode laat qua nauwkeurigheid te wensen over. Je kunt nu de diameter van de vinger bepalen en met de rekenmethode (vermenigvuldigen met pi) kom je een heel eind. Oefen eerst zelf eens met je eigen hand en een ring van jezelf. Je zult zien dat het wel werkt.
  • Op een onbewaakt moment pak je één van de ringen van je partner. Druk deze stevig in een stukje klei. Hiermee kun je naar de juwelier; die kan met het juiste meetgereedschap prima bepalen welke maat je moet hebben.
  • Zeker een tip voor de mannen: stuur je partner met haar vriendinnen de stad in. Geef de vriendinnen de opdracht om spelenderwijs wat ringen te passen en zo te achterhalen welke maat om haar vinger past.
© 2012 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sieraden: Meten van je ringmaatSieraden: Meten van je ringmaatHet is handig om te weten welke ringmaat je hebt. Stel dat je bijvoorbeeld een mooie cocktailring hebt gezien op het int…

Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Stel, je wilt als familie of vriendengroep een leuk en origineel weekend of feest organiseren, maar weet totaal niet wat…
Kleurpotlood als creatief materiaalKleurpotloden bieden voor velen een uitkomst om creatief mee aan de slag te gaan. Je kunt er veel kanten mee op en het w…
Bronnen en referenties
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.