recensie

Het Vuur van de Herfst door Diana Gabaldon

Dit is alweer het vierde deel van de Reizigers-serie van Diana Gabaldon. Opnieuw staan Claire en Jamie Fraser centraal, maar daarnaast is er in dit deel een belangrijke rol weggelegd voor hun dochter Brianna en haar geliefde Roger MacKenzie (Wakefield).

Het Boek

Titel: Het Vuur van de Herfst
Oorspronkelijke (Engelse) Titel: Drums of Autumn
Auteur: Diana Gabaldon
Uitgeverij: Dell Publishing
Plaats en Jaar van Uitgave: New York, 1997
ISBN: 0-440-22425-X

Noord-Carolina

Claire en Jamie Fraser hebben zich gesetteld in Noord-Carolina, in een afgelegen gebied dat de naam Fraser’s Ridge draagt. Ian, het neefje van Jamie, woont bij hen en in de omgeving wonen andere mensen die Jamie nog uit Schotland kennen. Ze hebben het goed naar hun zin, ondanks het feit dat hun dochter Brianna zich in de twintigste eeuw bevindt. Hier zal echter spoedig verandering in komen.

Roger en Brianna

Roger Wakefield/MacKenzie is de geliefde van Brianna Fraser en historicus. Hij vindt een document waaruit blijkt dat Claire en Jamie bij een brand om het leven zullen komen. Hij besluit dat hij dit niet aan Brianna wil vertellen, uit angst dat ze dan zal besluiten om haar ouders te waarschuwen en naar de achttiende eeuw te vertrekken. Onafhankelijk van hem vindt Brianna echter dezelfde informatie en zonder Roger te waarschuwen neemt ze de sprong en komt in het Schotland van de achttiende eeuw terecht. Ze vindt de zus van Jamie die haar vertelt dat Jamie en Claire inmiddels in de Amerika’s wonen. Brianna besluit scheep te nemen om haar ouders te waarschuwen. Daarbij neemt ze het meisje Lizzie in dienst.

Wanneer Roger ontdekt dat Brianna vertrokken is besluit hij haar achterna te gaan. Zo’n zes weken na Brianna vertrekt ook hij naar de achttiende eeuw en om zijn overtocht te betalen wordt hij bemanningslid van het schip waarmee hij vaart onder leiding van kapitein Bonnet.

Bij aankomst in Amerika is Lizzie ziek, waardoor Brianna opgehouden wordt tijdens haar zoektocht. Zo komt het dat Roger haar al snel vindt, tot haar grote verrassing. Roger ontmaagdt haar en ze besluiten haar ouders op te zoeken en vervolgens weer terug te keren naar de twintigste eeuw. Hiervoor zullen ze naar alle waarschijnlijkheid edelstenen nodig hebben en Roger besluit om bij een aantal edelstenen van kapitein Bonnet te stelen en haar vervolgens bij haar ouders terug te zien. Wanneer Brianna er achter komt dat Roger de informatie over de dood van haar ouders heeft achtergehouden, ontsteekt ze in woede en het stel gaat met ruzie uit elkaar.

Brianna ontmoet kapitein Bonnet, die haar ouders heeft beroofd en om de trouwring van haar moeder terug te krijgen besluit ze hem op te zoeken. Hij verkracht haar echter en later blijkt ze zwanger te zijn. Ze weet niet of het van Bonnet of van Roger is.
De ontmoeting tussen Jamie en Brianna is emotioneel en ook Claire is ontzettend blij om haar dochter weer te zien. Wanneer Claire en Jamie ontdekken dat Brianna zwanger is ontstaat er verwarring. Lizzie vertelt dat ene MacKenzie degene is de Brianna verkracht heeft.Zij noch Jamie weten iets van Bonnet af. Jamie kent Roger alleen onder de naam Wakefield en wanneer hij Roger ontmoet slaat hij hem in elkaar en geeft hem aan een stam bevriende Indianen, die hem vervolgens verkopen aan een groep Mohawk Indianen.

Indianen

Wanneer Brianna erachter komt wat er met Roger is gebeurd en wat de rol van Jamie daarin is, wordt ze woedend. Jamie en Claire besluiten dat ze moeten proberen om Roger te vinden en gaan samen met Ian, die bekend is met de Indianen, op zoek naar hem. Brianna verblijft inmiddels bij een tante van Jamie, Jocasta.

Met veel problemen wordt Roger gevonden, maar uiteindelijk moet Ian bij de Mohawk blijven en wordt door de stam geadopteerd. Roger krijgt te horen dat Brianna zwanger is, maar dat het mogelijk niet zijn kind is, maar dat van een verkrachter. Hij neemt tijd om na te denken wat hij moet doen, maar keert terug naar Brianna, die inmiddels bevallen is van een gezonde zoon. Het stel besluit dat ze samen verder willen.

Avontuur en Romantiek

Deel vier uit de Reizigers-serie is opnieuw een verhaal vol avontuur en romantiek. Als altijd beschrijft Gabaldon vol vaart de wederwaardigheden van haar hoofdpersonen. Net als in deel drie zijn het ditmaal vooral de persoonlijke geschiedenissen die van belang zijn. De geschiedenis is verder vooral decor, dit in tegenstelling tot de eerste twee delen, waar de ‘grote’ geschiedenis een belangrijke rol speelde. Historisch gezien is het verhaal echter altijd correct, met als uitzondering uiteraard de tijdreizigers-elementen.

Karakters

Gabaldon is een meester in het neerzetten van karakters. De liefde tussen Jamie en Claire blijft levend en is een volwassen romance. En ook de gecompliceerde relatie tussen Brianna en Roger komt goed uit de verf. Daarnaast zijn er vele minder belangrijke karakters, die ook een belangrijke rol spelen zoals Lizzie, het dienstmeisje van Brianna en bijvoorbeeld Ian, het neefje van Jamie. Opnieuw is Gabaldon er in geslaagd een complex en interessant verhaal te vertellen.
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie is een boekenserie van Diana Gabaldon, die ontzettend veel fans heeft. De boekenserie gaat over Claire…
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…
De elementen in de Astrologie: Het vuurelementDe elementen in de Astrologie: Het vuurelementEen horoscoop bestaat uit 12 dierenriemtekens maar ook uit 4 elementen n.l. vuur, aarde, lucht en water. Elk dierenriemt…
Hoe ontstaan tsunami’s?Een tsunami ontstaat door een aardbeving uit zee, een zeebeving. Door de aardbeving ontstaat er een vloedgolf. De vloedg…
Kluun: Haantjes - boekrecensierecensieKluun: Haantjes - boekrecensieKluun: inmiddels in Nederland een alom bekend schrijver. Haantjes is alweer zijn zesde boek. Kluun, pseudoniem voor Raym…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.