recensie

Het geheim van Montague van Santa Montefiore

Het geheim van Montague van Santa Montefiore Santa Montefiore schrijft met de regelmaat van de klok schitterende romans. Ze hanteert een herkenbare stijl en zet liefde centraal in haar boeken. Hoe meer werken je van haar leest, hoe vaker er een glimlach op je gezicht verschijnt. Uiteraard kan die ook gepaard gaan met het wegpinken van een traan. Het geheim van Montague verweeft liefde en verdriet meesterlijk, maar de verhaallijn is net iets minder sterk dan andere Montefiore-verhalen.

Kader van het boek

Het geheim van Montague speelt zich deels in Groot-Brittannië, deels in Italië af. We zijn in de zomer van 1958, op een prachtig domein in Cornwall. Dit landhuis is in het bezit van een aristocratische familie en elk jaar opnieuw genieten ze daar samen met alle tantes, ooms, neefjes en nichtjes van een deugddoende vakantie. Het gezin bestaat uit twee broers en één zus die alle drie getrouwd zijn. Elk koppel heeft een aantal kinderen. Ook de moeder van de drie kinderen - Elisabeth - is elke zomer aanwezig. Ze is wel wat nukkig, maar ontfermt zich graag over de kleinkinderen.

Personages

In het begin van het boek wordt de hele familie aan de lezer voorgesteld. Op een korte tijd leer je iedereen wat beter kennen. Toch is het soms moeilijk om al deze personages uit elkaar te houden. Daarom lijst ik ze hier even voor je op.

De familie Montague
 • Elisabeth: Elisabeth is 'het hoofd' van de familie. Haar man is al een tijd geleden gestorven. Elisabeth komt wat saai over. Ze treedt niet echt op de voorgrond. Ze wil er wel alles aan doen om het landhuis te redden zodat het in de familie kan blijven.
 • Archie Montague: Dit is de zoon van Elisabeth en de man van Julia. Samen hebben ze drie kinderen.
 • Julia Montague: Zij is de schoondochter van Elisabeth en samen met haar man en kinderen woont ze in Pendrift Hall.
 • Wilfrid, Sam en Bouncy: Wilfrid, Sam en Bouncy zijn de zonen van Julia en Archie. Bouncy is de jongste zoon.
 • Penelope Montague: Penelope is de dochter van Elisabeth en dus de zus van Archie. Ze is getrouwd met Milton Flint en heeft twee dochters en een zoon.
 • Milton Flint: Milton is de man van Penelope, de schoonzoon van Elisabeth en de vader van David, Lotty en Melissa.
 • David: Deze jongeman is de zoon van Penelope en Milton en de broer van Lotty en Melissa.
 • Lotty en Melissa: Deze meisjes zijn de dochters van Penelope en dus de kleinkinderen van Elisabeth. Lotty is de oudste en Melissa is met haar vijfentwintig lentes de jongste.
 • Monty Montague: Monty is de zoon van Elisabeth en de broer van Archie en Penelope. Hij is de oogappel van zijn moeder en moet er dan ook alles aan doen om te slagen in het leven. Hij is heel vaak weg op zakenreis en laat zijn vrouw en kinderen dan alleen achter in Londen of in Cornwall.
 • Pamela Montague-Bancroft: Pamela is de vrouw van Monty en komt uit Amerika. Ze is nogal lui en brengt heel wat tijd in haar bed door. Pamela heeft ook een hond en ze zijn onafscheidelijk.
 • Celestria: Dit is de dochter van Monty en Pamela. Ze is nogal zelfzuchtig, maar maakt een evolutie door in het boek. Ze beseft dat rijkdom niet alles is.
 • Harry: Harry is de zoon van Monty en Pamela en dus het broertje van Celestria.
 • Meneer Bancroft: Hij is de steenrijke vader van Pamela en dus de grootvader van Celestria en Harry.

De 'Italianen'. Dit zijn de mensen die op het Convento wonen of verblijven.
 • Federica Gancia: Deze hoffelijke dame is de gastvrouw van het Convento. Eén van haar kinderen - Natalia - is overleden.
 • Gaitano: Dit is de hardwerkende man van Federica.
 • Hamish: Hamish is een ruwe bolster die getrouwd was met de overleden dochter van Federica en Gaitano.
 • Nuzzo: Deze man is werkzaam in het Convento.
 • Madame Halifax: Zij is een regelmatige bezoekster van het Convento.

Nevenpersonages
 • Soames: De butler op Pendrift Hall
 • Vader Dalgliesh: Hij is de opvolger van vader William Hancock en probeert zich te ontfermen over de inwoners van Cornwall. Celestria brengt zijn hoofd op hol, maar hij weet zijn verlangens te onderdrukken.
 • Mevrouw Waynebridge: Deze dame wordt ook wel Waynie genoemd en is de huishoudster van de familie Montague-Bancroft. Mevrouw Waynebridge was getrouwd met Alfie, maar ze is al een hele tijd weduwe.
 • Aidan: De verloofde van Celestria, alhoewel ze niet verliefd is op deze jongeman.
 • Salazar: Hij is een onbetrouwbare zakenman waar Monty mee in zee ging.

Verhaallijn

Tijdens de jaarlijkse vakantie van de familie Montague verdwijnt Monty, de lievelingszoon van Elisabeth. Alles wijst op zelfmoord, maar daar gelooft Celestria helemaal niet in. Toch is er een afscheidsbriefje waarop de woorden 'Vergeef me' staan. Vissers vinden daarnaast ook de schoenen van de vermiste terug, maar echter geen lijk. Celestria snapt er helemaal niets van en gaat op onderzoek uit. Terwijl de rest van de familie vergaat van verdriet ontdekt zij dat haar vader een dubbelleven leed. Hij was helemaal niet de man die zij kende. Ze voelt zich verscheurt door twijfel en verdriet, maar Celestria krijgt steun uit onverwachte hoek. Ze lost het raadsel rond Monty op en begint een nieuw leven in een ander land.

Info over andere boeken van Santa Montefiore vind je hier.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sante Montefiore en haar romansHou je van romans vol vriendschap, humor en liefde? En kun je hier en daar een gebroken hart verteren? Dan is Santa Mont…
Romeo en Julia samenvattingRomeo en Julia samenvattingMisschien is het wel het meest bekende liefdesverhaal: Romeo en Julia. Liefde tot de dood ons scheidt. Heb je het toneel…
Leven met een geheimLeven met een geheimWaar de een zegt dat het niet nodig is, zal de ander een goede reden hebben om een geheim geheim te laten blijven. Soms…

Kluun: Haantjes - boekrecensierecensieKluun: Haantjes - boekrecensieKluun: inmiddels in Nederland een alom bekend schrijver. Haantjes is alweer zijn zesde boek. Kluun, pseudoniem voor Raym…
Bronnen en referenties
 • Het boek 'Het geheim van Montague' van Santa Montefiore
Gietje711 (128 artikelen)
Laatste update: 03-06-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.