recensie

Harry Mulisch, De Aanslag

De Aanslag is geschreven door Harry Mulisch, zijn 7e roman. Het boek bevat 254 bladzijdes en de eerste druk was in september 1982. Het boek is een psychologische roman want het gaat gedurende het hele verhaal over het leven van Anton en hoe hij de oorlog verwerkt. De periode waarin het verhaal zich afspeelt is achtereenvolgens: 1945, 1952, 1956 en 1981. Het duurt in totaal dus bijna 37 jaar. Het boek is zeker de moeite waard om te lezen. Om te beginnen ben ik een voorstander van makkelijk taalgebruik, wat in dit boek het geval is. Dankzij de weinig moeilijke woorden en de makkelijke zinnen is het verhaal goed te volgen. Er zit nauwelijks humor in het verhaal, (hooguit een paar flauwe grapjes), wat goed te begrijpen is omdat je dat ook niet verwacht van een boek over oorlogsverwerking. Er is sprake van een alwetende verteller, maar toch zien we de meeste gebeurtenissen door Antonís ogen. Dit spreekt mij aan omdat je met Anton mee gaat leven. Het lijkt net of je het verhaal van dichtbij beleeft. Maar de uitleg over de algemene dingen uit het boek verschaft de alwetende verteller wat in mijn ogen goed is, omdat daar geen emoties van personages bij betrokken moeten zijn.

Ook de schuldvraag spreekt mij aan: Wie heeft er schuld aan de gebeurtenis die Antonís leven voorgoed zou veranderen? Deze vraag speelt eigenlijk het hele verhaal door. De gebeurtenis die Antonís leven verandert wordt voorafgegaan door andere oorzaken. Denk maar aan de buren die het lijk voor Antonís huis leggen, uit angst voor represailles. Of de persoon die Fake Ploeg neerschoot. Kon hij dat niet doen op een plek waar geen huizen stonden? Of was het de schuld van de Duitsers die deze hele oorlog waren begonnen?

Een ander opvallende gebeurtenis uit het boek is de nacht die Anton op zijn jonge leeftijd doorbrengt in de cel met Truus Coster. Die nacht hadden zij een diepzinnig gesprek terwijl ze elkaar niet konden zien. Die vrouw is de eerste waar hij gevoelens voor krijgt en geruime tijd later, als hij een foto van haar te zien krijgt, beseft hij dat zij sprekend op zijn echtgenote Saskia lijkt. Dit wordt ook wel een Oedipusmotief genoemd. Anton heeft een oedipale relatie met de verzetstrijdster in de gevangenis.

Wat ik een minpunt vind aan het boek is het feit dat er vrijwel geen spanning wordt opgebouwd. Er wordt al vanaf het begin vooruitgewezen naar latere levensfasen van Anton. Dit breekt de spanning eerder af, dan het de spanning verhoogt.
Er komen ook helemaal geen verrassingen in het verhaal voor. Het is erg onderhoudend geschreven.

Uiteindelijk raad ik iedereen aan het boek te lezen. Het is zoals verteld geen verhaal waarbij er spanning wordt opgebouwd. Of dat er opeens een verrassende wending in het boek voorkomt. Wel leer je iets over de oorlog. Bijvoorbeeld wat er gebeurde als er een NSBíer werd vermoord. Wat voor impact de oorlog op mensen had. En hoe verzetstrijders na de oorlog verder leefden. Het boek is eenvoudig geschreven en het verhaal is niet moeilijk te volgen. Ondanks de episodevorm wordt het verhaal aan één stuk doorverteld. Telkens wordt er bij een nieuwe episode uitvoerig beschreven wat Anton in die tussentijd heeft meegemaakt. Dit maakt het verhaal vloeiend en goed te begrijpen.

Lees verder

© 2007 - 2020 Luckyjob, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De roman De aanslag van Mulisch, een spannende bestsellerDe roman De aanslag van Mulisch, een spannende bestsellerDe roman De aanslag van Harry Mulisch was bij verschijning een ongekend succes. In een jaar tijd werden er 200.000 exemp…
Harry Mulisch, één van Nederlands grootste auteursHarry Mulisch (1927 - 2010) geldt als één van de belangrijkste naoorlogse schrijvers en wordt gerekend tot de 'Grote Dri…
recensieBoekrecensie: Zaak 40/61 - Harry MulischZaak 40/61 is een boek van Harry Mulisch welke handelt over het Eichmann proces dat in 1961 in Israël is gevoerd. Mulisc…
Boekrecensie: De Golem - Elie WieselrecensieBoekrecensie: De Golem - Elie WieselDe Golem is een wezen van leem die werd opgewekt door de geheimzinnige toverformule van de mysterieuze Maharal, Rabbi Je…

Recensie: De echte oorzaken van schizofrenie - H.D. FosterrecensieRecensie: De echte oorzaken van schizofrenie - H.D. FosterDe echte oorzaken van schizofrenie is een baanbrekend boek dat een volledig nieuwe kijk biedt op schizofrenie (Psychose…
Boekrecensie: Guide to the Golan Heights - Aviva Bar-AmrecensieBoekrecensie: Guide to the Golan Heights - Aviva Bar-AmGuide to the Golan Heights is een boek over natuurwandelingen op de Golan Hoogvlakten in Israël. De prettig leesbare rei…

Reageer op het artikel "Harry Mulisch, De Aanslag"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Henk Neve Oz, 03-09-2014 15:56 #10
"Er komen helemaal geen verassingen in het verhaal voor" Volgens mij wel.
Aan het einde van het laatste hoofdstuk vraagt Anton Steenwijk aan zijn vroegere buurmeisje: "Wat ik me afvraag. Waarom hebben jullie het lijk van van der Ploeg voor ons huis gelegd en niet bij de andere buren. dan zegt zij; "Dat wilde ik maar mijn vader zei, 'Nee daar niet, daar zitten joden". Ik kreeg er kippenvel van.

Henk Neve Oz,
Israel

Irene, 22-06-2011 15:11 #9
De recensie is kwalitatief goed en informatief, maar ik moet wel zeggen dat ik niet vind dat er een gebrek aan het opbouwen van spanning bestaat. Ik vond het boek juist een echte pageturner! Elk hoofdstuk weer was er sprake van verrassende situaties en spannende elementen (neem bijvoorbeeld de ontmoeting met Fake Ploeg jr. en de ontdekking over Cor Takes).

Gaby, 11-05-2011 10:52 #8
Door wie is deze recensie geschreven? En wat is zijn/haar autoriteit/beroep? Want dan weet ik hoe betrouwbaar/professioneel deze recensie is, en dat is best belangrijk voor mijn examen. ;)

F. Bernet, 29-12-2010 20:23 #7
Ik heb alleen de film gezien, dus niet het boek gelezen. Het is een goed, realistisch verslag van de laatste maanden van de tweede wereldoorlog, toen zuid-Nederland reeds bevrijd was, maar het westen en noorden nog door de hongerwinter moesten heengaan.

Jesse, 23-12-2010 13:48 #6
Ik ben het helemaal niet eens met die persoon die vindt dat het te weinig spanning bevat. Je kan toch niet vantevoren weten warrom Ploeg is vermoord en door wie. dat is het juist het vinden van antwoorden die je nog niet wist.

Piet, 04-11-2009 16:14 #5
Ik vond het best een leuke film. Alleen soms een beetje langdradig. Het boek heb ik nog nooit gelezen. Ga ik zeker doen!:-)

Hans, 10-01-2009 18:13 #4
Moeilijk boek hoor 'De aanslag', ik kijk liever naar de film. Er is niet zo heel veel verschil tussen het boek en de film. Al heb ik het boek niet goed gelezen. Ik vind het een goede schrijver, goede verhalen.

Casper, 26-10-2008 12:05 #3
Goede recensie! Bedankt voor het schrijven ervan. Ik heb hem nodig voor een recensiebespreking op school en heb daarbij de naam van de recesent nodig. Weet iemand van wie deze recensie is?

Ronald, 30-09-2008 12:22 #2
Gisteren 30-9-08 keek ik naar de Aanslag. Er werd gesproken over de Euterpestraat.
Maar in Haarlem is er geen Euterpestraat, wel in Amsterdam-Zuid. Een regiefoutje?

Xanthippe Verbist, 30-01-2008 17:43 #1
Beste, ik was op zoek naar een goede recentie over dit boek voor schoolwerk en heb hem gevonden! Zeer goede recentie!

Infoteur: Luckyjob
Laatste update: 20-10-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Reacties: 10
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!