recensie

Boekrecensie: Met de Red Star Line naar Amerika

Boekrecensie: Met de Red Star Line naar Amerika Begin 1900, een aantal families uit Antwerpen en enkele omringende dorpen. Iedereen is in de ban van de Red Star Line schepen, die mensen overbrengen naar het beloofde land Amerika. Wie zal de grote stap wagen? Wie durft het aan om land en familie achter te laten? "Met de Red Star Line naar Amerika", is het verhaal van een aantal moedige landverhuizers , naar het toneelstuk "De Red Star Line" opgetekend door auteur en acteur Alex Van Haecke.

Het boek

John Brooke Jr is een Amerikaan waarvan de grootouders de grote stap hebben gezet naar het beloofde maar o zo vreemde en vooral verre land Amerika. Het is onder andere dat verhaal dat Alex Van Haecke heeft neergeschreven om te komen tot het toneelstuk "Met de Red Star Line". Deze productie liep van 2006 tot 2008 in Theater Zeemanshuis in Antwerpen. Het toneelstuk kende veel succes en dus besloot acteur, regisseur en auteur Alex Van Haecke er een boek van te maken. Onder de titel "Met de Red Star Line naar Amerika" verscheen in 2011 een boek dat in vele opzichten geïnspireerd is op de theaterproductie.

Het verhaal

Het verhaal gaat over een aantal landverhuizers die besloten hebben de grote sprong te wagen om naar Amerika te vertrekken. Op 22 december 1906, enkele dagen voor Kerst, gaan ze aan boord van de Vaderland II, één van de schepen van de Red Star Line Company. Maar voor ze beslist hebben om alles en iedereen achter te laten, is er heel wat denkwerk aan voorafgegaan. Wat gaan ze ginder vinden? Wat laten ze achter? Gaat het ginder beter zijn? Gaan ze ooit nog kunnen terugkomen? Sommigen zullen inschepen omdat ze in België niets meer te zoeken hebben, anderen omdat ze denken dat het in Amerika beter zal zijn, nog anderen puur voor het avontuur en de nieuwsgierigheid naar het onbekende. Nog anderen schepen in omdat ze al familieleden hebben die de grote stap hebben gezet en hen vertellen hoe goed en tof het wel in Amerika is. Eens de beslissing genomen om de stap te zetten, is men nog niet in Amerika. De controle om in te schepen is erg streng, niet iedereen komt zo maar aan boord. Bij de minste twijfel over mogelijke ziekten worden de passagiers soms nogal hardhandig verzocht om terug naar huis te keren. Ze krijgen een letter in krijt op hun kleren geschreven die aangeeft wat er met hen moet gebeuren. Sommige families worden op deze manier gewoon gescheiden, sommige zelfs voor altijd! Dramatische taferelen dus in de vertrekzone. In het verhaal komen er een aantal fictieve families aan bod, anderen zijn gebaseerd op verhalen van kinderen en kleinkinderen. Het verhaal staat bol van historische feiten en is erg levensecht geschreven. Men voelt als het ware het rollen van de boot, wordt bijna mee zeeziek, ruikt bijna de stank aan boord. Het boek geeft een erg waarheidsgetrouwe weergave van het leven in die tijd en van de evenementen uit die periode. De sociaal economische situatie was erg onstabiel, de Eerste Wereldoorlog nakend. Men komt ook heel wat te weten over schilder en tekenaar Eugeen Van Mieghem, toch wel een bekend figuur in Antwerpen.

Gegevens over het boek

Titel: Met de Red Star Line naar Amerika.
Auteur: Alex Van Haecke
ISBN: 978 90 5720 407 4
Datum van uitgave: 2011
Uitgeverij: Linkeroever Uitgevers Antwerpen / Utrecht
Aantal bladzijden: 422

Het Red Star Line Museum

Op 27 september 2013 ging in Antwerpen het Red Star Line Museum open. In dit museum heel wat materiaal over de landverhuizers, mede dankzij de verzamelwoede van Red Star Linespecialist Robert Vervoort. U kan er bijna letterlijk in de voetsporen van de vele landverhuizers treden. Deze landverhuizers waren niet enkel Antwerpenaren, maar ook Belgen uit andere provincies, Joden, Polen, Duitsers, Russen, etc. Het Museum is gevestigd in de Montevideostraat 3 te 2000 Antwerpen. In juni 2015 werd voor het museum een standbeeld van een aalscholver geplaatst. Dit beeld is afkomstig van het Middelheimmuseum.

Red Star Line postkaarten

In het MAS en in het Red Star Line Museum te Antwerpen is een mooie reeks postkaarten te koop over de Red Star Line, met o.a. reproducties van oude affiches uit de glorietijd van de lijndienst.

De Red Star Line: het toneelstuk

Tussen 2006 en 2008 werden er al 132 voorstellingen gegeven van het toneelstuk "De Red Star Line". In 2013 ging de productie opnieuw de planken op, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Red Star Line Museum. Bepaalde scènes werden gewijzigd, anderen werden toegevoegd. In de loop der jaren verzamelde regisseur Alex Van Haecke meer informatie over de emigratie en ook die extra informatie werd in het vernieuwde toneelstuk verwerkt. Op de kade liepen immers niet alleen vertrekkende passagiers rond, maar kon men ook terugkomende, ontgoochelde mensen ontmoeten. Mensen die hun droom in het verre Amerika niet hadden kunnen waarmaken en die met hangende pootjes terug naar België kwamen. De premières van het stuk waren op 30 en 31 augustus 2013 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Daarna liep het toneelstuk nog tot 3 november 2013 in dezelfde zaal.

Lees verder

© 2011 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Theater: De Red Star LinerecensieTheater: De Red Star LineWat bezielt mensen om alles en iedereen achter te laten en het geluk te gaan zoeken in een ver vreemd land dat ze maar k…
Is de Titanic echt gezonken?Is de Titanic echt gezonken?De meeste mensen kennen het verhaal van de Titanic wel, het luxe cruiseschip dat in 1912 zonk na een aanvaring met een i…
Antwerpse Red Star Line Museum: naar Amerika!recensieAntwerpse Red Star Line Museum: naar Amerika!27 september 2013. Dat is de datum waarop de deuren van het gloednieuwe Antwerpse Red Star Line Museum openden. Een muse…

Boekrecensie: Joods leven in Nederland  Van der Goot e.arecensieBoekrecensie: Joods leven in Nederland Van der Goot e.aHet boekje 'Joods leven in Nederland' (1986) is een verslag van een serie gesprekken die Yko van der Goot in 1982 met ee…
recensieDe kunst van het ouder worden. Herman HesseHerman Hesse. Ik ken hem vooral van zijn eerder spirituele boeken zoals Siddharta, Reis naar morgenland en Demian. Boeke…
Bronnen en referenties
  • Het boek: Met de Red Star Line naar Amerika - Alex Van Haecke
  • www.redstarline.be
  • GVA 30/08/2013
  • ATV 31/08/2013

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Met de Red Star Line naar Amerika"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Boekrecensies Nederlands
Bronnen en referenties: 4
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!