recensie

Håkan Nesser: Carambole

Carambole is het zevende deel in de Van Veeteren-serie van Håkan Nesser. De serie bestaat in totaal uit tien delen die los van elkaar gelezen kunnen worden, maar waarin de personages wel ontwikkelingen in door maken. In dit artikel een recensie van dit deel en enige achtergrond informatie over deze reeks. Waarschuwing: In dit artikel kunnen delen van het plot verklapt worden!

De reeks

De Van Veeteren reeks bestaat uit tien boeken en negen daarvan zijn ook verfilmd. De verhalen spelen zich af in een fictieve omgeving. De namen in de boeken zijn gebaseerd op Poolse, Duitse, Zweedse en Nederlandse eigen- en plaatsnamen. De plaats waar het bureau gevestigd is heet bijvoorbeeld Maardam. De rechercheurs heten: Munster, Jung, Rooth, deBries, Moreno en natuurlijk Van Veeteren. In sommige delen krijgen de hoofdpersonen ook versterking van andere rechercheurs uit andere plaatsen. Nesser starte met de serie beginjaren '90 en in 2003 kwam het laatste deel uit. In de serie ligt de nadruk naast het oplossen van de moord, met name op de beweegreden achter de gebeurtenis en ook op de ontwikkeling van de personages. In de boeken wordt uitvoerig omschreven wat de hoofdpersonages denken en Van Veeteren filosofeert graag onder een potje schaak over de misdaad en de psychologie erachter.

Carambole

Carambole is de naam voor een vorm van biljart zoals we dat in Nederland kennen onder de naam biljart. De titel van het boek wordt in het boek zelf niet genoemd. Wel wordt er in het boek over biljart gesproken. Een van de hoofdfiguren vergelijkt de gebeurtenissen met een spel biljart. Alle ballen liggen opgesteld en wanneer een van de ballen in beweging wordt gebracht staat al ongeveer vast wat de andere ballen gaan doen. Met andere woorden: Een kleine gebeurtenis in je leven kan je hele leven veranderen, maar toch is er ook een zekere vorm van voorbeschikking.

Het plot

Carambole begint met de aanrijding van een jongen. Hij is op slag dood en Pieter Clausen, die hem aan heeft gereden durft niet te bekennen. Hij besluit om het lijk te verbergen. Maar even later ontvangt hij een briefje dat hij gezien is door iemand. De man eist 10.000 euro zwijggeld. Clausen besluit om de man te vermoorden. Hij wacht op hem in het cafe waar ze afgesproken hadden. De schrijver eiste dat het geld in een sporttas in de prullenmand bij het toilet neergelegd moest worden. Als Clausen een jongen met de sporttas naar buiten ziet lopen slaat hij toe. Hij slaat de jongen dood.
Wanneer de jongen gevonden wordt, blijkt het de zoon van de gepensioneerde Van veeteren te zijn: Erich van Veeteren.
Dit feit zorgt ervoor dat de ex-commissaris ook persoonlijk bij deze zaak betrokken wordt en dat ook de andere leden van de recherche alles op alles zetten om de moordenaar achter slot en grendel te krijgen.
De moordenaar Clausen denkt na het doden van Erich van Veeteren verder te leven zonder zijn straf te krijgen, maar dat loopt anders. Hij ontvangt namelijk opnieuw een briefje van dezelfde persoon waarin staat: U hebt nu twee doden op uw geweten. De geheimzinnige briefschrijver heeft het losgeld verhoogt naar 20.000 euro.
Het onderzoek loopt niet vlot en op een gegeven moment wordt er ook een roodharige vrouw gevonden aan de kant van de weg. Het is Vera Miller de minnares van Clausen. Vooral door de bemoeienis van Van Veeteren die ondanks, of misschien wel juist door de dood van zijn zoon zich vast bijt in deze zaak komt het team in Maardam tot nieuwe inzichten en weten ze de moordenaar van Erich van Veeteren te achterhalen en de andere gebeurtenissen met elkaar in verband te brengen. Pieter Clausen, een goedbetaalde arts in een goed ziekenhuis die enkele maanden terug nog geen moordenaar was en ook niet van plan was het ooit te worden tot die ene fatale nacht toen hij met te veel drank achter het stuur een jongen dood reed.

Recensie

Dit deel in de Van Veeteren reeks is een van de sterkere. Omdat je als lezer al weet wie de dader is heb je een voorsprong op de personages en dat is vrij vernieuwend in dit genre. Hierdoor ligt de focus ook meer op de gedachten en de gevoelens van het rechercheteam uit Maardam, maar ook die van Pieter Clausen. Maar met name de gevoelens van de ex- commissaris komen uitgebreid aan bod. Hij filosofeert over de zin van het leven en zoekt een uitweg met zijn verdriet. Het boek heeft verder een goede opbouw en ook de personages maken een ontwikkeling door tijdens het boek. Omdat je als lezer ook nog niet alles weet, blijft het wel een boek dat je snel wilt uitlezen.
© 2011 - 2025 Hendrik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Zweedse taal - De basisZweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door…
Carambolebiljarten; de basis en de variantenCarambolebiljarten; de basis en de variantenBiljarten is een spel waarbij het de bedoeling is dat met behulp van een keu (zie nadere uitleg) één bal tegen 2 andere…
De Zweedse taalHet Zweeds (svenska) is een Noord-Germaanse of Scandinavische taal met ongeveer 9 miljoen sprekers. Het is de officiële…
Privé detective inhuren: Detective en bedrijfsrechercheHet inhuren van een privé-detective wordt steeds gewoner. Zowel particulieren als bedrijven schakelen regelmatig een det…

Boekrecensie: New spring – Robert JordanrecensieBoekrecensie: New spring – Robert JordanHet boek ‘New spring’, Nederlandse titel: ‘Een nieuw begin’ is een verhaal dat vooraf gaat aan de ‘Wheel of Time’ serie…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia pagina over van Veeteren (Nederlandse, Zweedse,Engelse)
  • Wikipedia pagina over Carambole(biljart)
  • Het desbetreffende boek van Nesser gelezen in de Nederlandse vertaling.
Hendrik (32 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.