recensie

Kinderboek: Het leven van een zonnebloem

Kinderboek: Het leven van een zonnebloem In dit kinderboek lees je alles over de zonnebloem. Hebben zonnebloemen zon nodig, hoe hoog kunnen ze worden en waarom worden zonnebloemen zwart? Het is een boek uit de serie Het leven van. In deze boeken wordt de levenscyclus behandeld van bekende planten en dieren. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vijf om voor te lezen, zelf lezen vanaf een jaar of zeven.

Gegevens van het boek

 • Titel: Het leven van een zonnebloem
 • Oorspronkelijke titel: Life cycle of a sunflower
 • Tekst: Angela Royston
 • Vertaald uit het Engels door: T. Dijkhof
 • Uitgeverij: Ars Scribendi bv/Corona (Nederlands taalgebied)
 • Gepubliceerd: 2005 (Nederland)
 • Genre: educatief boek
 • Aantal pagina’s: 32
 • ISBN: 90 5495 643 7
 • Geschikt voor: kinderen vanaf een jaar of vijf om voor te lezen, zelf lezen vanaf zeven jaar

De inhoud van het boek Het leven van een zonnebloem

Het boek is opgebouwd uit veertien hoofdstukken, een woordenlijst en een register.

Hoofdstuk 1: Wat is een zonnebloem?

Zonnebloemen zijn grote planten met grote, platte bladeren. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Noord-Amerika.

Hoofdstuk 2: Lente

Het zaad wordt in de grond geplant in de lente, de grond is dan warm en vochtig. De wortels brengen water en voedingsstoffen naar het zaad, aan de bovenkant groeit dan een groene stengel.

Hoofdstuk 3: 1-2 weken

De groene stengel groeit naar boven, door de grond heen. Boven de grond komen de eerste blaadjes eruit, dit zijn de kiemblaadjes. De stengel wordt steeds hoger en is overdekt met kleine haartjes. Die haartjes zorgen ervoor dat insecten niet langs de stengel naar boven kunnen lopen.

Hoofdstuk 4: 4-6 weken

De bladeren worden steeds groter en aan de top van de stengel gaat de bloemknop groeien. Deze wordt beschermd door puntige groene kelkblaadjes. De kelkblaadjes zien eruit als kleine bladeren.

Hoofdstuk 5: 6-8 weken

De kelkblaadjes zijn harig en houden insecten tegen die van de bloem willen eten. Onder de kelkblaadjes komen de gele bloemblaadjes te voorschijn. Het duurt wel een dag voordat de bloem helemaal open is.

Hoofdstuk 6: 9 weken.

De bloemen gaan nu allemaal open. Alle zonnebloemen richten hun kopje naar de zon.

Hoofdstuk 7: Zomer

De honderden bloempjes op het bloemhoofd maken nectar, een zoet en kleverig sap. Ze maken ook stuifmeel. Honingbijen drinken van de nectar en maken daar honing van.

Hoofdstuk 8: 10 weken

De bijen brengen het stuifmeel van de ene bloem naar de andere.

Hoofdstuk 9: 13 weken

Het stuifmeel is nu allemaal verdwenen, maar binnenin elk bloempje begint een zaadje te groeien. De gele bloembladeren rondom het bloemhoofd verwelken en vallen eraf. De bloemhoofdjes worden steeds donkerder van kleur, op het laatst bijna helemaal zwart. De bloemhoofden gaan naar beneden hangen omdat ze zo zwaar zijn.

Hoofdstuk 10: 14 weken

De kleine bloempjes verwelken nu ook, het bloemhoofd is nu een platte schijf vol glanzende zwarte zaden. Vogeltjes eten van de zaden, als ze wegvliegen laten ze zaden vallen, deze kunnen volgend jaar misschien weer uitgroeien tot nieuwe planten.

Hoofdstuk 11: 16 weken

De boer oogst de zonnebloemzaden, met de oogstmachine worden de planten afgesneden en de zaden worden eruit geschud.

Hoofdstuk 12: Een veld vol zonnebloemen

Zonnebloemen worden verbouwd voor hun zaden. Een deel van de zaden wordt gekneusd om er dierenvoedsel van te maken. Er wordt ook een deel uitgeperst voor zonnebloemolie. En een deel wordt gebruikt om te roosteren (lekker in de sla). Een ander deel wordt bewaard om in de volgende lente te planten.

Hoofdstuk 13: Levenscyclus

Hoofdstuk 14: Feiten op een rij

 • Zonnebloemen kunnen wel 3,5 tot 7 meter hoog worden.
 • Het bloemhoofd kan wel 30 tot 40 centimeter groot zijn.
 • Ongeveer 200 jaar geleden begonnen boeren zonnebloemen te verbouwen om uit de zaden olie te persen.
 • Elk bloemhoofd kan wel 1000 zaden produceren.
 • Zonnebloemen groeien over de hele wereld, maar in Rusland worden er de meeste zonnebloemen verbouwd.

Woordenlijst: de vetgedrukte woorden worden uitgelegd in de woordenlijst
Register

De tekst en de illustraties

Op de voorkant een afbeelding van een zonnebloem, een kind ziet direct waar dit boek over zal gaan. De kleur van de schutbladen past goed bij het onderwerp, deze zijn knalgeel. In de inhoudsopgave kun je al zien waar de hoofdstukken over zullen gaan. Op iedere bladzijde zie je een prachtige foto met tekst. Het zijn een paar zinnen per keer, korte zinnen die ook een kind van een jaar of vijf/zes kan begrijpen. Onderaan de bladzijde zie je kleine tekeningetjes van hoe een zonnebloem eruit ziet bij 3 dagen, 1 week, 6 weken, 8 weken, 10 weken en 13 weken. Deze plaatjes maken een kind nieuwsgierig naar de rest van het boek. Aan het einde van het boek vind je een soort samenvatting met illustraties: de levenscyclus. De feitjes zijn leuk om te lezen, maar ook de woordenlijst is de moeite waard om door te nemen met een kind.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de zonnebloemOver de zonnebloemZonnebloemen zijn stralende bloemen die ons allemaal doen denken aan de zon en de zomer. De zonnebloem bestaat uit vele…
Zonnebloempitten en vogels in de winterZonnebloempitten en vogels in de winterWie in het voorjaar zonnebloempitten in de tuin zaait kan in de zomer genieten van deze pareltjes. Hoog of laag, rood of…
Hoe kan ik het beste zonnebloemen zaaien?Hoe kan ik het beste zonnebloemen zaaien?Zonnebloemen zijn planten die enorm kunnen worden. Zij dienen zeer goed verzorgd te worden voordat zij zo'n lengte kunne…
Zonnebloemolie: gezondheid, samenstelling en houdbaarheidZonnebloemolie: gezondheid, samenstelling en houdbaarheidZonnebloemolie wordt gemaakt van de zaden van de zonnebloem, een plant die van oorsprong uit Amerika komt. Het was een R…
Romans over Vincent van GoghrecensieRomans over Vincent van GoghHet tragische leven van Vincent van Gogh, één van Nederlands grootste schilders, heeft altijd tot de verbeelding gesprok…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WikiImages, Pixabay
 • Het leven van een zonnebloem (mijn eerste docu-boek, ISBN 90 5495 643 7)
Reactie

Versteden, 03-09-2015
Ik heb zes zonnebloemen in mijn tuin gezaaid. Vier ervan geven maar een bloem en twee geven meerdere bloemen. Mijn vraag is waarom? Reactie infoteur, 04-09-2015
Ik heb uw vraag voorgelegd aan Bloemenbureau Holland omdat ik het antwoord niet wist. Uit ieder zaadje komt een stengel met daaraan één grote bloem. Maar soms ontstaan er zijknoppen die ook uitgroeien tot bloemen. Je kunt het bevorderen door de hoofdbloem weg te halen zodat de zijknoppen zich meer gaan ontwikkelen. Als je zaden koopt kun je vooraf niet zien of er een of meerdere bloemen zullen ontstaan. Het heeft te maken met de groeiomstandigheden: warm, zonnig en niet te nat. Dankzij uw vraag heb ik ook weer wat bijgeleerd! Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.