recensie

Boekrecensie: Lieveheersbeestje

Boekrecensie: Lieveheersbeestje In het boek vind je interessante informatie over het lieveheersbeestje. Waarom zijn ze zo bijzonder, hoe worden ze geboren en waarom zijn tuinders zo blij met lieveheersbeestjes? Dit boek is zeer geschikt als basis voor een spreekbeurt. Het is een leuk en leerzaam boek voor kinderen vanaf zes/zeven jaar. De oorspronkelijke titel is Ladybird en de tekst is van Karen Hartley en Chris Macro. Je kunt het lenen bij de bibliotheek of kopen voor een bedrag van rond de tien euro.

Inhoud artikel


Lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes vallen op door hun opvallende kleur. Bijna niemand heeft een hekel aan de kevertjes. Boeren en tuinders mogen bepaalde pesticiden niet meer gebruiken en zetten daarom lieveheersbeestjes in om bijvoorbeeld bladluis aan te pakken. Lieveheersbeestjes worden circa een jaar oud, het aantal stippen zegt niets over hoe oud een lieveheersbeestje is. Het kevertje eet ongeveer honderd bladluizen per dag. Andere namen die ook wel gebruikt worden voor een lieveheersbeestje: zonnekoekje, kapoentje, smoutwormpje en hemelbeestje.

Gegevens van het boek

 • Titel: Lieveheersbeestje
 • Oorspronkelijke titel: Ladybird
 • Tekst: Karen Hartley en Chris Macro
 • Vertaald door: T. Dijkhof
 • Uitgeverij: Harcourt Education Ltd (Engeland), Ars Scribendi bv (Nederlands taalgebied)
 • Gepubliceerd: 2006 (Engeland), 2008 (Nederland)
 • Genre: educatief boek
 • Aantal pagina’s: 32
 • ISBN: 978 90 5566064 3
 • Geschikt voor: kinderen vanaf zes/zeven jaar, maar ook interessant om met een jonger kind door te nemen

De inhoud van het boek Lieveheersbeestje

Het boek is opgebouwd uit negen hoofdstukken, een woordenlijst en een register.

Wat zijn lieveheerstbeestjes?

Het zijn insecten, een lieveheersbeestje is een kleine kever. Lieveheersbeestjes zijn rood of geel met zwarte stippen. Of zwart of bruin met witte stippen.

Hoe worden lieveheersbeestjes geboren?

De vrouwtjes leggen eitjes op de onderkant van bladeren. De eitjes zijn lichtgeel van kleur en ovaal van vorm. Na vier dagen kruipt er een larve uit het eitje. Tijdens het groeien verliezen larven hun huid, maar daaronder is een nieuwe huid gegroeid. Na vier weken beginnen de larven te veranderen, ze worden dan een pop genoemd. Een week later kruipt er een lieveheersbeestje uit.

Wat eten lieveheersbeestjes?

Lieveheersbeestjes kunnen bladeren eten, maar de meeste eten bladluizen. Lieveheersbeestjes worden zelf niet vaak opgegeten door andere dieren, hun felle kleur schrikt af. Er zijn een paar spinnensoorten die lieveheersbeestjes eten.

Hoe bewegen lieveheersbeestjes?

Lieveheersbeestjes kunnen vliegen, maar ook snel kruipen.

Waar leven lieveheersbeestjes?

Lieveheersbeestjes leven overal waar ze voedsel kunnen vinden. In de meeste tuinen kom je lieveheersbeestjes tegen.

Hoe lang leven lieveheersbeestjes?

De meeste lieveheersbeestjes leven een lente, een zomer en een herfst. In de winter gaan ze meestal dood.

Waarom zijn mensen blij met lieveheersbeestjes?

Lieveheersbeestjes eten insecten die schadelijk zijn voor planten en bloemen in de tuin. Tuinders en boeren laten soms lieveheersbeestjes los in tuinen, kassen en boomgaarden om bladluizen en andere insecten op te eten. Mensen vinden lieveheersbeestjes vaak schattig, er worden veel siervoorwerpen en speelgoed gemaakt in de vorm van lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes hebben geen oren, ze voelen trillingen met hun voeten.

Weet je het nog?

Een herhaling van wat dingen uit het boek.

Lieveheersbeestje in kaart

De onderdelen van het lijfje van een lieveheersbeestje worden besproken: pootjes, oog, kop, voelspriet, stip, vleugelschildjes, lichaam en vleugels. Verder een afbeelding van een lieveheersbeestje op ware grootte.

Woordenlijst: de vetgedrukte woorden worden uitgelegd in de woordenlijst
Register

De tekst en de illustraties

Op de voorkant van het boek staat een lieveheersbeestje afgebeeld op een felgroene achtergrond. Kleine beestjes, Lieveheersbeestje, mijn eerste docuboek. Het is direct duidelijk waar dit boek over gaat. Een duidelijke inhoudsopgave, je ziet welke vragen er beantwoord zullen worden in dit boek. Op iedere bladzijde tref je prachtige foto’s aan van lieveheersbeestjes op een witte of blauwe achtergrond. Een illustratie neemt ongeveer driekwart van een pagina in beslag. De tekst staat in, onder of boven de tekening maar wel op een lichte achtergrond. Niet veel tekst per pagina, een paar zinnen die echter wel veel informatie geven. Omdat er niet heel veel tekst in het boekje staat zal een kind de informatie niet snel vergeten. Het is een boek voor kinderen vanaf een jaar of zes, maar het is ook erg leuk om het door te nemen met een jonger kind, de foto’s zullen zeker indruk maken.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een lieveheersbeestje (coccinellidae) in de tuinEen lieveheersbeestje (coccinellidae) in de tuinZodra het mooi weer wordt in het vroege voorjaar komen ze na hun winterslaap massaal tevoorschijn; de kleine kleurrijk u…
Kapoentjes of lieveheersbeestjesKapoentjes of lieveheersbeestjesVeel mensen vinden ze leuk; kapoentjes of lieveheersbeestjes. Het symbool voor geluk! De meeste mensen denken dat het aa…
Het lieveheersbeestjeHet lieveheersbeestjeWie kent het lieveheersbeestje nou niet met zijn rode kleur en zwarte stippen? Lieveheersbeestjes zijn er in vele soorte…
Pimpampoentje oftewel lieveheersbeestjePimpampoentje oftewel lieveheersbeestjeHet lieveheersbeestje wordt in sommige streken van Nederland Pimpampoentje genoemd en behoort tot de familie van de keve…

recensieDe Merlijn Trilogie van Mary Stewart: de Kristallen GrotMary Stewart schreef een buitegewoon succesvolle trilogie over Merlijn en Koning Arthur: de Merlijn Trilogie. Hoewel haa…
Boekrecensie 'De menselijke maat', A.J.H. HaakrecensieBoekrecensie 'De menselijke maat', A.J.H. HaakDit boekje komt bevat zeer handige informatie, voor zowel voor de professionele als de gewone gebruiker. Van de doe-het-…
Bronnen en referenties
 • Lieveheersbeestje (ISBN 978 90 5566064 3)
 • Geraadpleegd op 17 januari 2016:
 • http://kinderen.moed.nl/lieveheersbeestjes
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 17-01-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.