recensie

De verdwenen kersttaarten, door Francesca Bosca

De verdwenen kersttaarten, door Francesca Bosca Een mooi kerstverhaal over taarten die op een raadselachtige manier verdwijnen. Gelukkig is daar kleine Luca die ontdekt wie de taarten heeft gestolen. Het boek bevat ook een recept voor een kersttaart. Het prentenboek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier. De oorspronkelijke titel (Duits): Weihnachtskuchen für alle.

Inhoud artikel


Over de schrijfster, Franceska Bosca

Francesca werd geboren in 1967 in Pesaro. Ze is al jong geïnteresseerd in jeugdboeken en schrijft al snel zelf verhalen. Samen met Giuliano Ferri heeft ze twee kinderboeken gemaakt, verder heeft ze het decor voor het theaterfestival in Pesaro geschilderd. Anno 2020 is ze leerkracht op een basisschool en heeft een eigen school waar ze kinderen leert hoe boeken gemaakt worden.

Over de illustrator, Giuliano Ferri

Giuliano Ferri werd geboren in Pesaro en studeerde af aan het Art Institute van Urbino. Hij heeft les gehad van Stepan Zavrel, een belangrijke illustrator in Europa (overleden in 1999).

Gegevens van het boek

 • Titel: De verdwenen kersttaarten
 • Oorspronkelijke titel: Weihnachtskuchen für alle
 • Tekst: Francesca Bosca
 • Vertaald uit het Duits door: Christine Kliphuis
 • Illustraties: Giuliano Ferri
 • Uitgeverij: De Vier Windstreken
 • Gepubliceerd: 2003
 • Genre: kinderboek, prentenboek
 • Aantal pagina’s: 28
 • ISBN: 90 5579 947 5
 • Geschikt voor: kinderen vanaf circa vier jaar

Het verhaal De verdwenen kersttaarten

In de bakkerij in het dorp is het een drukte van belang. Het kerstfeest staat voor de deur en alle bewoners van het dorp verheugen zich al op de kersttaart, die mag in geen enkel huis ontbreken. De kleine Luca helpt zijn vader in de bakkerij, hij roert in een grote kom alles door elkaar en hij versiert de taarten na het bakken. Midden in de nacht zetten ze voor elke huisdeur een pakket neer. Maar de volgende ochtend zijn de taarten verdwenen…

De dorpsbewoners komen teleurgesteld naar de bakkerij, nu moeten ze Kerstmis vieren zonder taart. Maar Luca vindt een vreemd voetspoor en gaat op onderzoek uit. Het spoor leidt naar een huis aan de rand van het bos. Daar ontdekt hij wie de taarten heeft gestolen. Diegene heeft er spijt van en dan krijgt Luca een goed idee!

De tekst en de illustraties

De illustratie op de voorkant van het boek laat zien dat het om een kerstverhaal gaat. Je ziet Luca die voor een geopende deur staat met een pakket (taart) in zijn handen. In het huis waar hij voor staat zie je kerstversieringen hangen en een gedeelte van een kerstboom. Buiten is het donker, je ziet wel sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen. Op de eerste schutbladen een mooi winters tafereel, bergen/heuvels met sneeuw. De illustraties in het boek zijn verschillend van formaat, soms vullen ze een hele pagina maar ook wel een dubbele pagina vullend, en in het boek vind je ook kleine illustraties. Op deze laatste illustraties zie je Luca die allerlei werkzaamheden verricht, hij ziet er grappig en lief uit met zijn bakkersmuts op en wit schortje voor. Wat betreft de kleuren die de illustrator heeft gebruikt, of de kleuren bruin/oranje/geel hebben de overhand of de kleuren blauw/groen/grijs. De kleine illustraties met Luca zijn heel fris van kleur: rood/geel/wit. Een kind kan genoeg zien op de tekeningen maar toch ogen ze rustig. Op iedere dubbele pagina tref je tekst aan, dit kan variëren tussen de drie en de vijftien regels. De tekst is goed te volgen voor kinderen vanaf een jaar of vier. Mogelijk wel wat moeilijke woorden voor peuters en kleuters zoals: verheugden, zorgvuldig, radeloos en kruidenthee. Deze woorden kun je uitleggen en de woordenschat vergroten.

Een fragment uit het boek

Eindelijk waren alle taarten klaar. Ze roken heerlijk naar chocolade, naar winter en naar knusse warmte. De bakker was heel tevreden. Midden in de nacht ging hij samen met Luca op pad. En terwijl hij zijn vol beladen kar door de straten duwde, huppelde Luca vrolijk vooruit en legde voor elke huisdeur een pakket neer.

Leuk om te weten/recept

Achterin het boek staat een recept van een kersttaart. De benodigdheden staan vermeld en ook de bereiding. Op kleine tekeningetjes kan een kind zelf ook zien wat er moet gebeuren om een heerlijke kersttaart te maken.

Leuk en spannend verhaal voor rond de kerst

Een leuk boek om met name voor te lezen rond de kerst. Het begint met gezellige tekeningen waarop je ziet hoe Luca en zijn vader de taarten maken en daarna verspreiden. Het verhaal neemt een iets spannende wending als de taarten plotseling verdwenen zijn. Maar natuurlijk heeft dit boek voor jonge kinderen een goede afloop! Een aanrader en misschien een leuk cadeau voor onder de kerstboom!
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeven (prenten)boeken over taartenIn 2014 is een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat lezen onder middelbare scholieren populairder is dan het jaar e…
Recept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taartRecept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taartAfrika staat bekend om de heerlijke gerechten en speciale ingrediënten die in het eten kunnen worden verwerkt. Melktaart…
De lekkerste kerstdessertrecepten!De lekkerste kerstdessertrecepten!Wanneer de kerstdagen weer in zicht komen gaat het vaak al snel over het kerstdiner. En als je het hebt over het kerstdi…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…
Bronnen en referenties
 • De verdwenen kersttaarten (ISBN 90 5579 947 5)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.