recensie

Handboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian Smart

Handboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian Smart Het boek 'Godsdiensten van de wereld' is een standaardwerk op het gebied van godsdiensten in de wereld. Het boek is een wetenschappelijk naslagwerk voor de professionals, geïnteresseerden en de studenten. De auteur van het boek, Ninian Smart, heeft hiermee een waardevol boek aan zijn oeuvre toegevoegd. Het boek onderscheid zich van andere soortgelijke naslagwerken vanwege de beschrijving van de zeven functies van de verschillende godsdiensten. Door deze beschrijving wordt het ontstaan en bestaan van een godsdienst vanuit verschillende perspectieven bekeken. Hiermee ontstaat er meer inzicht in de behoefte van mensen om zich aan te sluiten bij een godsdienst of op zoek te gaan naar zingeving.

De auteur Ninian Smart

De auteur van het boek Roderick Ninian Smart (1927) was een Schotse godsdienstwetenschapper. Hij was een van de bekendste wetenschappers op het gebied van godsdienstwetenschap. Smart wordt wel de vader van de godsdienstwetenschappen genoemd vanwege het vele pionierswerk aan de Universiteiten in Lancaster en California Santa Barbara. Smart is in 2001 overleden.

Handboek over godsdiensten

Een boek over godsdiensten is eigenlijk moeilijk te vatten in een gebonden werk. Het meest voor de hand liggend is dat een handboek over de godsdiensten van de wereld in een map met losse bladen uitgegeven wordt. Immers, er is niets zo veranderlijk dan een godsdienst met haar vele ontwikkelingen. Toch is Smart erin geslaagd om een uitvoerig en gedetailleerd boekwerk samen te stellen.

Dynamiek

Het boek laat op een boeiende wijze zien dat godsdienstwetenschap geen saaie bezigheid is. Integendeel, het is een van de meest fascinerende vakgebieden. Religie en godsdienst is met ons hele mens-zijn verbonden. Smart heeft de passie voor zijn vakgebied op een uniek wijze in dit boek handen en voeten gegeven.

Inhoud van het boek

De inhoud van het boek is heel overzichtelijk. Smart geeft een vergelijkende beschrijving van alle godsdiensten van de wereld. Ook beschrijft hij niet-religieuze levensbeschouwingen. Hierdoor is het boek uniek in zijn soort. Alle godsdiensten worden op dezelfde wijze besproken. Smart gebruikt hiervoor de volgende zeven aspecten:
 • De ethiek van de godsdienst
 • Het ritueel van de godsdienst
 • De mythe van de godsdienst
 • De beleving van de godsdienst
 • De sociale instituties van de godsdienst
 • De leer van de godsdienst
 • De kunst van de godsdienst

Indeling van het boek

Het boek is ingedeeld in twee delen:
 • Het eerste deel beschrijft de ontwikkelingen van de godsdiensten vanaf hun klassieke periode.
 • In het tweede deel komt de moderne tijd aan de orde waarin veranderingen, cultuur, ontdekkingen en veroveringen centraal staan.

Bronnen en beeldmateriaal

Het boek geeft bij elke bespreking van een godsdienst ook inzage in de heilige geschriften van de betreffende godsdienst. Het boek sluit af met een bespiegeling over de twintigste eeuw. Een eeuw waarin de godsdiensten elkaar beter hebben leren kennen. Ninian Smart betrekt ook in dit deel van zijn boek alle werelddelen en hun godsdiensten. In het boek ontbreekt een overzicht van literatuur die door Smart is gebruikt. Het vele beeldmateriaal, de verklarende woordenlijst en een uitgebreid register van trefwoorden maakt dit echter weer goed.

Studie

Het boek van Smart kan worden toegepast tijdens college's op universiteiten en hbo-opleidingen. Maar ook voor zelfstudie is het boek uitermate geschikt. Het is aan te schaffen via de meeste online boekhandels.
© 2010 - 2024 Hessel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Model van zeven dimensies om godsdiensten te begrijpenModel van zeven dimensies om godsdiensten te begrijpenIn de meeste grote steden leeft een verscheidenheid aan mensen samen. Een stad vormt als het ware een microkosmos van de…
Verschillende definities van godsdienst uit de wetenschapVerschillende definities van godsdienst uit de wetenschapIn de literatuur van de godsdienstpsychologie zijn reeds enkele fundamentele vragen gesteld over de definitie van godsdi…
Wat is ethiek en moraal?Het begrip ethiek definiëren is geen makkelijke opgave. Ethiek heeft namelijk door de eeuwen heen veel verschillende bet…
Boek over religie en godsdienst in de wereld: Moojan MomenBoek over religie en godsdienst in de wereld: Moojan MomenOver de gehele wereld zijn er verschillende soorten godsdiensten. Dr. Moojan Momen heeft een overzichtelijk boek geschre…

recensieFytotherapie en FarmacognosieDit boek is een unieke uitgave omdat hierin voor het eerst farmacognosie en fytotherapie op een moderne wijze samen word…
Christelijk fundamentalisme en 't Woord van God: J.I. PackerrecensieChristelijk fundamentalisme en 't Woord van God: J.I. PackerChristelijk fundamentalisme en 't Woord van God: J.I. Packer. Het woord 'fundamentalisme' heeft een negatieve connotatie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Artsworksbysharon, Pixabay
 • Godsdiensten van de wereld.
 • Auteur: Ninian Smart
 • Uitgeverij: Kok
Hessel (256 artikelen)
Laatste update: 11-06-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.