recensieBoek: Hallo meneer God...met Anna
Kijken naar de wereld door de ogen van een kind kan soms best leerzaam zijn. Zo hebben de uitspraken van de jonge Anna in het boek 'Hallo meneer God...met Anna' verschillende mensen aan het denken gezet. Voor Anna is bijna niets vanzelfsprekend, behalve haar contact met mensen en 'meneer God'.
Inhoud
Het verhaal van Anna speelt zich af in de jaren ’30 te Londen. Op een dag vindt de 19 jarige Fynn een meisje op straat. Ze ziet er verwaarloosd uit en lust wel wat van de worstjes die Fynn op dat moment eet. Anna wil niet zeggen waar ze vandaan komt en wil niet terug. Fynn neemt haar mee naar huis, waar zijn moeder voor haar kan zorgen. Ze doen onderzoek naar waar Anna vandaan komt, maar vinden niets. Anna is een jaar of vijf als ze bij Fynn komt wonen.
Anna is een opgewekt kind vol nieuwsgierigheid. De wereld is voor haar een grote ontdekking. Ze experimenteert met cijfers, spiegels en spiegelbeelden. Samen met Fynn doet ze natuurkundige en wiskundige proefjes. Ze is veel in discussie met zichzelf en andere mensen. Als haar lerares vraagt hoeveel snoepjes ze zou hebben als ze in haar linkerhand negen en in haar rechterhand zeven had, is haar antwoord onverwacht. Veertien, ze zou er een opeten en een weggeven. Dingen die voor veel volwassenen moeilijk lijken, zijn voor haar simpel. Zoals liefde of de zin van het bestaan. En praten met meneer God. Het is net of je de telefoon opneemt. Ze is constant in gesprek met zichzelf, mensen om zich heen en meneer God. Ze heeft niet overal meteen antwoorden op, soms heeft ze een week of maanden nodig. Maar ze doet er alles aan om antwoord op iedere vraag te ontdekken.
Anna is niet ouder dan acht jaar geworden. Ze viel uit een boom omdat ze een poesje wilde redden. Dit verhaal is het verslag van Anna's tijd bij Fynn. Volgens Fynn zijn er mensen die zicht ergens op beroemen, de eerste solozeiltocht rond de wereld, de eerste wandeling op de maan of een andere heldendaad. Ondanks dat er weinig mensen van Fynn hebben gehoord voordat hij het boek schreef, vond hij dat hij ook recht had op roem: hij heeft Anna gekend. Voor hem was dat het allergrootste avontuur. Een fragment uit het boek:
'Ik wil samen met jou mijn avondgebed bidden', zei ze.
Dus knielden we samen neer en zij praatte terwijl ik luisterde. Ik ben vaak naar de kerk geweest en heb veel gebeden gehoord, maar nog nooit zoals dit. Ik kan me niet veel meer herinneren van haar gebed, alleen maar dat het begon met 'Hallo Meneer God...met Anna', en ze praate op zo'n vertrouwelijke manier met Meneer God dat mij het gevoel bekroop, dat Hij, als ik durfde om te kijken, achter me zou staan...Ik herinner me dat ze zei: 'Dank U wel dat U Fynn van mij hebt laten houden', en ik herinner me ook dat zij mij een nachtzoen gaf, maar hoe ik in bed gekomen ben weet ik niet meer.''
Auteur
De schrijver van dit boek noemt zichzelf ‘Fynn’. In het eerste hoofdstuk staat daarover geschreven:
‘Mijn naam is Fynn. Nee, dat is niet helemaal juist; mijn echte naam doet er niet zoveel toe aangezien al mijn vrienden mij Fynn noemden en dat is zo gebleven’. Er bestaan gedachten dat deze man de naam Sydney Hopkins draagt. Hij is geboren en begraven te Tauton, Groot Brittannië. Veel over deze man is niet bekend. Fynn schreef het boek 30 jaar na de gebeurtenissen met Anna. Er staan meerdere boeken op zijn naam:
- Anna’s boek
- Anna en meneer God
- Anna en de ongelovige Thomas
Algemene gegevens
- Titel: Hallo meneer God…met Anna
- Auteur: Fynn
- Vertaling: Maria Bremer
- Druk: Callenbach, Kampen, 1976
- ISBN: 90 266 05838
Oorspronkelijke titel: Mister God, this is Anna, 1974 (Vertaling: Maria Bremer)
Het boek is geïllustreerd door ‘Papas’. Papas heeft Anna nooit in levende lijve gezien en daarom heeft hij haar gezicht nooit getekend. Ze staat altijd van de zij- of achterkant op zijn tekeningen.
Mening
Ik heb dit boek met bewondering gelezen. Zou dit kinderlijk-wijze meisje echt bestaan hebben? Opgewekt, eerlijk en leergierig. Volgens Fynn wel. Inspirerend is het in ieder geval wel. De gebeurtenissen en gesprekken die Fynn beschrijft zijn makkelijk als verhaal te lezen. Het is een boek over hoe simpel het leven eigenlijk kan zijn. Anna stelt onderwerpen ter discussie die soms logisch lijken, maar het niet hoeven zijn. Haar vindingrijkheid maken haar een filosoof, op een kinderlijke manier. Volgens haar is 'meneer God' de reden waarom we op aarde zijn. Het boek speelt zich af in een christelijk milieu, maar haar bevindingen zijn niet altijd even christelijk. Vragen heeft ze genoeg. Daarom is dit boek prima te lezen zonder religieuze achtergrond. Een inspirerend boek over de wijsheid van een kind dat een volwassene meestal vergeten is.