Kinderboekenweek informatie

Kinderboekenweek informatie De Kinderboekenweek bestaat al sinds 1955. Ieder jaar in oktober wordt er een Kinderboekenweek gehouden, met steeds weer een ander thema. De Kinderboekenweek is ontstaan om het lezen bij kinderen te bevorderen. Bibliotheken besteden meestal extra aandacht aan de Kinderboekenweek. Ook scholen houden zich er wel mee bezig. Rondom de kinderboekenweek komen er meestal ook wel weer nieuwe boeken voor kinderen uit. Ook wordt er tijdens de kinderboekenweek het kinderboekenweekgeschenk uitgegeven. Dat is een boekje, speciaal geschreven voor de kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek kan je het zogenaamde kinderboekenweekgeschenk krijgen, bij besteding van een bepaald geldbedrag aan boeken. In 2016 is dat minimumbedrag 10,-. Er zijn veel boekwinkels die hier aan meedoen. Het kinderboekenweekgeschenk wordt elk jaar door een andere Nederlandse jeugdboekauteur geschreven. Het wordt uitgegeven door het CPNB, de afkorting van Collectieve Propaganda Van Het Nederlandse Boek.

Waarom een kinderboekenweek?

In de kinderboekenweek staat het boek voor kinderen centraal. Er worden activiteiten georganiseerd in scholen, bibliotheken, soms ook buurthuizen en thuis. Kinderboeken en de schrijvers van kinderboeken staan in die week extra in het zonnetje. Kinderen worden in die week extra aangespoord om te lezen en het is goed voor je algemene kennis. Alles in de kinderboekenweek wordt georganiseerd met het doel om te zorgen dat kinderen meer geïnteresseerd raken, en geïnteresseerd blijven in lezen.

Activiteiten tijdens de Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek worden er overal in Nederland activiteiten georganiseerd die te maken hebben met boeken, schrijven, schrijvers, lezen en het illustreren van kinderboeken. In bibliotheken worden bijvoorbeeld lezingen en voordrachten georganiseerd, of schrijvers komen vertellen over het tot stand komen van hun boeken. Workshops, voorstellingen, tentoonstellingen in musea en allerlei literaire activiteiten in buurthuizen en boekenwinkels… tijdens de Kinderboekenweek wemelt het ervan. Als je je ogen en oren open houdt is de kans heel groot dat je ontdekt dat er ook in jouw woonplaats dingen georganiseerd worden ter ere van de Kinderboekenweek. Je hoort er over op school, maar je kunt ook de plaatselijke bibliotheken bezoeken, daar wordt vaak van alles georganiseerd. Ook op televisie wordt er extra aandacht besteed aan jeugdliteratuur, kinderboeken en schrijvers. Op scholen wordt er veel aandacht aan de Kinderboekenweek besteed.

Illustraties

Tijdens de Kinderboekenweek staat eigenlijk alles in het teken van boeken voor kinderen en lezen, maar het gaat natuurlijk niet alleen over ‘het schrijven’ van verhalen of gedichten, maar ook over het ‘illustreren’ van boeken. Veel boeken zijn immers beroemd geworden omdat de illustraties erbij geweldig zijn.

Is lezen goed voor je?

Boeken bevorderen de algemene ontwikkeling, en kinderen doen er ervaringen door op. Kinderen die regelmatig lezen volgen vaker (een gemiddeld) hogere vervolgschoolopleiding. De kinderboekenweek draagt bij aan het bevorderen van lezen. Ook wordt er in die week aandacht besteed aan het uitgeven van boeken en alles wat er gedurende het tot stand komen van een boek, bij komt kijken. Uiteraard wordt er met nadruk aandacht gegeven aan het belang van lezen. Bekroonde boeken worden overigens extra in het zonnetje gezet.

Eerste Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek wordt jaarlijks in de maand oktober gehouden. In 1954 werd de eerste Kinderboekenweek georganiseerd.

Het eerste kinderboekenweekgeschenk

Het eerste kinderboekenweekgeschenk kwam in 1955 uit en het geschenk was geen boekje maar een tekening van een clown die een boekje las. De tekening van de Clown was gemaakt door Piet Worm. Het bleek een succes, Het boekenweekgeschenk werd een traditie. Vanaf 1962 werd er een thema aan de Kinderboekenweek verbonden en dat is sindsdien zo gebleven.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementBoekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementSinds 1932 wordt er jaarlijks een zogenaamde Boekenweek gehouden. Die “week” duurt geen zeven dagen maar tien dagen en v…
Het boekenweekgeschenkIedereen kent de boekenweekgeschenken wel. De kleine boeken die je rond november gratis krijgt bij aankoop van een boek.…
Boekenweek 2020: Annejet van der Zijl en Özcan AkyolBoekenweek 2020: Annejet van der Zijl en Özcan AkyolDe Boekenweek is in 1932 geïntroduceerd om het (Nederlandse) boek onder de aandacht te brengen en vindt jaarlijks plaats…
Boekenbon; waar te koop en waar te besteden?Boekenbon; waar te koop en waar te besteden?Ben je op zoek naar een origineel cadeau of weet je niks om te geven? Met een boekenbon zit je altijd goed. Deze cadeaub…

Recensie: Het Bernini mysterie van Dan BrownrecensieRecensie: Het Bernini mysterie van Dan BrownDan Brown, een intussen wereldberoemde schrijver met enorm goede boeken, die helaas allemaal in de schaduw staan van zij…
recensieGod leren kennen – J.I. PackerVolgens Packer is gebrek aan kennis van God de diepste oorzaak van de zwakheid van de kerk in deze tijd. Door dit boek,…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 01-10-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.