recensie

De gave van Khaled Hosseini

Hoe zeer een boek je kan raken besefte ik pas weer toen ik de laatste bladzijde van het boek ´Duizend schitterende zonnen´van Khaled Hosseini omsloeg, dat ik in één adem had uitgelezen. Het was lang geleden dat een boek zoveel indruk op me maakte.

Geweld en mensenleed in de media

We lezen in kranten over Afghanistan, over de Taliban, Al Queida, over de Jihad, over
bommen en raketten, over oorlog, over honger, pijn en dood. We zien beelden van verwoeste steden, van wanhopig huilende mensen, verwonde en dode lichamen. We staren met open mond naar de beelden en slaan een hand voor de mond en zeggen: “O wat vreselijk!”. En we gaan weer door met ons leven. We zetten koffie en veranderen het tv-kanaal naar onze favoriete soap. We lijken soms als verstomd door alle wreedheid en alle onrecht op de wereld, die door de media aan ons voorgeschoteld wordt.

Duizend schitterende zonnen

Maar wie Duizend schitterende zonnen leest kan niet onaangeroerd blijven. Ik had al zoveel gehoord en gezien over Afghanistan, maar nog nooit is de essentie van wat daar gebeurd zo diep tot mij doorgedrongen als na het lezen van dit boek. Khaled Hosseini weet de gevolgen voor het volk van de jarenlange oorlogen heel scherp voelbaar te maken in de twee vrouwelijke hoofdpersonages Mariam en Laila.

Het was alsof de twee hoofdpersonen, Mariam en Laila me bij de hand namen en me door hun leven loodsten. Zwarte letters op wit papier, vormen zinnen en werden een verhaal dat van het papier loskwam en een levensechte vorm aannam. Mariam en Laila zijn twee heel verschillende vrouwen, wiens wegen samenkomen. Mariam was een buitenechtelijk kind, verwekt door een rijke vader met veel aanzien bij een arme vrouw. Als vijftienjarig meisje wordt Mariam uitgehuwelijkt door haar vader, die ze als kind aanbad, nadat haar moeder zelfmoord had gepleegd. Op deze manier verkomt haar vader dat hij zijn buitenechtelijke dochter in zijn huis moet opnemen, waardoor zijn eer en aanzien in het gedrang zou komen. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Rasheed, een dertig jaar oudere schoenverkoper in Kabul. Twintig jaar later krijgt ze te maken met de jonge en mooie Laila. Laila is door Rasheed onder het puin vandaan gehaald na een raketaanval, waarbij de ouders van Laila om het leven kwamen. Rasheed trouwt met Laila in de hoop dat zij hem wel een zoon kan schenken, in tegenstelling tot Mariam die kinderloos is gebleven. In het begin bestaat er veel rivaliteit tussen de twee vrouwen en willen ze niks van elkaar weten. Maar onder het harde bewind dat Rasheed thuis voert en zijn gewelddadige woede-uitbarstingen ontstaat er een hechte band tussen de twee vrouwen. De twee vrouwen gaan door een hel, samen met de twee kinderen die Laila op de wereld zet, maar ze hebben elkaar en samen slaan ze zich dapper door de strijd heen. Het is een verhaal over oneindige liefde en opoffering ten tijde van verschrikkelijke oorlogen.

Het levensverhaal van vele Afghanen

Het verhaal van Mariam en Laila grijpt ontzettend aan omdat het representatief is voor het leven van vele mensen in Afghanistan. Het schetst de harde werkelijkheid van miljoenen Afghanen, waarvan het leven getekend wordt door pijn, verlies en ontroostbaar verdriet.

De belangrijke gave van Khaled Hosseini

Khaled Hosseini heeft een gave. Hij is een verhalenverteller bij uitstek, die weet zijn lezer diep in het hart te raken. Hij heeft een gave waarmee hij een belangrijke rol in deze wereld aan het vervullen is. Hij slaagt er niet alleen in, om het afgrijselijke leed en onrecht dat er heerst in de wereld in woorden te vatten, maar ook door het met woorden bij de lezer voelbaar te maken en het bewustzijn van mensen te vergroten. Een gave die gekoesterd moet worden en die zonder twijfel leidt tot meer menselijkheid, meer liefde en meer vrede op aarde.
© 2008 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchuld en boete in ‘De vliegeraar’Romans kunnen soms een onuitwisbare indruk op je maken. Romans die een verhaal vertellen waarin iedereen zich met de per…
Film The Kite RunnerrecensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
A Thousand Splendid Suns - Khaled HosseiniMariam wordt uitgehuwelijkt op haar vijftiende en trouwt met Rasheed. Hij mishandelt haar vaak en verplicht haar om een…
recensieDe Kleine Prins: maatschappijkritiek verpakt als sprookjeHet sprookje van de Kleine Prins is steeds meer een begrip geworden. Bijna iedereen weet waar het over gaat, maar het aa…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.