Roman 'Into the water' van schrijfster Paula Hawkins
De debuutroman 'The girl on the train' van Paula Hawkins uit 2015 was erg succesvol. In 2017 werd het tijd voor haar tweede roman: 'Into the water'. In deze thriller maken we kennis met het dorp Beckford, waar een rivier verantwoordelijk lijkt voor de dood van vele vrouwen. Via verschillende personages komt de lezer er langzaam maar zeker achter wat zich allemaal heeft afgespeeld in Beckford.
Praktische informatie
- Titel: Into the water
- Schrijver: Paula Hawkins
- Uitgever: Doubleday
- Datum van uitgifte: februari 2017
- Land: Verenigd Koninkrijk
- Taal: Engels
- Genre: thriller
- Aantal pagina’s: 368
Verhaallijn ‘Into the water’
In het kleine Engelse dorpje Beckford stroomt een rivier met een duister geheim. In de donkere wateren zijn al veel vrouwen verdronken. Vroeger werden heksen hier op de proef gesteld. Nel Abott raakt geobsedeerd door de nare geschiedenis en start een onderzoek. Later wordt zij zelf levenloos in de rivier gevonden, wat in eerste instantie op zelfmoord lijkt. Ze laat haar vijftienjarige dochter Lena achter. Jules, de enige zus van Nel, komt naar Beckford om voor Lena te zorgen. Echter haat Jules zowel haar nu gestorven zus als het Engelse plaatsje en brengt haar bezoek ellendige herinneringen boven. Een aantal weken voor de dood van Nel is een vriendin van Lena ook dood gevonden in de vervloekte wateren. ‘Into the water’ laat de lezer kennismaken met elf hoofdpersonen, van wie de levenslijnen uiteindelijk samenkomen. Langzaam maar zeker kom je erachter wat er allemaal gespeeld heeft rondom de wateren van Beckford…
Engels dorpje Beckford
Hoewel het plaatsje Beckford zoals beschreven in de roman als fictief is aangeduid, vind je wel een dorpje met deze naam in het in het Engelse graafschap Worcestershire. Het ligt aan de beek met de naam The Carrant Brook. In 2019 telt de plaats 602 inwoners. Er is geen link tussen het dorp en de familie Beckford, welke gelinkt wordt aan de Jamaicaanse slavernij.
Paula Hawkins breekt door met debuutroman ‘The girl on the train’
Schrijfster Paula Hawkins is in 1972 geboren in Zimbabwe en in 1989 naar Engeland (Londen) verhuisd. Hier studeerde zij economie, politiek en filosofie. Later werd ze journaliste voor The Times en schreef een financieel adviesboek voor vrouwen. Onder het pseudoniem Amy Silver schreef ze een paar romantische-komedieboeken. Haar echte doorbraak kwam in 2015, toen ze onder haar eigen naam de debuutroman ‘The girl on the train’ uitbracht. Deze psychologische thriller stond in 2015 maar liefst zestien weken op nummer één. Door de vakjury voor spannende boeken van Vrij Nederland is het dan ook benoemd tot thriller van het jaar. ‘The girl on the train’ is in 2016 verfilmd, met actrice Emily Blunt in de hoofdrol. ‘Into the water’ is de tweede roman van Paula Hawkins.
Recensies ‘Into the water’
De recensies over de tweede roman van Paula Hawkins zijn verdeeld, niet alle kritiek is lovend.
Volgens Trouw kan ‘Into the water’ niet tippen aan de voorganger ‘The girl on the train’. Het lezen van het plot is nogal een opgave omdat het verhaal door elf personages verteld wordt. De schrijfstijl is wisselend, soms wordt in de ik-vorm gesproken en soms wordt het vanaf een afstand beschreven. Ook in tijd wordt heen en weer gesprongen. Dit maakt dat de lezer nogal eens terug moet bladeren om alles goed te begrijpen. Waar de psychologische ontwikkeling van karakters uit het boek ‘The girl on the train’ erg goed was, blijft deze ontwikkeling bij veel karakters uit ‘Into the water’ uit.
NRC.Next is positiever en noem het boek juist goed geconstrueerd en intelligent entertainment.
The Guardian geeft aan dat Paula Hawkins er helaas niet voor gekozen heeft zich in een beperkt aantal karakters te verdiepen. In plaats daarvan komt zo ongeveer het hele dorp aan bod. Hierdoor is het voor lezers soms lastig om het verhaal goed te volgen.
Independent geeft aan dat ‘Into the water’ ambitieus van opzet is. Paula Hawkins heeft aangegeven dat ze broer-zusrelaties wil onderzoeken, evenals de onbetrouwbaarheid van ons geheugen. Dit zijn interessante thema’s. Echter blijven de karakterontwikkelingen uit. Zelfs de personages Jules en Lena die we het best lijken te leren kennen, komen niet goed tot hun recht. Het totaal is te warrig. Wanneer je bij het plot aankomt, moet je weer stukken terug gaan lezen om alles goed te begrijpen.