Kookboek 5 ingrediënten van Jamie Oliver

Kookboek 5 ingrediënten van Jamie Oliver In het kookboek 5 ingrediënten presenteert de bekende Engelse chefkok Jamie Oliver diverse gerechten. Het idee is simpel: je hebt per gerecht slechts vijf ingrediënten nodig. Het is niet duur, je hoeft niet lang in de keuken te staan en je hebt geen ingewikkeld keukengerei nodig. Het boek is overzichtelijk ingedeeld in diverse categorieën en laat per gerecht een smakelijke foto en alle benodigde informatie zien. Niks houdt je nog tegen om snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten!

Chefkok Jamie Oliver

James Trevor Oliver (1975) is een chefkok uit Groot Brittannië. Hij is geboren en opgegroeid in Clavering, waar hij zijn ouders hielp in de keuken van hun pub restaurant. Later ging hij in The River Café in Londen werken, waar hij werd opgemerkt door redacteuren. Een cameraploeg kwam langs voor opnames voor de documentaire Christmas at the River Café. Toen het uitgezonden werd, kreeg Oliver diverse aanbiedingen van televisieproducenten. Hij werd bekend met zijn tv-debuut The Naked Chef, een programma dat wilde laten zien dat goed en lekker koken niet duur hoeft te zijn. Ook met basisingrediënten en simpel keukengerei kun je heerlijke maaltijden maken. Het programma bracht eten terug naar de essentie. De bijnaam van Jamie Oliver, The Naked Chef, heeft hij dan ook te danken aan dit programma. Sindsdien heeft hij diverse programma’s gemaakt en tig kookboeken geschreven. Tevens heeft hij diverse restaurants geopend en strijdt hij voor het verbeteren van de kwaliteit van schoolmaaltijden. Samen met voormalig model Juliette Norton heeft hij vijf kinderen; drie dochters en twee zonen.

Kookboek 5 ingrediënten

In 2017 bracht Jamie Oliver het kookboek 5 ingrediënten uit. Het idee is simpel: elk gerecht in dit boek kun je met slechts vijf ingrediënten maken. Boodschappen doen hoeft dan ook niet lang te duren. Tevens duurt de voorbereiding van de gerechten in dit boek niet lang. De maaltijden kun je binnen dertig minuten op tafel zetten, of vergen maar tien minuten voorbereiding, waarna de oven of het fornuis de rest van het werk doet. Tot slot is er voldoende keuze uit de verschillende categorieën, zo zijn er pastagerechten, diverse salades en zoetigheden. Jamie Oliver draagt het kookboek op aan zijn vijf favoriete ingrediënten van het leven: zijn kinderen Daisy, Petal, River, Buddy en Poppy. Het boek opent dan ook met een pagina met vijf portretfoto’s van hen.

Jamie Oliver houdt rekening met moderne stedelingen

In dit kookboek wil Jamie Oliver graag rekening houden met de moderne stedelingen. Ze hebben een drukke levensstijl en hierdoor weinig tijd om in de keuken te staan. Waar men twintig jaar geleden nog gemiddeld 48 minuten per dag in de keuken stond, is dit tegenwoordig slechts 18 minuten. Vaak betekent weinig tijd in de keuken doorbrengen ook minder gezond en vers eten; snel een pizza of magnetronmaaltijd opwarmen is nu eenmaal gemakkelijk en snel. Met het kookboek 5 ingrediënten wil Jamie Oliver bewijzen dat je ook met een korte boodschappenlijst en weinig bereidingstijd ook gezond en lekker kunt eten. Dat je een drukke levensstijl hebt, is geen excuus om ongezond te eten.

Succesvol kookboek

In 2017 waren er wereldwijd reeds 45 miljoen boeken van Jamie Oliver verkocht. Het boek 5 ingrediënten was dat jaar dan ook een van de succesvolste. In de top tien beste kookboeken van 2017 stond het op nummer één. Wellicht is simpel het kernwoord voor succes. 5 ingrediënten is het makkelijkste kookboek van Jamie Oliver tot nu toe.

Informatie per gerecht

Het kookboek is ingedeeld in diverse categorieën van gerechten die gemakkelijk te maken zijn. Per gerecht vind je op de linkerpagina alle informatie en op de rechterpagina een smakelijke foto. Op de linkerpagina is de volgende informatie terug te vinden:
  • Naam gerecht
  • Aantal personen
  • Bereidingstijd
  • De benodigde vijf ingrediënten
  • Bereidingswijze
  • Voedingswaarden: calorieën, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suiker, zout, vezels

Vijf basisingrediënten die niet mogen ontbreken in de keuken

Hoewel er slechts vijf ingrediënten per gerecht nodig zijn, gaat Jamie Oliver er wel vanuit dat je onderstaande basisingrediënten in je keukenkast hebt staan. Dit zijn ingrediënten die je voor vrijwel elk gerecht nodig hebt, deze worden dan ook niet gerekend bij de vijf ingrediënten die je op de linker pagina's terugvindt. Onderstaande is hetgeen je altijd in huis moet hebben, koken zonder is haast onmogelijk.

Basisingrediënten:
  • Olijfolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Rodewijnazijn
  • Zeezout
  • Zwarte peper

Olijfolie heb je nodig om in te bakken, waar extra vergine olijfolie wordt gebruikt voor dressings en om gerechten af te maken. Rodewijnazijn heeft meerdere doelen, zo wordt het gebruikt voor marinades, dressings, sauzen en om sommige gerechten een “zuurtje” mee te geven. Tot slot mogen de klassieke smaakmakers zeezout en zwarte peper niet ontbreken.

Kookboek 5 ingrediënten biedt gerechten in diverse categorieën

Het boek 5 ingrediënten biedt volop inspiratie om gezond te eten. Je hoeft niet met een lange boodschappenlijst op pad, het is niet duur, het kost niet veel tijd en je hoeft niet met ingewikkeld keukengerei aan de slag. Niks houdt je nog tegen om een lekkere, gezonde maaltijd op tafel te zetten. Het boek bevat gerechten in onderstaande categorieën, er is dus volop keuze!
  • Salades
  • Pasta
  • Eieren
  • Kip
  • Vis
  • Groenten
  • Rund
  • Varken
  • Lam
  • Rijst en Noedels
  • Zoetigheid
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jamie Oliver: Recepten, Filosofie, Kookboeken en RestaurantJamie Oliver's filosofie van puur en lekker koken met biologische producten past uitstekend in deze tijd, waarin mensen…
Bekende televisiekoksBekende televisiekoksEr zijn een heleboel bekende koks van de televisie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Jamie Oliver, Rudolf van Veen, Herman…
Wat is een chef-kok en welke werkzaamheden horen erbij?Wat is een chef-kok en welke werkzaamheden horen erbij?Bij een chef-kok denken mensen al snel aan een bekende namen zoals Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Herman den Blijker, Serg…
Kookboeken in veel soorten en uit veel landenKookboeken in veel soorten en uit veel landenKookboeken zijn er al zoveel uitgegeven dat er meters boekenkast mee gevuld kunnen worden en er verschijnen nog regelmat…

Roman 'Into the water' van schrijfster Paula HawkinsRoman 'Into the water' van schrijfster Paula HawkinsDe debuutroman 'The girl on the train' van Paula Hawkins uit 2015 was erg succesvol. In 2017 werd het tijd voor haar twe…
Hendrik Groen; bekend van dagboek, tv-serie en theaterHendrik Groen; bekend van dagboek, tv-serie en theaterHendrik Groen werd in 2014 bekend door zijn dagboek, waarin de bejaarde man het dagelijkse leven in het verzorgingstehui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bol.com,
  • Oliver, J. (2017) 5 ingrediënten. Utrecht/Antwerpen: Kosmos Uitgevers.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jamie_Oliver
  • https://www.ad.nl/koken-en-eten/jamie-oliver-ik-heb-fouten-gemaakt~a6dda147/
  • https://www.ad.nl/koken-en-eten/jamie-oliver-brandt-zijn-vingers-niet-meer-aan-restaurants~ac5fe921/
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/23/niet-meer-zo-hyper-a3970938
  • https://www.managementboek.nl/boek/9789021566665/jamie-oliver-5-ingredienten-jamie-oliver
  • https://boekentips.com/aanraders/beste-kookboeken-2017
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 19-11-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.