Hendrik Groen; bekend van dagboek, tv-serie en theater

Hendrik Groen; bekend van dagboek, tv-serie en theater Hendrik Groen werd in 2014 bekend door zijn dagboek, waarin de bejaarde man het dagelijkse leven in het verzorgingstehuis in Amsterdam beschreef. Hoewel hij goed voelt dat hij steeds ouder wordt, is hij nog niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Lange tijd was niet bekend wie Hendrik Groen precies was, later bleek het om een pseudoniem te gaan. Het dagboek werd enorm succesvol en al snel volgen nieuwe boeken, een tv-serie en theaterproducties. De boeken en tv-serie hebben dan ook diverse prijzen gewonnen.

Tegendraadse bejaarde schrijft dagboek

Hendrik Groen is een bejaarde man die vastzit in een verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Hij heeft een dagboek geschreven waarin hij de dagelijkse gang van zaken aan bod laat komen. Alle kwaaltjes en narigheden van het ouder zijn komen voorbij, zoals lichamelijke ongemakken en zeurende medebewoners. Hij laat het er echter niet bij zitten en richt de Oud-maar-niet-dood-club op, om met zijn vrienden nog zoveel mogelijk uit het leven te halen. Zijn dagboek kwam uit in 2014 en werd enorm populair.

Peter de Smet uiteindelijk ontdekt als schrijver Hendrik Groen

Het eerste boek Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar kwam uit in 2014. Niemand wist wie de schrijver was, er leek geen Hendrik Groen te bestaan. Wie het pseudoniem gebruikte was lange tijd onbekend. Er werd volop gespeculeerd en namen als Arnon Grunberg en Sylvia Witteman werden genoemd. Echter bleken zij niet achter de succesroman te zitten. Pas in 2016 kwamen zowel NRC Handelsblad als de Volkskrant met de correcte naam naar buiten. Schrijver Peter de Smet blijkt schuil te gaan achter Hendrik Groen. Hij houdt niet van de publiciteit en heeft geen zin in de heisa van bekendheid, aldus de Smet.

Verschenen boeken van Hendrik Groen

Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar (2014)

In dit eerste deel maak je kennis met Hendrik Groen. Een bejaarde man die in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord woont. Via zijn dagboek leef je mee met de dagelijkse rompslomp in het verzorgingstehuis en leer je de medebewoners kennen, waaronder goede vriend Evert. Hoewel Hendrik oud is, en steeds meer last krijg van de lichamelijke kwaaltjes, is hij nog lang niet klaar om achter de geraniums op het einde te gaan zitten wachten.

Zolang er Leven is: Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar (2016)

In het vervolgdeel leef je opnieuw mee met Hendrik Groen en alle gebeurtenissen in het verzorgingstehuis. Samen met zijn vrienden van de Oud-maar-niet-dood-club beleeft hij weer mooie avonturen. Af en toe heeft Hendrik moeite om de moed erin te houden, maar met de nodige portie humor schrijft hij zijn nieuwe dagboek vol. De directie, medebewoners, zijn vrienden en ouderdom in het algemeen: niks en niemand blijft gespaard.

Leven en laten leven (2018)

Het zit Arthur Ophof niet mee. Hij is vijftig geworden en heeft nog niet bepaald het leven waarvan hij ooit droomde. In plaats van de wereld rond te reizen staat hij dagelijks in de file op weg naar zijn werk. Het vuur dat er ooit was in de relatie met zijn vrouw is gedoofd en ze zijn altijd kinderloos gebleven. Dan wordt hij ontslagen bij de groothandel in wc-papier en staat alles op zn kop. Een gewaagd plan voor een geheel nieuw leven borrelt op en wordt steeds reëler. Met behulp van zijn vrienden wordt het krankzinnige plan, dat voorheen onmogelijk leek, toch uitgevoerd.

Een kleine verrassing (2019)

Hendrik Groen en Evert Duiker zijn terug! De bejaarde mannen leiden een rustig leven, elke week drinken ze een borrel en spelen een potje schaak. Dan wordt de rust verstoord wanneer Evert met een onverwachte gast bij Hendrik aanklopt. In een vlaag van verstandsverbijstering is Evert er met een onbeheerde kinderwagen vandoor gegaan, inclusief baby. De mannen doen het als babysitter nog redelijk aardig, maar moeten de baby toch snel weer bij de ouders zien te krijgen. Dit blijkt echter nog niet zo eenvoudig.

Kees Verhulst en André van Duin in Nederlandse dramaserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Na het succes van het boek volgde de Nederlandse dramaserie Het geheime dagboek van Hendrik Groen op NPO1, bij Omroep Max. De serie is gebaseerd op het boek en brengt dan ook het dagelijks leven van Hendrik Groen in beeld. Kees Verhulst speelt de hoofdrol en vertegenwoordigt Hendrik Groen. Zijn beste vriend Evert wordt gespeeld door André van Duin. Regisseur Tim Oliehoek vond het eng om aan de slag te gaan met zon bekend boek. De lezer heeft namelijk zelf al beelden bij de verhalen, die bij een verfilming wellicht toch anders zijn. Een regisseur gaat dan sleutelen aan de fantasie van de lezer. Dit heeft uiteindelijk toch allemaal goed uitgepakt. Met een gemiddelde van bijna 2,4 miljoen kijkers blijkt de serie een groot succes. Het werd de best bekeken serie sinds 2011. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Het tweede seizoen van de serie startte op 14 oktober 2019, tevens op NPO1. Ook hier zijn Kees Hulst en André van Duin weer van de partij.

Theaterstuk Hendrik Groen door Bos Theaterproducties

Ook in het theater is Hendrik Groen immens populair. In 2017 verscheen de toneelbewerking van Bos Theaterproducties waarbij Gijs de Lange de regie in handen had. De hoofdrol van Hendrik Groen werd gespeeld door Beau Schneider. In het theaterseizoen 2019-2020 speelt een nieuwe productie, gebaseerd op het boek Zolang er leven is - Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar. Ook hierbij heeft Gijs de Lange de regie en speelt Beau Schneider opnieuw de hoofdrol.

Gewonnen prijzen Hendrik Groen

De verhalen van Hendrik Groen vallen in de smaak, er zijn dan ook diverse prijzen uitgereikt. Zowel het boek Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar als het vervolg Zolang er Leven is: Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar wonnen de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek / NS Publieksprijs. Peter de Smet heeft deze prijzen niet persoonlijk opgehaald, hij houdt niet van de spotlights. Acteur Kees Hulst nam de prijs voor het tweede deel in ontvangst.

Naast de boeken heeft ook de serie diverse prijzen weten te bemachtigen. In 2017 heeft het scenario van Martin van Waardenberg de Zilveren Krulstaart gewonnen. In 2018 kreeg de serie het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama en nam Kees Verhulst de Gouden Kalf Beste acteur in televisiedrama in ontvangst voor zijn rol als Hendrik Groen.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane SeymourHendrik VIII en zijn 3e vrouw Jane SeymourHendrik VIII heeft altijd beweerd het meest te hebben gehouden van zijn 3e vrouw Jane Seymour. Op zijn sterfbed heeft hi…
Brave hendrik, geneeskrachtige groente van weleerBrave hendrik, geneeskrachtige groente van weleerBrave hendrik is een eetbare plant. Hij komt sporadisch in het wild voor in Nederland; met name in Zuid-Holland, Overijs…
Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeJohan Willem Friso van Nassau-Dietz, prins van OranjeStadhouder Willem III van Oranje-Nassau, tegens koning Willem III van Engeland overleed in 1702. Omdat hij geen kinderen…
Ilex aquifolium is een bonte hulst groen en met rode bessenIlex aquifolium is een bonte hulst groen en met rode bessenIn veel tuinen maar ook in het bos zien we vaak een mooie struik of boom hulst staan. Deze plant blijft het gehele jaar…

Kookboek 5 ingrediënten van Jamie OliverKookboek 5 ingrediënten van Jamie OliverIn het kookboek 5 ingrediënten presenteert de bekende Engelse chefkok Jamie Oliver diverse gerechten. Het idee is simpel…
The Nickel Boys: gruwelijkheden van een tuchtschoolThe Nickel Boys: gruwelijkheden van een tuchtschoolNa het denderende succes van The Underground Railroad komt schrijver Colson Whitehead met een nieuwe topper: The Nickel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Meulenhoff,
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Groen
 • https://www.ad.nl/show/tweede-seizoen-het-geheime-dagboek-van-hendrik-groen-binnenkort-op-tv~a998267c/
 • https://www.telegraaf.nl/entertainment/1834943075/afscheid-van-omroep-max-klapper-hendrik-groen
 • https://www.bruna.nl/boeken/pogingen-iets-van-het-leven-te-maken-9789029089975
 • https://www.bruna.nl/boeken/zolang-er-leven-is-9789029090766
 • https://www.bol.com/nl/f/zolang-er-leven-is/9200000046134441/
 • https://www.bol.com/nl/f/leven-en-laten-leven/9200000091294720/
 • https://www.leesadviezen.nl/boek/leven-en-laten-leven/
 • https://www.meulenhoff.nl/producten/een-kleine-verrassing-9789029093101
 • https://www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=388
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.