Cloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David Mitchell

Cloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David Mitchell Cloud Atlas (Wolkenatlas in het Nederlands) is een fantasy/sciencefictionboek door David Mitchell. Het boek wordt gekenmerkt door zijn ongebruikelijke structuur en het gebruik van zes verschillende verhalen en vertelstijlen. Commercieel was Cloud Atlas een succes; het boek werd een bestseller en won daarnaast meerdere prijzen. In 2012 werd een verfilming van het boek uitgebracht.

Verhaal

Cloud Atlas bestaat uit zes verhalen waarbij de hoofdpersoon van elk verhaal een reïncarnatie is van de hoofdpersoon van het vorige verhaal. De acties van de hoofdpersonen hebben gevolgen voor de leefomgeving van de hoofdpersonen in volgende verhalen. De zes verhalen spelen zich verspreid over enkele eeuwen af, in de jaren 1849, 1936, 1973, 2012, 2136 en 2311 respectievelijk.

Hoofdpersonages

Door deze verschillen in tijd verschillen de hoofdpersonen ook erg van elkaar; de hoofdpersonen zijn in chronologische volgorde een Amerikaanse advocaat, een Engelse componist, een journalist, een uitgever, een gekloonde slaaf en een man die probeert te overleven in een post-apocalyptisch Hawaï.

Structuur

De zes verhalen worden niet een voor een verteld; de structuur is zo dat voor de eerste vijf verhalen eerst alleen de eerste helft wordt verteld. Daarna volgt het volledige zesde verhaal, waarna het boek als het ware wordt gespiegeld: na het zesde verhaal volgt de tweede helft van het vijfde verhaal, dan de tweede helft van het vierde verhaal, etc. Het boek eindigt na het einde van het tweede deel van het eerste verhaal.

Taalgebruik

Elk van de zes verhalen kent zijn eigen unieke schrijfstijl: zo zit er in het eerste verhaal veel scheepvaardersjargon en een groot aantal oude woorden. Het tweede verhaal is gestructureerd als een aantal brieven en het derde is opgedeeld in een groot aantal korte hoofdstukken. Het vierde verhaal (dat zich het dichtst bij het heden afspeelt) leest als een conventioneel modern boek. In zowel het vijfde als zesde verhaal wordt gebruik gemaakt van twee bedachte futuristische dialecten en niet-bestaande woorden.

Ontvangst

Cloud Atlas werd erg positief ontvangen; critici prezen vooral de ongebruikelijke structuur en vertelstijlen van het boek en de verbondenheid tussen de zes verhalen. Het boek won verschillende prijzen, waaronder een British Book Award. Ook commercieel deed het boek het goed: wereldwijd werd het een bestseller. In de Benelux werden er 30000 exemplaren van het boek verkocht.

Verfilming

Cloud Atlas werd in 2012 verfilmd door het regisseursduo Andy en Lana Wachowski. De film duurt 172 minuten en heeft honderden scenes. Uniek aan de film is dat de acteurs in de verschillende verhalen verschillende rollen spelen. De film flopte commercieel; het budget van honderd miljoen dollar werd maar amper terugverdiend. Critici waren verdeeld: bij de première kreeg de film een lange staande ovatie, maar verschillende recensenten vonden de film te lang en onmogelijk te volgen door het grote aantal scenes en personages. Toch ontving de film enkele nominaties voor filmprijzen, waaronder die voor beste sciencefictionfilm bij de Saturn Awards.

Specificaties

 • Originele titel: Cloud Atlas
 • Nederlandse titel: Wolkenatlas
 • Auteur: David Mitchell
 • Genre: Fantasy/Sciencefiction
 • Eerste uitgave: 2004
 • Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
 • Aantal pagina’s: 432
 • ISBN: 9789046818183
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cloud computing, wat is het precies?Cloud computing, wat is het precies?Steeds vaker horen we de term Cloud computing voorbij komen. Een mooi voorbeeld van ‘het nieuwe werken’. Maar wat houdt…
War Horse - Paardenfilm van Steven SpielbergHet verhaal van "War Horse" was al bekend in boekvorm en is ook al in het theater te zien geweest, maar komt nu in 2011…
Wat is Cloud Computing?Wat is Cloud Computing?Cloud Computing is een relatief nieuw fenomeen. Bij Cloud Computing is het mogelijk bepaalde diensten af te nemen en geb…

Richard Bachman (Stephen King) – The Long Walk (De Marathon)Richard Bachman (Stephen King) – The Long Walk (De Marathon)In 1979 kwam het boek The Long Walk door schrijver Richard Bachman uit. Jaren later werd duidelijk dat Richard Bachman e…
recensieRecensie: 'Spiegel spiegel schouder' van Dorthe NorsIn januari 2018 kwam de roman 'Spiegel spiegel schouder' van de Deense schrijfster Dorthe Nors uit in de Nederlandse ver…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mariusz Kubik, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_Atlas_(novel)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_Atlas_(film)
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.