recensie

Mario Puzo - De familie

Mario Puzo - De familie Wie heeft nog nooit van de bekende Italiaanse familie Borgia gehoord? De familie die, met aan het hoofd vader Paus Alexander de 6e, indrukwekkende veranderingen in Italië bereikte. Het verhaal zit vol intriges, moorden, machtswellust en seks.
Bron: Titian, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Titian, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het begint allemaal in 1492 als kardinaal Rodrigo Borgia Paus Alexander de 6e wordt. Hij weet zich geroepen grote veranderingen tot stand te brengen in het huidige kerkelijke gebied. Hierbij worden zijn kinderen ook ingeschakeld: Juan, Cesare, Joffre en Lucrezia. Deze kinderen werden verwekt bij zijn maîtresse Vanozza. Eén van de eerste grote besluiten van Alexander is de verdeling van de nieuwe wereld tussen Portugal en Spanje.

De oudste zoon Juan was de lieveling van vader Alexander. Hij kreeg van hem enkele hertogdommen en er werd een strategisch huwelijk voor hem geregeld met Maria Enriquez de Luna, een nicht van Ferdinand en Isabella. Veel verdriet is er dan ook bij de Paus als hij zijn zoon verliest. Omdat Juan een affaire had met zijn vrouw, vermoordde zijn eigen broer Joffre hem. Alexander zag de dood van Juan als een teken van God: hij beloofde de kerk te zullen hervormen.

Cesare is als tweede zoon voorbestemd voor de kerk. Zelf voelt hij hier helemaal niets voor. Hij wil oorlog voeren en heeft duidelijk militaire ambities. Hierom legt hij na enige tijd zijn kerkelijk ambt neer en wordt aanvoerder van de pauselijke legers. Heel wat veroveringen staan op zijn naam.

Joffre werd op 12-jarige leeftijd reeds uitgehuwelijkt. Hij trouwde met Sancia van Aragón, dochter van de koning van Napels.

Dochter Lucrezia kreeg Giovanni Sforza als echtgenoot. Zij was niet gelukkig en had een incestueuze relatie met haar broer Cesare. Haar huwelijk werd ongeldig verklaard en de weg was vrij voor een nieuwe kandidaat. Zij trouwde met Alfons van Aragón, de broer van Sancia. Dit was een gelukkig huwelijk, maar Alfons werd door Cesare niet getolereerd. Hij was jaloers. Uiteindelijk bracht hij hem om het leven. Uit de relatie van Lucrezia met haar broer werd ook een kind geboren: deze werd Juan genoemd, naar de overleden broer. De Paus nam hem aan als zoon.

In 1503 komt de Paus om door vergiftiging. Cesare overleefde deze moordpoging. Maar na de dood van zijn vader komt er een einde aan de macht van de Borgia’s. Gaandeweg moet Cesare de veroverde gebieden teruggeven en hij wordt verbannen naar Spanje, waar hij sterft bij een aanval op een kasteel. De enige overgeblevenen zijn nu Lucrezia en Jofre.

Hier eindigt deze roman. Niet zomaar een verhaal. Het is opgetekend door Mario Puzo, de schrijver van het bekende ‘The Godfather’. Verder schreef hij over diverse maffia families en over de erecodes en zwijgplicht bij de maffia. In deze roman komen de allereerste maffia families ter sprake. Helaas is Mario Puzo in 1999 overleden, zodat er geen nieuwe boeken meer uitkomen.

Het boek is met een uitstekende stijl geschreven. Nergens wordt het verhaal saai, al komen er bijzonder veel personages in voor. Levendig beschrijft Puzo de meest emotionele scènes, waarbij je het bijna logisch gaat vinden dat er overspel en incest plaatsvinden, of er in elk geval begrip voor krijgt. Dit komt ook door het beeld wat hij naar voren brengt van de tijd waarin alles zich afspeelt. Wij kunnen ons daar nauwelijks een voorstelling van maken, maar door de perfecte enscenering van Puzo komen we er heel dichtbij.

Het boek is zeker aan te bevelen voor iedereen die van geschiedenis houdt. Maar ook voor de romanlezer is het absoluut een aanbevelenswaardig boek. Van mij krijgt het de volle vijf sterren die een boek kan halen.

Cora van Dijk-Velthuizen, auteur/boekrecensent
© 2008 - 2024 Coravd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van Cesare BorgiaHet leven van Cesare BorgiaVolgens velen Cesare Borgia is de geschiedenis ingegaan als een wrede vorst. Hij deinsde niet terug voor moord, verkrach…
Een beknopt overzicht van PienzaPienza bevindt zich in de Regio Siena, meer bepaald in de vallei Val d'Orcia. Het aanzicht van de stad is nog steeds dit…
Nintendo's MarioNintendo's MarioMario is een van de bekendste figuren binnen de Game-wereld. Mario is zelfs de mascotte van het merk Nintendo, maar hoe…

recensieBoekrecensie - Hersenschimmen J. BernlefHet boek ‘Hersenschimmen’ is geschreven door Hendrik Jan Marsman, beter bekend als J. Bernlef. Het boek dateert uit het…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Titian, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Coravd (4 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.