recensie

Boekrecensie: Lee Child - Jachtveld (Jack Reacher, deel 1)

Boekrecensie: Lee Child - Jachtveld (Jack Reacher, deel 1) Jack Reacher: een loner, getraind om snel te denken en nog sneller te handelen. Hij heeft geleefd met en gejaagd op het ergste uitschot dat er bestaat: harde jongens uit het leger die het verkeerde pad op zijn gegaan. Jack Reacher is een fictief personage gecreëerd door de Britse schrijver Jim Grant, die schrijft onder het pseudoniem Lee Child. "Jachtveld" is het eerste boek uit de Jack Reacher-serie. Oorspronkelijke titel: Killing Floor (New York: Putnam, 1997)
 • Serie: Jack Reacher
 • Auteur: Lee Child
 • Vertaling: Bob Snoijink
 • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff B.V.
 • Verschenen in: 1998
 • Laatste editie: juni 2015
 • ISBN: 9789024568932

Flaptekst

Margrave, Georgia. Op een eenzame landweg wordt een man doodgeschoten. Op een kalme zondagochtend worden de commissaris van politie en zijn vrouw afgeslacht. Vlak daarna verdwijnt de bankmanager spoorloos. De verdachte is Jack Reacher, een buitenstaander op doorreis. Maar Reacher is niet de eerste de beste landloper. Als voormalig lid van de militaire politie is hij getraind om snel te denken en nog sneller te handelen. Hij heeft geleefd met en gejaagd op het ergste uitschot dat er bestaat: de harde jongens uit het Amerikaanse leger die het verkeerde pad op zijn gegaan. Nu wordt er op Reacher zelf gejaagd. Door de politie, die niet gelooft dat hij onschuldig is, en door een ploeg vrijwel onzichtbare, maar uiterst efficiënte moordenaars.

Samenvatting

Jack Reacher is een man van weinig woorden. Hij werd geboren op een militaire basis en omdat zijn vader om de paar maanden werd overgeplaatst, was het enige stabiele in zijn leven zijn oudere broer Joe. De twee verdedigden elkaar telkens weer op nieuwe scholen over de gehele wereld. Hun vader is inmiddels overleden en 7 jaar geleden stierf hun moeder ook. Beide mannen hebben jaren in het leger doorgebracht. Terwijl Reacher 13 jaar bij de militaire politie zat, werd Joe inspecteur bij het Amerikaanse Ministerie van Financiën. Ze hebben elkaar niet meer gezien en geen contact met elkaar meer gehad sinds de begrafenis van hun moeder.

Reacher heeft het leger zes maanden geleden verlaten en heeft al die tijd zonder doel door de Verenigde Staten gereisd. Hij loopt, of neemt de bus, koopt goedkope kleding, draagt deze een paar dagen en gooit ze dan weg, en verblijft in goedkope hotels. Hij leeft "off-the-grid" met behulp van zijn ontslagvergoeding, als dat nodig is.

Reacher heeft jaren geleden van zijn broer gehoord over een bluesmuzikant uit het stadje Margrave in de staat Georgia, dus als hij tijdens een busrit door Georgia toevallig een bord met deze plaatsnaam ziet, overtuigt hij de bestuurder ervan om hem te laten uitstappen, ook al is er geen reguliere bushalte. Terwijl hij rustig in het enige restaurant in het stadje van zijn maaltijd geniet, staan er tot zijn verbazing plotseling vier agenten met getrokken pistolen voor hem, om hem te arresteren voor moord. Zo begint voor Reacher een helse week.

Terwijl Reacher probeert om zijn onschuld te bewijzen belandt hij in de staatsgevangenis, waar een aanslag op zijn leven wordt gepleegd. Na enige dagen ontdekt een agente dat Jack onschuldig is en ze keren terug naar Margrave. Hier ontdekt Reacher uiteindelijk dat het slachtoffer zijn eigen broer Joe is. Margrave blijkt de thuisbasis van een bende valsemunters, die er werkelijk alles voor over hebben om hun organisatie geheim te houden.

Conclusie

Dit boek is non-stop actie en spanning, met een beetje romantiek en zelfs wat humor. Stel jezelf voor in een kleine stad met een bende gewelddadige criminelen die zoveel van geld houden dat ze tot alles bereid zijn om ​​hun miljoenen te beschermen. Dit boek heeft en goed plot met aanwijzingen op de juiste plaatsen, en het verhaal komt tegen het einde goed samen. Men moet het geloof soms wel een beetje opschorten om bijvoorbeeld te kunnen aanvaarden dat Reacher, zelfs met militaire training, vijf verschillende mensen die in een hinderlaag op hem wachten kan doden, zonder gebruik te maken van een pistool.

Reacher lijkt zich nooit aan anderen te hechten, omdat het tijdens zijn opvoeding altijd alleen maar hem en Joe tegen alle anderen is geweest. Hij heeft geen vrienden en zelfs zijn relatie lijkt voornamelijk gebaseerd op seks, zonder verplichtingen. Hij lijkt niet te worden gemotiveerd door gerechtigheid of liefde, maar vaak door een gevoel van verantwoordelijkheid, of uiteindelijk gewoon wraak

Prijzen en nominaties

 • 1998 Anthony Award winnaar - Beste debuutroman
 • 1998 Barry Award winnaar - Beste debuutroman
 • 1998 Genomineerd voor de Dilys Award
 • 1998 Genomineerd voor de Macavity Award - Beste mysterie debuutroman
 • 2000 Japan Adventure Fiction Association Prize winnaar - Beste vertaalde roman

Over de auteur

Lee Child werd geboren als Jim Grant op 29 oktober 1954 in Coventry, Engeland. Zijn ouders verhuisden al snel naar het nabijgelegen Birmingham, waar hij het grootste gedeelte van zijn jeugd doorbracht. Bij toeval won hij een studiebeurs naar dezelfde middelbare school waar ook de schrijver JRR Tolkien op had gezeten. Lee Child studeerde rechten in de stad Sheffield en werkte parttime in theaters. Hierna trad hij in dienst bij Granada Television in Manchester, waar hij 18 jaar lang heeft gewerkt. In 1995 werd hij op 40-jarige leeftijd als gevolg van bedrijfsherstructureringen ontslagen. Hij kocht daarop papier en potloden ter waarde van zes dollar en begon te schrijven aan zijn eerste roman in de Jack Reacher-serie.
© 2015 - 2024 Albert45, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Teksten schrijven: een boekrecensieTeksten schrijven: een boekrecensieRecensies zijn kritische beschouwingen van een boek, een expositie, een toneelvoorstelling, een film enzovoorts. Wellich…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…

Boekrecensie: De lach hield zijn adem in (echtscheiding)recensieBoekrecensie: De lach hield zijn adem in (echtscheiding)De lach hield zijn adem in wordt omschreven als een teder prentenboek over scheiding, verdriet en opnieuw beginnen en da…
De sterkste verhalen van Ameland - Bundel kroegverhalenrecensieDe sterkste verhalen van Ameland - Bundel kroegverhalenHotel café Nobel in Ballum op Ameland is een begrip. Aan de toog van het familiebedrijf, waar na elkaar Willem Barend, B…
Bronnen en referenties
 • http://www.leechild.com/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lee_Child
 • http://www.lsamsterdam.nl/?s=lee+child
 • http://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.389935859.html
Albert45 (1 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.