recensie

Kinderspel van het echtpaar Hoogstraaten

Kinderspel van het echtpaar Hoogstraaten Het boek Kinderspel is een literaire thriller, geschreven door het echtpaar Marianne en Theo Hoogstraaten. Het boek is geschreven na de aanslag van Anders Breivik in Noorwegen en vertelt over een terrorist die geïnspireerd door Breivak heel Nederland op zijn kop zet. Ondanks dat het verhaal niet meer actueel is, weet het schrijversduo de lezer te boeien.

Anders Breivik

Anders Breivik was verantwoordelijk voor de aanslag in Noorwegen in juli 2011. Hij liet een bom ontploffen in de regeringswijk van Oslo, waarbij acht doden, twee zwaargewonden en vijftien slachtoffer met lichtere verwondingen te betreuren vielen. Twee uur later opende hij het vuur op een jeugdkamp op het eiland Utoya, waarbij negenenzestig doden vielen. Hij pleegde deze aanslagen vanwege zijn radicaal rechtse en anti-islamitische opvattingen. Zijn ideeën zette hij uiteen in een manifest wat hij verspreidde via internet en wat in 2012 door Nederlandse sympathisanten werd vertaald en verspreid. In het manifest wordt Nederland een totalitaire samenleving genoemd als gevolg van massa-immigratie.

Het boek “Kinderspel”

Het boek kinderspel leest makkelijk weg. Er zit vaart in het verhaal en het is niet moeilijk om je in te leven. Sommige uitkomsten van de ontknoping zijn voorspelbaar, maar ondanks dat weet het schrijversechtpaar de spanning vast te houden. De feiten in het boek dateren uit 2011 en hierdoor zijn ze nu niet meer actueel. Het boek zelf is uitgegeven in september 2012. Ondanks de verstreken tijd kunnen de meeste mensen zich de aanslagen in Noorwegen nog wel herinneren. Het boek is prima is staat om verdere weggezakte informatie weer naar boven te halen.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van tandarts Sylvia, die na haar scheiding alleen woont met haar dochtertje van vijf. Ze maakt zich niet erg druk om actualiteiten en andere zaken die buiten haar eigen leventje vallen. Dit verandert van de één op de andere dag, wanneer haar dochtertje plotseling als spil wordt ingezet in het gruwelijk spel van een terrorist.

Het boek is het eerste boek van het schrijversduo bij uitgeverij "De Crime Company".
Het ISBN13 nummer is: 9789461090621

Marianne en Theo Hoogstraaten

Het schrijversechtpaar (en dan vooral het manlijk deel hiervan) heeft vooral heel veel boeken geschreven voor jongeren maar inmiddels hebben ze samen ook al aardig wat literaire thrillers op hun naam staan. Theo Hoogstraaten maakte zijn debuut in 1988 met het jeugdboek “ De ramp”. Hij begon met schrijven omdat hij tijdens zijn werk als leraar Nederlands geregeld geconfronteerd werd met het feit dat er weinig spannende boeken voor jongeren te vinden zijn. Na zijn debuut volgden nog vele andere jongerenboeken. Zijn vrouw Marianne veranderde langzaam van een kritisch lezer in een co-auteur voor zijn boeken.

De literaire thrillers van het schrijversduo zijn goed geschreven. Geen losse eindjes en aan alle boeken is duidelijk zorgvuldig research vooraf gegaan. Doordat de details kloppen, wordt het de lezer makkelijk gemaakt om in het verhaal te duiken en mee te leven met het verhaal.

Bibliografie

Literaire thrillers
 • 2005 - Een middag aan zee
 • 2006 – Kruisgang (later nogmaals uitgegeven onder de naam: Verdrongen verleden)
 • 2009 – Lokvrouw
 • 2010 – Machteloos
 • 2011 – Schijnwereld
 • 2012 – Kinderspel
 • 2014 - Evenbeeld

Young Adult boeken
 • 2007 – Spion op de toren
 • 2008 – Webcam Girls
 • 2011 – Out!
 • 2013 – Youngstars

Verder heeft Theo Hoogstraaten in zijn eentje nog vele jongerenboeken geschreven zoals onder andere: “Verraderlijke vrienden”, “Het Nerthusmysterie”, “Last minute,” “De vuurmeester” en “De Satansketting”.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anders Breivik: alles over Anders Breivik de terroristAnders Breivik: alles over Anders Breivik de terroristOp 22 juli 2011 blies de 32-jarige Anders Breivik in Noorwegen een auto op in het centrum van het Noorse Oslo. Daarbij v…
Terrorist of vrijheidsstrijder?Het is een bekend cliché: terrorist of vrijheidsstrijder? Toch is het een vraag die anno 2013 nog steeds relevant is. Zo…
Terrorisme in de luchtTerrorisme in de luchtTerrorisme is een begrip waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Op de televisie, in de krant en op nieuwswebsites…

'Tranen over Kashmir' toont menselijke kant van het conflictrecensie'Tranen over Kashmir' toont menselijke kant van het conflict'Tranen over Kashmir' is een vertaling van 'Fidali's Way', geschreven door de Amerikaanse auteur George Mastras. Hij hee…
De stad der blinden van José SaramagorecensieDe stad der blinden van José SaramagoDe stad der blinden (Ensaio sobre a Cegueira) is een roman van de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen foto
 • Bron: het boek “Kinderspel” van Marianne en Theo Hoogstraaten
 • http://nos.nl/artikel/452344-manifest-breivik-in-het-nederlands.html
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.