recensie

De Scarlatti erfenis - een boekrecensie

Een immigrant uit Italië genaamd Giovanni Scarlatti werkt eind negentiende eeuw als arbeider in een papierfabriek in de Verenigde Staten. Hij is goed op de hoogte van het productieproces en vindt een manier om dit te verbeteren. Hij onderhandelt met fabriekseigenaren en verbetert zijn positie op de markt. Er volgen meerdere verbeteringen van het productieproces en stukje bij beetje wordt een nieuwe handelsimperium opgebouwd: het Scarlatti-concern. De vrouw van Giovanni, Elizabeth Wyckham-Scarlatti, neemt na zijn dood het concern over. Ze bleef met drie zoons achter. Deze zijn echter niet allemaal geschikt om het concern over te nemen.

Boekgegevens

Het boek ‘De Scarlatti erfenis’ (The Scarlatti Inheritance) is het eerste boek van Robert Ludlum dat is uitgegeven. Het is uitgegeven in de Verenigde staten in 1971. Het boek werd uitgegeven door World Publishing en de eerste uitgave bevatte 358 pagina’s. Het ISBN van het boek is 9 780 24664 055 0.

Verhaal

Elizabeth Scarlatti heeft drie zonen, Roland, Chancelor Drew en Ulster Stewart. De oudste van deze zonen komt om in de Eerste Wereldoorlog. Hierdoor willen zijn broers hem wreken en daarom willen ze allebei naar Europa om te vechten. Echter alleen Ulster Stewart mag van zijn moeder; hij had namelijk psychische problemen en waanideeën en zijn moeder was hem liever kwijt dan rijk. Ulster overleefde de oorlog en kwam in contact met een Duitse nationaalsocialist. Deze politieke beweging was nog in de kinderfase, maar werd steeds belangrijker.

Ulster kwam terug in de Verenigde Staten en werd daar als oorlogsheld ontvangen. Ulster gaf hier echter niets om en besloot de onderwereld in te gaan en alcohol te gaan smokkelen (drank was in die periode verboden in de VS vanwege de Prohibition Act). Niemand durfde of wilde een oorlogsveteraan aanpakken en Ulster kon zijn gangetje gaan.

Op een gegeven moment besloot Ulster met Janet te gaan trouwen. De Scarlatti familie was blij verrast. Ulster en Janet gingen op huwelijksreis door Europa en Ulster, die thuis in de VS een plotselinge interesse had gekregen voor het familieconcern en dit grondig had bestudeerd, begon veel geld uit te geven. Dit deed hij op zo’n manier dat de bank hiervan niet mocht rapporteren aan zijn moeder.

Na een lange reis kwam het bruidspaar weer in de VS en hun eerste zoon werd geboren: Andrew. Enkele dagen later werd hij gedoopt en na de doopviering was Ulster plotseling verdwenen. Ulster bleek echter niet het enige wat was verdwenen, ook vele effecten en aandelen die in Ulsters bezit waren, waren weg. Ook na een maand werd er niets vernomen van de jonge vader.

Elizabeth Scarlatti vond deze ontwikkeling verontrustend. Ze ging haar zoon achterna naar Europa, want ze hadden inmiddels bepaald dat hij daarheen was gegaan. Onderweg werd Elizabeth bijna vermoord, maar Matthew Canfield voorkwam dit. Ze besluiten samen verder te reizen omdat ze dezelfde belangen hadden. Canfield was namelijk gestuurd door een overheidsinstantie die de vermissing van de effecten had ontdekt. Beiden wilden ze deze effecten terugvinden.

Elizabeth en Canfield komen steeds dichter bij de waarheid over Ulster. Deze blijkt namelijk een verbond te hebben gesloten met een aantal van de rijkste en invloedrijkste mensen in Europa. Ook blijkt deze sympathieën te hebben opgevat voor het nationaalsocialisme. Hij heeft zelfs zijn naam veranderd in Heinrich Kroeger om zo beter opgenomen te worden in de Naziclub.

Aan het eind van het verhaal komt het tot een confrontatie tussen Kroeger, zijn moeder en Canfield. Elizabeth bedreigt Ulster en zijn rijke vriendjes en zegt dat ze uit de ‘onderneming’ moeten stappen. Dit doen ze vervolgens onder de financiële druk. Kroeger weet zich daarna even niet in te houden en dit leidt tot een confrontatie tussen hem en Canfield, waarbij Canfield Kroeger neerschiet en verminkt. Kroeger sterft echter niet.

Enkele jaren later (tijdens de Tweede Wereldoorlog) reist Canfield weer af naar Duitsland samen met zijn stiefzoon, de zoon van Janet en Ulster. Er volgt een laatste confrontatie tussen Kroeger (Ulster) en Canfield. Canfield vermoordt Kroeger en is eindelijk verlost van deze gek.

Mening

Het boek is boeiend geschreven naarmate je verder in het verhaal komt. De eerste honderd bladzijden zijn echter redelijk lastig door te komen. Hierin gebeurt namelijk niet zo heel veel. Echter als je deze bladzijden hebt gelezen, komt de spanning in het verhaal en deze blijft erin tot het einde.

Ik vind het boek heel goed geschreven. De opbouw is heel logisch en de historische context is interessant. Deze context is ook heel goed ingevoegd in het verhaal en doordat je enkele geschiedkundige personen en gebeurtenissen zult herkennen, komt het verhaal echt tot leven.

De Scarlatti erfenis is echt aan te raden voor mensen die van een spannend verhaal houden dat goed in een historische context is geplaatst.
© 2014 - 2024 Lsmook, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verdeling erfenis zonder testamentVerdeling erfenis zonder testamentDe verdeling van een erfenis zonder testament. Als er geen testament is opgesteld, wordt voor de verdeling van de erfeni…
De erfbelastingDe erfbelastingBij een overlijden zijn er veel dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Eén van die dingen is de erfenis. Als u e…
Hoeveel belasting moet ik betalen over een erfenis?Bij het ontvangen van een erfenis, moet u eventueel belasting betalen. Er geldt een vrijstelling voor de erfbelasting, o…
Zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen?Het kan onverstandig zijn om een nalatenschap zuiver te aanvaarden. Indien er meer schulden dan bezittingen in het nalat…

Insurgent van Veronica RothrecensieInsurgent van Veronica RothInsurgent is het tweede deel van de trilogie Divergent van Veronica Roth. Een grote oorlog lijkt het hele factiesysteem…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Scarlatti_Inheritance, bezocht op 13-8-2014
Lsmook (23 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.