recensie

De Fontini strijders - een boekrecensie

December 1939, een kluis met daarin documenten die de gehele wereldgeschiedenis zouden kunnen veranderen wordt volledig in het geheim vanuit Griekenland naar Italië vervoerd. De Orde van Xenope heeft aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gehoord van geruchten dat de Duitsers weten dat de kluis in Griekenland was. De documenten moesten dus worden verplaatst om ze te beschermen. Er werd een verbond gesloten met de Italiaanse, anti-fascistische Savarone Fontini-Cristi. De kluis werd vervoerd naar Italië en verborgen in de Alpen. Het vervoer zou in de toekomst grote gevolgen hebben en vele lijken kosten. Er zijn namelijk meerdere kapers op de kust…

Boekgegevens

Het boek de Fontini strijders (‘The Gemini Contenders) is een boek geschreven door Robert Ludlum. Het is voor het eerst uitgegeven in het Engels in de Verenigde Staten door Dial Press in 1976. De eerste editie had 438 pagina’s en het ISBN van het boek is 0 385 27273 1.

Opbouw

De Fontini strijders is een boek opgebouwd uit drie delen en een soort proloog. Deze drie delen en proloog zijn chronologisch in het boek geplaatst. De proloog gaat over het transport van de kluis, het eerste deel gaat over de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, de tweede deel gaat over de periode dat de hoofdpersoon in Amerika woont en het laatste deel gaat over de periode waarin de hoofdpersoon dood is en zijn zoons de kluis zoeken.

Verhaallijn

In de proloog wordt verteld dat een kluis met documenten in Italië wordt verstopt door Savarone Fontini-Cristi. Hij is een groot Italiaans handelaar en heeft gebroken met de katholieke kerk. Er wordt verteld dat de kluis per trein werd vervoerd en in de bergen werd verstopt.

In het eerste deel krijgt de lezer te horen hoe de Fontini-Cristi familie wordt geëxecuteerd op het familiehuis, Campo di Fiori, door de Duitsers. Alleen de oudste zoon, Vittorio, overleeft de aanslag. Hij wordt achterna gezeten door verschillende religieuze en politieke groepen en ontvlucht met hulp van de Engelsen Italië. Vervolgens werkt hij voor MI-6 in een ondergrondse verzetsgroep die door sabotage de Duitsers wilde slopen. Vittorio trouwt met Jane, een vliegenier in het Britse leger. Tijdens de oorlog komt hij langzaam achter de reden van de dood van zijn familie en raakt geobsedeerd door de zoektocht naar de kluis, maar hij zint voornamelijk op wraak. Na de oorlog lukt het hem de moordenaar van zijn familie te vinden en van het leven te beroven. Verschillende groepen denken echter dat hij beschikt over informatie betreffende de kluis, maar hij weet niets. Daarom wordt hij gemarteld en voor dood achter gelaten in Campo di Fiori. Hij overleeft de marteling wonderbaarlijk en vertrekt met zijn vrouw en zoons naar Amerika. Hier bouwt hij een nieuw bestaan op en de kluis wordt vergeten.

In het tweede deel worden de twee zoons van Fontine (de naam van Vittorio Fontini-Cristi was verengelst tot Victor Fontine) geïntroduceerd. Beide zoons blijken sterk van elkaar te verschillen. De ene zoon, Andrew, was een invloedrijk militair geworden, maar was psychisch niet sterk genoeg om goed om te kunnen gaan met zijn macht. De andere zoon, Adrian, was een succesvolle advocaat geworden en had een zeer sterk besef van het goede. Victor Fontine komt echter weer terecht in de zoektocht naar de kluis wanneer hem een brief wordt bezorgd van een van zijn martelaren. Hij besluit dat de kluis moet worden gevonden, voordat kwaadwillenden deze zouden vinden. Echter de marteling van dertig jaar geleden heeft hem fysiek erg verzwakt. Toch besluit hij af te reizen naar Italië en hij vindt daar de eerste aanwijzing om de kluis te vinden. In Italië vindt een confrontatie plaats met een andere kluiszoeker en Fontine keert terug naar Amerika. Hij had niet lang meer te leven.

Het vierde deel handelt over de uiteindelijke zoektocht naar de kluis. Fontine had zijn zoons de opdracht gegeven de kluis te zoeken en aan enkele vertrouwenspersonen te geven. Echter de persoonlijkheid van Andrew zorgde ervoor dat hij de kluis voor zichzelf wilde en hij deed er alles aan eerder de kluis te vinden dan zijn broer Adrian. Wie zou de kluis als eerste vinden? Het zou de verdere loop van de geschiedenis bepalen.

Mening

Mijn mening over het boek is dat het goed geschreven is. Tijdens elk deel is er sprake van een soort spanning. In de proloog is de spanning de onwetendheid. In het eerste deel rust de spanning in de confrontaties met kwaadwillenden en de ontdekking van de betekenis van de documenten. In het tweede deel ligt de spanning in de vraag of de kluis gevonden gaat worden en in het derde deel ligt de spanning in de vraag wie de kluis als eerste vindt.

Verder klopt het boek redelijk wanneer je kijkt naar de historische context. Er zijn geen gebeurtenissen in het boek die volledig onmogelijk zijn. Het mogelijkheidsgehalte van het boek is dus hoog. Daarentegen is het waarschijnlijkheidsgehalte van het boek zeer laag. Het boek is dus aan te raden voor mensen die houden van een verhaal met een mysterie en spanning en die wat minder kijken naar de waarschijnlijkheid van een verhaal.
© 2014 - 2024 Lsmook, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Bourne Trilogie: Identity-Supremacy-UltimatumThe Bourne Trilogie: Identity-Supremacy-UltimatumThe Bourne Ultimatum is een Amerikaanse actiefilm, die in 2007 in première ging. De film is gebaseerd op het gelijknamig…
recensie'The Bourne Identity': de Essentie van OverlevenHet is de ultieme nachtmerrie; je bent enorm intelligent, beschikt over vele vaardigheden, bent een ster in overleven, v…
Wereldnieuwsagentschappen: kenmerken, afzetmarkt, top 3Wereldnieuwsagentschappen: kenmerken, afzetmarkt, top 3De Fransman Charles Havas richtte in Parijs (1835) een eerste nieuwsagentschap op. Dit betekende het startschot voor het…
Tegenstellingen en ontkenningen in de Nederlandse taalTegenstellingen en ontkenningen in de Nederlandse taalIn de Nederlandse taal worden veel stijlfiguren gebruikt. Tegenstellingen worden regelmatig gebruikt en zijn onder te ve…

Boekrecensie: La nostalgie heureuse van Amélie NothombrecensieBoekrecensie: La nostalgie heureuse van Amélie NothombLa nostalgie heureuse is de tweeëntwintigste roman van Amélie Nothomb. In het Nederlands te krijgen onder de titel "Nost…
Aap & Mol in het Rijksmuseum (kinderboek van Gitte Spee)recensieAap & Mol in het Rijksmuseum (kinderboek van Gitte Spee)Een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam is erg leuk, ook voor kinderen. Een goede voorbereiding zal hieraan bijdrage…
Lsmook (23 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.