recensie

Boekrecensie: Dromen ontcijferd

Boekrecensie: Dromen ontcijferd Iedereen droomt elke nacht, maar niet iedereen onthoudt wat hij of zij in de wereld van dromen heeft meegemaakt. Ook weet niet ieder mens wat het betekent als ze over een specifiek onderwerp dromen. Waar komen dromen vandaan? Kunnen we onze nachtelijke reizen beïnvloeden? Het boek 'Dromen ontcijferd' vertelt over elk deelonderwerp wel iets nuttigs.

Inhoudsopgave


Sommige dromen zijn zo prettig, dat je ze het liefst zou willen filmen. Helaas, daar vervliegt de herinnering alweer. In het geval van een nachtmerrie is dat echter wenselijk. Hoe vermeerder ik mijn plezierige dromen en verminder ik nare dromen? Waar komen ze eigenlijk vandaan? Wat voor nut heeft een droomdagboek?

Er zijn veel verschillende soorten dromen: wens-, dag-, verwerkende, lucide, voorspellende dromen en ga zo maar door. Droomanalyse kan je helpen jezelf beter te begrijpen. Toegegeven, niet elke droom hoeft iets te betekenen, maar als je onbewuste je iets wilt zeggen zou het een gemiste kans zijn om het niet beter te onderzoeken.

Gegevens van het boek

 • Titel: Dromen ontcijferd
 • Auteurs: Dr. Fiona Zucker (klinisch psychologe en hoofddocent aan the Middlesex University Engeland), Jonny Zucker (leraar en schrijver)
 • Illustraties: Elsa Godfrey, Mandy Pritty
 • Fotografie: Rosa Rodrigo, Les Weiss
 • Binding: paperback
 • Jaar: 2010
 • Uitgeverij: Librero Nederland BV
 • ISBN: 9789057646577
 • Aantal pagina's: 144
 • Prijs: € 4,95

Inhoud van het boek

Het belang van slaap en dromen

Waarom is slaap zo belangrijk? De voornaamste reden is uiteraard om het lichaam te laten herstellen en goed te functioneren in het dagelijks leven. Iedere keer als een mens in slaap valt, doorloopt de geest verschillende slaapcycli. In de REM-slaap (rapid eye movement) komen de meeste dromen voor.

Niet iedereen vindt dromen even belangrijk, terwijl het toch een mogelijkheid is om ervaringen te verwerken. Sommige mensen vinden dromen niet betrouwbaar, maar dat komt meestal doordat ze niet weten wat een droom betekent. Zo kan een mens juist in een droom bewust worden gemaakt van onderdrukte emoties in allerlei situaties.

Geschiedenis van de droomwereld

In de loop der tijd zijn er verschillende betekenissen toegewezen aan dromen. Vooral Sigmund Freud en Carl Jung hebben daarin een grote rol gespeeld, door dromen te bestuderen. Vele culturen zijn het in elk geval eens met de stelling dat dromen boodschappen bevatten en geneeskrachtig kunnen zijn.

Zo beschrijft het Oude Testament in de Bijbel dat Jozef en Daniël de gave kregen om dromen te interpreteren. In de islam ontving de profeet Mohammed via dromen de inhoud van de Koran tot zich. De moeder van Boeddha kreeg een voorspellende droom over de geboorte van haar zoon. Indianen vonden de dromenvanger uit en beschouwen totemdieren als begeleiders en boodschappers in het spirituele rijk.

De interpretatie van een droom hangt af van meerdere factoren. Zo is het bijvoorbeeld beïnvloed door de zintuiglijke ervaring en zul je sneller over ijs dromen als je het koud hebt en over vuur als je het warm hebt.

Droomsymbolen

Het boek biedt een overzicht van metaforen in dromen over de volgende onderwerpen:
 • Leven en dood: baby, verjaardag, bruiloft, verdrinken, zwangerschap, doop, levend begraven, begrafenis, skelet, moord
 • Natuurkrachten: aardbeving, vulkaan, vuur, oceaan, ijs, hemel, zon, hagel, bliksem, ster, storm, rivier, donder, maan, planeten
 • Planten en natuurlijke omgeving: bloemen, gras, bomen, takken, struikgewas, heuvel/berg, bladeren, fruit
 • Personen en locaties: bruid en bruidegom, vader en moeder, kasteel, religieuze plaatsen, strand, onbewoond eiland, bekende plaatsen, hek, park, werkplek, kelder, trap, huis, koning en koninginnen
 • Het menselijk lichaam: borsten, billen, bloed, oren, haar, gebit, voeten, handen, benen, ruggengraat, ogen, gezicht
 • Dieren: stier, vos, kat, paard, vogel, dolfijn, vis, muis, konijn, slang, tijger, leeuw, hond, wolf
 • Handelingen en situaties: tuinieren, winkelen, achtervolgen, naaktheid, examens, operatie, seks, wassen/baden, klimmen
 • Alledaagse voorwerpen: gereedschap, geld, sieraden, bezem, vuilnis, envelop, schaar, eten en drinken, bestek, verpakkingen
 • Reizen: boot, bagage, snelwegen en wegen, vervoermiddel missen, bus, passagier, vliegtuig, trein, auto
 • Kleuren: zwart, blauw, groen, wit, rood, paars, geel, roze, oranje

Bij ieder droomsymbool krijg je een paar regels uitleg over welke positieve en negatieve betekenissen het zou kunnen hebben. Ook veelvoorkomende emoties staan erbij.

Droomdagboek

Pen en papier is alles wat je nodig hebt om te beginnen. Schrijf zoveel mogelijk op wat je je nog herinnert van je droom en laat genoeg ruimte vrij om je eigen gevoelens en gedachten toe te voegen, zodra je de betekenis wilt analyseren. Door je dromen bij te houden valt het bijvoorbeeld sneller op als hetzelfde thema terugkeert.

Hulpmiddelen voor dromen

Voordat je kunt dromen, moet je eerst in staat zijn om in slaap te vallen. Door voor de juiste kamertemperatuur te zorgen, op een goed matras te liggen en de verlichting aan te passen zijn er al een aantal stappen gezet om je slaapcomfort te verbeteren. Als je, zoals veel mensen, door stress wordt gekweld, kunnen ontspanningstechnieken of het aansteken van geurkaarsen helpen.

Lucide dromen

Krijg zeggenschap over de richting van je dromen. Dacht je dat je er geen invloed op kon uitoefenen? Het blijkt wel degelijk mogelijk te zijn. Het is door iedereen aan te leren. Zou het niet fijn zijn om te beseffen dat je droomt en vervolgens alles aan te passen naar jouw wensen? Meditatie, zelfhypnose en visualisatie zijn onder andere middelen om te begrijpen hoe het voelt om lucide te dromen. Sommige mensen kunnen echter zo enthousiast worden tijdens een lucide droom, dat ze zichzelf per ongeluk wekken.

Fragmenten

Het belang van dromen (laatste alinea)

Waarschijnlijk hebben dromen een aantal complexe en met elkaar verbonden fysiologische en psychologische functies. Een ding is echter duidelijk: de dromen van ieder individu bevatten aspecten van zijn of haar psyche en situatie, zoals levensomstandigheden, relaties en ervaringen. Daarom kan bewustzijn van dromen ons helpen onze gedachten en emoties beter te begrijpen.

Categorie: Reizen, Onderwerp: Boot

Algemene betekenis:
Dromen over boten zijn betekenisvol. Veel analytici zien een boot als het symbool van optimisme en een teken van veelbelovende ontwikkelingen. Boten worden wel gezien als weerspiegeling van een tijd vol overgangen of veranderingen. De staat waarin de boot verkeerde, kan de toestand van het emotionele leven van de dromer vertegenwoordigen. Zo'n droom kan wijzen op de relatie van de dromer met zijn familie of een gekoesterde liefde.

Het is ook belangrijk onder welke omstandigheden de boot moest varen; een rustige zee heeft een andere betekenis dan wild water. Het tempo en de bestemming van de boot kan aangeven met welke snelheid de dromer naar zijn ambities toewerkt.

Positieve betekenis:
dromen over boten voorspellen optimisme en een prettige reis in de toekomst, feitelijk of emotioneel. Ze duiden op moeiteloze vooruitgang en succes.

Negatieve betekenis:
een boottocht op ruw water kan betekenen dat u een onrustige emotionele periode doormaakt. Waren er rustiger wateren in zicht?

Emoties:
de betrouwbaarheid van een schip dat passagiers over een wilde zee vervoert, kan uw thuissituatie of een periode van emotioneel welzijn symboliseren.


Hoe kunt u lucide dromen?

Sommige mensen beleven spontaan lucide dromen, maar de meeste moeten flink oefenen. De eerste stap naar lucide dromen is het herinneren van dromen. Als u eenmaal bekend bent met droomsymbolen en thema's in dromen, kunt u steeds gemakkelijker het punt in uw slaapcyclus herkennen waarop u gaat dromen.

Mijn mening

Het belangrijkste is natuurlijk dat je het idee krijgt dat jouw droomanalyse klopt. Veel symbolen hebben een verborgen betekenis en hoe kom je er nou achter dat een bepaalde betekenis ook voor jou geldt? Ervaring en blijven oefenen kan helpen om er een gevoel voor te ontwikkelen. Tenslotte geldt niet elke betekenis voor ieder mens.

Voor zo'n dun boek is het verrassend uitgebreid en dus zeer geschikt als je net begint aan je reis in de droomwereld. De gegeven uitleg is in het hele boek kort en krachtig, wat de leesbaarheid ten goede komt. Het kan niet overal gedetailleerd op ingaan, maar toch heb ik het idee dat je een ruime basis krijgt aangereikt. Er wordt genoeg achtergrondinformatie gegeven over de geschiedenis en verschillende zienswijzen van dromen.

De droomsymbolen zijn logisch ingedeeld en alle samenhangende onderwerpen in een thema staan bij elkaar. De enige uitzondering hierop vormen de bladzijdes waarop het thema 'kleuren in dromen' wordt uitgelegd, want de kleuren zijn verdeeld over het hele boek. Het was naar mijn idee handiger geweest als ook de kleuren bij elkaar stonden, net zoals de andere betekenissen zo netjes zijn gesorteerd. Bovendien ontbreekt er uitleg over de kleuren bruin en grijs. Ik kan me echter goed voorstellen dat mensen minder vaak in deze kleuren dromen dan in de kleuren waarover wel een interpretatie wordt gegeven.

Hoewel de meeste bladzijdes zwarte letters op een witte achtergrond gebruiken, is dat niet altijd het geval. Op de bladzijdes met het onderwerp 'kleuren in dromen' is een drukkere achtergrond gebruikt en dat kan soms onprettig zijn voor de ogen.

De illustraties in 'Dromen ontcijferd' zijn veelal kleine pictogrammen, vervaardigd in aquarel. Je ziet altijd duidelijk wat het voorstelt en daarmee ondersteunt het de tekst zeer goed. De enkele foto's versterken de sfeer van het thema 'dromen'. Er zijn slechts een paar foto's waarvan ik vind dat ze naderhand niet nodig waren geweest als (te drukke) achtergrond om de tekst goed te kunnen lezen, maar dat is ook meteen het enige minpunt van dit boek.

Ieder mens bevindt zich in een unieke situatie. Dat het zien van een hond in een droom voor de een trouw betekent, hoeft niet waar te zijn voor een ander. Volg altijd je eigen gevoel wanneer je je dromen interpreteert. Probeer droomanalyse niet al te zwaar op te vatten, maar beschouw het vooral als een leuke hobby. Het levert ook gegarandeerd gespreksstof op wanneer een van je vrienden lukraak zegt: “ik had laatst toch zo'n vreemde droom!”
© 2014 - 2024 Starryheart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Theorieën over dromen door de jaren heen25 jaar van ons leven slapen we waarvan we 5 tot 7 jaar dromen. Onze droomwereld verschilt nogal van elkaar. Het is verb…
Boekrecensie: Het boek met 1000 hemelse geluksregelsrecensieBoekrecensie: Het boek met 1000 hemelse geluksregelsGeluk heeft een uitgebreide betekenis. Wat beschouw jij als geluk? Schrijver Luc Serafin vraagt zich ook af wat geluk is…
Bronnen en referenties
 • Het boek Dromen ontcijferd, geschreven door Dr. Fiona Zucker en Jonny Zucker
Starryheart (9 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.