recensie

Boekrecensie: Typisch JIJ

Boekrecensie: Typisch JIJ Er zijn al zoveel boeken over en voor vrouwen en we plaatsen mensen graag in hoekjes, dus wat kan “Typisch JIJ” nog toevoegen? Welnu, het boek geeft een iets andere kijk op de vrouwtypen en hoe zij hier invulling aan geven. Verder is het voor veel vrouwen (meer dan voor mannen) leuk om zich te herkennen in beschrijvingen. Waarbij we ons overigens moeten realiseren dat een mens nooit in één hokje te plaatsen is, maar er uit meerdere typeringen aspecten gehaald kunnen worden die passen.

Het boek

Algemene uitgangspunten

Het 224 pagina's tellende boek Typisch JIJ heeft als subtitel ‘Scoren vanuit je vrouwelijke talenten’ en beschrijft uitgebreid de volgende vrouwtypen:
  • Leading Lady
  • Breve Sis
  • Serene Soul
  • Loving Ally
  • Mommy Dear
  • Miss Feelgood
  • Passion Diva

Paspoort

Hierin worden de talenten uitgebreid beschreven, maar wordt ook duidelijk in welke werkomgeving een bepaald type vrouw het goed doet en waar niet. Welke beïnvloedingsfeer ze bij voorkeur hanteren, waar ze van houdt en wat voor consumptief gedrag ze hanteert. Aan de hand van een soort paspoort met voorbeeldvrouwen binnen de typering, wordt er per hoofdstuk uiteengezet waar een bepaald type vrouw voor staat.

Tips

Vervolgens worden er per type vrouw ook tips op allerlei vlakken gegeven, die weliswaar in vrij algemene termen zijn benoemd, maar zeker een richting geven. Dit kan gaan over de werkomgeving, kleding, relaties, maar is voor iedere type heel divers.

Vervolgens wordt het kernkwadrant ook per type vrouw ingevuld en wordt zichtbaar (als je het nog niet weer) waar je kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën liggen en zo er zonodig je voordeel mee. Dit wordt veel binnen het werkgebied gehanteerd, maar kan ook prima in de privésfeer toegepast worden. Tenslotte wordt er ook gekeken naar de typevrouwen ten opzichten van elkaar en geeft hier en daar een stuk verduidelijking én vinden we er nog wat leuke quotes in terug.

De recensie

Waar staat het voor en wat kunnen we ermee?

Het boek is overzichtelijk en gemakkelijk als naslagwerk te gebruiken, maar zal eerst en vooral door veel vrouwen als herkenning worden gezien. Het is gemakkelijk leesbaar en geschreven in een weinig dwingende toon. Leuke overzichtelijke stukken tekst die ook door de niet belezen vrouw gemakkelijk opgepakt worden, aardige tips en alles bij elkaar is het rijk geïllustreerd. Dit maakt dat het een leuk boek is om voor jezelf te kopen of een vriendin cadeau te geven.

De godinnen die nog eens expliciet aangehaald worden, voelt min of meer als een soort herhaling van zetten en voegt weinig toe aan het boek in zijn totaliteit. Maar alles bij elkaar is het een leuk boek voor de zakelijke vrouw, de moeder, de passioneerde vrouw, de spirituele vrouw of noem maar op. Vrouwen die het elkaar geven, maar ook als man is het leuk zo’n boek aan je vrouw / vriendin te geven. Een aanrader!

Schrijvers en algemene boekinfo

Een van de schrijvers Anja Beerepoot heeft al jaren haar website FemaleFactor, welke al enkele gedaantewisselingen ondergaan heeft en nu een duidelijk draai gekregen heeft naar datgene wat ondermeer ook uit het boek blijkt. Maar de oorsprong van de vrouwtypering is altijd de basis geweest.

De andere schrijvers zijn Elvira Out en Petra van Hartskamp, actrices en communicatietrainers (Godin&training).
Het boek is uitgebracht in 2012 met ISBN: 948-90-8965-122-8.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kernkwadrant - hulp bij zelfinzicht en interactieHet kernkwadrant is een model dat jouw eigenschappen, leerpunten en gevoeligheden in kaart brengt. Het is ontworpen rond…
Kuan Yin, de chinese moeder godinKuan Yin, is een geliefde godin van miljarden mensen over de wereld. Haar naam betekent ' wie de schreeuwen van de werel…
In iemands allergie zittenIn iemands allergie zittenWe horen het steeds vaker “hij of zij zit in mijn allergie” en het enige wat je dan ziet is dat iemand boos of getergd i…
Treed in de wereld van de symboliek: de dageraadTreed in de wereld van de symboliek: de dageraadDe dageraad speelt in vele religies een belangrijke rol. Verwar de dageraad niet met zonsopkomst. De dageraad is namelij…

Simon Vuyk schrijft boek over Marianne VaatstrarecensieSimon Vuyk schrijft boek over Marianne VaatstraMiljoenen woorden zijn er geschreven over de zaak-Vaatstra. Verscheurende woorden, beschuldigende woorden, emotionele wo…
Boekrecensie “Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen…”recensieBoekrecensie “Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen…”Zelden zo’n lange titel gezien, want de officiële titel is “Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen… en vrouw aan ee…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.