recensie

Boekrecensie “Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen…”

Boekrecensie “Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen…” Zelden zo’n lange titel gezien, want de officiële titel is “Waarom mannen maar één ding tegelijk kunnen… en vrouw aan een stuk door praten” (althans de letterlijke Nederlandse vertaling). De uitleg waarom mannen en vrouwen zo verschillend van elkaar zijn, wordt in dit luchtige boekje nog eens expliciet getoond door het echtpaar Pease.

Waar gaat het over?

Er zijn talloze boeken geschreven over de verschillen tussen mannen en vrouwen, soms in zware vorm, soms in luchtige vorm. Maar er valt vanuit verschillende invalshoeken zoveel over te vertellen dat Allen en Barbara Pease dit ook bedacht hebben. In het dagelijks leven geven deze mensen communicatietrainingen, lezingen en schrijven. Aangezien veel verschillen en “gedoe”-situaties tussen mannen en vrouwen voortkomen door (mis-)communicatie, is het wellicht zelfs voor de hand liggend dat zij dit boekje uit zouden brengen.

Er zijn meer boeken door het echtpaar geschreven die mannen en vrouwen onder het vergrootglas leggen. Hierbij kan je niet voorkomen dat er nogal clichématige zaken de revue passeren, maar is wellicht ook inherent aan het onderwerp, in ieder geval deels.

Het boekje, de inhoud

Het boekje is speels ingedeeld met flink wat kopteksten, gedachtewolkjes en wat anatomische uitleg over het brein van de man versus de vrouw. De evolutie laten ze summier ook nog even los op de verschillen tussen de seksen. Verder worden de tegenstellingen tussen mannen en vrouwen, bijvoorbeeld hoe ze op situaties reageren, duidelijk uiteen gezet. Soms geïllustreerd door tekeningen. Waarbij het taalgebruik, of het ontbreken daarvan, de boventoon voert en hier en daar wordt het opgeleukt door een voorbeeld.

Alle standard onderwerken komen aan de orde, te weten:
  • Dezelfde soort … maar uit andere werelden
  • Waarom mannen geen mening hebben
  • De hersenhelften
  • Praten en luisteren … de kunst van communicatie
  • Ruimtelijk inzicht (wat rouwen niet hebben)
  • Denkvermogen, gedrag, gevoel … en meer moeilijk gedoe
  • Seks
  • Liefde, romantiek en huwelijk
Tja, dat dekt de lading wel van de vrachtwagen aan clichés die je in een boekje uit kunt storten.

Recensie

Uitgever

Het boekje dateert uit 2003 en is in Nederland uitgebracht door Het Spectrum te Utrecht. De teksten zijn vertaald dor Monique Eggermont en Yvonne de Swart.

De schrijvers

Strikt genomen is het een boekje dat druipt van de clichés, maar ja… clichés zijn niet voor clichés. De vooroordelen, de wijze waarop mannen op vrouwen en visa versa reageren worden nog eens dunnetjes overgedaan in dit boekje. Waarbij de originaliteit eigenlijk ver te zoeken is.

Het boekje is rijk geïllustreerd en de teksten zijn ruim verdeeld over de bladspiegel. Met slechts 126 pagina’s en weinig woorden per pagina zou je haast gaan denken dat er weinig te vertellen valt. Behalve datgene wat we eigenlijk al wel weten over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat is jammer en te constateren, zeker van mensen die hun beroep gemaakt hebben van communicatie.

Een meer originele insteek, anekdotes en mogelijk minder voor de hand liggende voorbeelden, zouden van het boekje een heel ander boekje gemaakt hebben. Nu voelt de inhoud als meer van hetzelfde en niet een boekje wat iets toevoegt. Meer iets wat met Sinterklaas of kerst gegeven wordt, waar we even om lachen en dan in een kast laten verdwijnen om het er nooit meer uit te laten komen. Maar ja, daar was het misschien wel om te doen.

Een aanrader? Nee, zeker niet als je een origineel boekje zoekt over de verschillen tussen mannen en vrouwen… maar een niemendalletje is dit wel en ook daar zijn ongetwijfeld gegadigden voor.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom vrouwen meer pijn ervaren dan mannenWaarom vrouwen meer pijn ervaren dan mannenEén op de tien Nederlanders gaat jaarlijks naar de huisarts vanwege pijnklachten aan het bewegingsapparaat. Vrouwen gaan…
Beauty: Verzorging van de mannenhuidBeauty: Verzorging van de mannenhuidDe man is zich de laatste jaren ook beter gaan verzorgen en beperkt zich niet meer tot water en zeep en wat aftershave.…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Vriendschap tussen man en vrouwVriendschap tussen man en vrouwPlatonische vriendschappen welteverstaan. De meningen lopen uiteen als je de vraag neerlegt. Er is een grote groep mense…

Boekrecensie: Typisch JIJrecensieBoekrecensie: Typisch JIJEr zijn al zoveel boeken over en voor vrouwen en we plaatsen mensen graag in hoekjes, dus wat kan “Typisch JIJ” nog toev…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.