recensie

Boekrecensie: Uw paranormale vermogens

Boekrecensie: Uw paranormale vermogens Zo’n tekst doet vermoeden dat dit het zoveelste zweverige boek is met mooie verhalen uit een wereld die sommige mensen zeggen te zien … maar ja, wat verder vooral erg wazig is. “Uw paranormale vermogens ontdekken en ontwikkelen” zoals het boek van Billy Roberts volledig heet, is eigenlijk een heel praktische boek zonder toeters en bellen en zo concreet als menig scepticus het zoekt.

Een spiritueel boek?

Behalve dat de achterliggende gedachte spiritueel is, is het boek heel concreet. Deltas heeft onder nummer 978-90-447-3031-9 dit praktische handboek uitgebracht en kan een leidraad zijn voor de man of vrouw die zich graag wil verdiepen in het spirituele leven, maar zich niet direct onder wil dompelen. Er is nogal wat kaf onder het koren en zie daar maar doorheen te komen. Wat beter dan je eigen zoektocht in een boek wat je aan de hand neemt.
De oorspronkelijke titel is “So you want to be psychic?” wat doet vermoeden dat het voor iedereen is weggelegd. Dat is nu net wat het boek probeert aan te geven, tot op zekere hoogte uiteraard. Want op de achterkant staat een stukje tekst wat begint met: “Het vermogen om paranormale krachten te ontwikkelen ligt in ieder van ons”. En voor de spirituele man of vrouw in spe is dat goed nieuws.

Recensie

Spreekt voor zich dat het allemaal wat genuanceerder ligt dan dat we allemaal even spiritueel zijn en van alles zien, voelen, horen vanuit de spirituele wereld. Maar de handvatten die meegegeven worden in de 12 hoofdstukken zijn wel heel concreet én eenvoudig vorm te geven.

Vragen en oefeningen

Behalve dat er allemaal vragen worden gesteld waar je heel concreet – en vooral heel eerlijk – antwoord op moet geven, krijg je bij de verschillende hoofdstukken ook oefeningen die je een stukje verder moeten brengen in het proces.
Zo wordt je meegenomen door de volgende fases, waarbij er eerst uitleg volgt, soms een enkele dieperliggende vraag wordt voorgelegd en daarna een of meerdere oefeningen doorgenomen moeten worden.
 • De aura’s
 • Hoe chakra’s te activeren
 • Hoe werkt gedachten kracht
 • Vooruitkijken in de tijd
 • Paranormaal in een groep of solo
 • Wat houdt mediumschap in
 • Hoe de geest kanaliseren
 • Zelfverdediging binnen de paranormale wereld
 • Wat is uittreding en hoe werkt het
 • Paranormaal genezen
 • Zelfcontrole via meditatie
 • Alles wat nog niet besproken is (in vogelvlucht)

Termen die je tegenkomt maar geen plek kunt geven, zijn via een register achter in het boek terug te vinden. Soms wordt er veel uiteengezet over een onderwerp en soms is het wat beperkter.

Beschrijving

Het valt op dat de beschrijving voor Billy Roberts heel concreet en bijna tastbaar is en voelt erg prettig, zeker gezien het onderwerp. Soms valt er soms zelf enige ironie te bespeuren en houdt je – mocht je toch te wazig worden – met beide benen op de grond.
Verder legt hij linken met wat er wel en wat er niet in de wetenschap is onderzocht en brengt hij het paranormale en de wetenschap zelfs dichter bij elkaar.

Confronterend

Als je je er serieus in verdiept is het geen confronterend geheel, maar als je het boekje even vluchtig denkt door te nemen, kan hetgeen hij beschrijft juist erg confronterend zijn. Hij laat je in sommige hoofdstukken in de spiegel kijken en legt je vragen voor waar je wellicht nog niet zo eenvoudig antwoord op hebt. Dat wil ook zeggen dat als je even vluchtig wat over het paranormale wilt lezen, dit niet het juiste boek is. Maar als je serieus wilt lezen hoe het nu werkt en wat iedereen in zich heeft en wat niet, dan is het een uitermate handzaam en eenvoudig leesbaar boek.

Tot slot

Al met al is het een goed en vooral prettig leesbaar boek met een overzichtelijke indeling. Behalve enkele getekende plaatjes is er verder weinig illustratie en dat is dan ook het enige wat iets meer toegevoegd zou hebben aan dit boek. Een aanrader voor iedereen zie wat meer wil weten hoe de paranormale wereld nu werkt, wat in de mens zit en hoe je er serieus naar kunt kijken, zonder al te zweverig te worden/zijn.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
De paranormaal beurs: een nieuwe ervaring!De paranormaal beurs: een nieuwe ervaring!In bijna elke stad van enige omvang wordt er weleens een paranormaal beurs georganiseerd. Maar wat is dit eigenlijk voor…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
Teksten schrijven: een boekrecensieTeksten schrijven: een boekrecensieRecensies zijn kritische beschouwingen van een boek, een expositie, een toneelvoorstelling, een film enzovoorts. Wellich…
Een simpele bediende als sleutelfiguur in 'Vaslav' van Japinmijn kijk opEen simpele bediende als sleutelfiguur in 'Vaslav' van JapinArthur Japin heeft met 'Vaslav' weer een geweldige historische roman geproduceerd, daar zijn vele critici het over eens.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.