recensie

Boekrecensie: Van wie zijn die poten? (Stéphane Frattini)

Boekrecensie: Van wie zijn die poten? (Stéphane Frattini) Je hebt van die boeken die zo leuk zijn dat je er in wilt blijven kijken. Dat is ook het geval bij dit kinderboek over allerlei dieren. Je ziet de poten, maar welk dier hoort erbij? Achter de flapjes vind je een grote foto van het complete dier, maar ook interessante informatie, leuke weetjes. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf/zes en kost iets minder dan 10 euro.

Gegevens van het boek

  • Titel: Van wie zijn die poten?
  • Oorspronkelijke titel: Au pied!
  • Tekst: Stéphane Frattini
  • Vertaald uit het Frans door: Janneke Blankevoort
  • Foto’s: door heel veel verschillende bedrijven/personen
  • Uitgeverij: Gottmer, Haarlem
  • Jaar: 2009
  • ISBN: 978 90 257 4689 6
  • Pagina’s: 22
  • Doelgroep: kinderen vanaf ongeveer 5 jaar
  • Prijs: 9,95 euro

Over de auteur, Stéphane Frattini

Stéphane Frattini werd in Frankrijk geboren (Cannes, 1964) maar groeide op in Afrika. Hij had heel veel banen: van pizzabakker tot bankbediende en hoofdredacteur van een spelletjesprogramma op televisie. Hij schreef voor volwassenen, maar het schrijven van kinderboeken trok hem meer.

De opzet van het boek

De poten van zestien dieren komen paginagroot voorbij en als je de flap met de poten opent dan zie je het dier wat bij de poten hoort. Een paginagrote foto van het dier en daarnaast een pagina met leuke en interessante weetjes. Achterin het boek vind je twee pagina’s met ieder vier flapjes/poten van dieren, aan de achterkant van het flapje alleen de naam van het dier. Geen inhoudsopgave of trefwoordenregister in dit boek.

De dieren die je tegenkomt in dit boek en wat leuke weetjes

Grote foto’s:

  1. Olifant: als de olifant op twee poten gaat staan dan moeten zijn beide achterpoten meer dan twee ton dragen!
  2. Luiaard: zijn gekromde klauwen lijken wel een zeis.
  3. Afrikaanse wilde ezel: anders dan het wilde paard zie je hem niet vaak galopperen.
  4. Krokodil: zijn poten staan niet recht onder zijn lijf, daarom staat hij niet meteen in de startblokken om te rennen.
  5. Egel: hij kan met zijn stevige klauwen goed langs een muurtje omhoog klimmen en eenmaal boven laat hij zich aan de andere kant naar beneden vallen. Met zijn stekels breekt hij zijn val.
  6. IJsbeer: zwemmen is een koud kunstje met de brede poten die op sneeuwschoenen lijken.
  7. Kangoeroe: heeft echt grote poten, als hij een mens was had hij maat 48.
  8. Zeeleeuw: in de loop der tijden zijn de poten van dit zoogdier veranderd in vinnen, zodat ze goed van pas komen in het water.
  9. Blauwvoetgent: het lijkt alsof hij met zijn zwemvliezen in de blauwe verf is gaan staan.
  10. Dromedaris: zijn kop zit zo hoog dat hij niet ziet wat er voor zijn voeten ligt, omdat hij geen verstuikte enkel wil, vermijdt hij rotsachtig gebied.
  11. Jachtluipaard: hij is de enige katachtige die zijn klauwen niet kan intrekken. Op topsnelheid gaat hij harder dan 100 kilometer per uur.
  12. Chimpansee: als hij wil kan onze neef, die zo op ons lijkt, zelfs rechtop lopen.
  13. Witkopzeearend: als hij een vis uit het water plukt, dan neemt hij die vis helemaal mee naar zijn nest.
  14. Inktvis: als hij zwemt, zwieren zijn acht armen als linten, versierd met zuignappen, om hem heen.
  15. Eekhoorn: zijn vlugge voorpootjes gebruikt hij als handjes, een eekhoorn is zelfs linkshandig of rechtshandig.
  16. Witlipboomkikker: dankzij de zuignappen aan zijn ronde tenen kan hij klimmen als geen ander.

Kleine foto’s (onder het flapje alleen de naam van het dier):

  1. Gekko
  2. Meerkoet
  3. Steenbok
  4. Kameleon
  5. Rups
  6. Vogelspin
  7. Vleermuis
  8. Halfaap

Tekst

Bij ieder dier wat op een van de grote foto’s is afgebeeld hoort een stukje tekst. De naam van het dier is heel royaal afgebeeld, daaronder iets van zes regels tekst over het dier. Er is gebruik gemaakt van verschillende lettergroottes en er staan woorden vetgedrukt, dit maak de tekst afwisselend qua aanblik. Er is ook een afwisseling qua korte en lange zinnen, mijn voorkeur gaat uit naar de korte zinnen, daar die toch wat gemakkelijker voorlezen. Maar alles is begrijpelijk voor kinderen vanaf een jaar of zes. Voor iets jongere kinderen kun je de tekst ook in eigen woorden vertellen.

Een fragment

De luiaard.
Deze boombewoner heeft superlange armen.
Zijn gekromde klauwen lijken wel een zeis.
Als hij zich heel sloom van tak naar tak verplaatst,
beweegt hij niet meer dan één ledemaat per keer.
Op de grond komt hij nauwelijks vooruit: kruipen gaat met moeite.

Foto’s

De foto’s zijn door heel veel verschillende mensen gemaakt, ze zijn allemaal prachtig, haarscherp. De foto’s van alleen de poten zijn zo gedetailleerd, ook als volwassene leer je goed kijken naar de details, zie je mogelijk dingen die je nooit eerder zijn opgevallen. De foto’s van de complete dieren zijn mooi en ontroerend. Om de tekst heen is gewerkt met kleuraccenten, dit zorgt voor een soort silhouet van het dier. Je kunt dit zien op de foto’s binnen dit artikel.

Mijn mening over het boek

Drie elementen maken dit boek speciaal: ten eerste de prachtige foto’s van de poten en van het hele dier. De foto’s zijn door verschillende mensen gemaakt. Ten tweede de interessante informatie achter de flappen, over de lichaamsbouw van de dieren, wat ze wel goed kunnen en wat juist niet. Over wat ze eten, wie hun vijanden zijn, de geluiden die ze voortbrengen. Ten derde zijn de flapjes goed gekozen, een kind (maar ook een volwassene) vindt het heerlijk om te raden bij welk dier iets hoort. In dit boek gaat het om poten, Stéphane Frattini heeft ook een zelfde soort boek geschreven over de billen van dieren. Nog grappiger voor kinderen!

Het boek wordt aangeraden voor kinderen vanaf circa vijf jaar, maar ook kinderen die jonger zijn zullen genieten van de mooie foto’s en van de flapjes. Ze zullen niet alle dieren raden (de witkopzeearend is moeilijk te raden) maar na het (voor)lezen van dit boek weten ze het wel. Het boek is al afwisselend genoeg, maar als slagroom op de taart krijg je aan het einde nog acht kleine fotootjes (ook flapjes) met daarop poten. Leuk dat er gekozen is voor wilde dieren (zoals de krokodil) en voor niet wilde dieren (zoals de eekhoorn, de meerkoet).Het is een erg leuk cadeau voor een kind. Het is vierkant van formaat, heeft een stevige, iets zachte kaft, stevige pagina’s. Het kan tegen een stootje, ook de flapjes zitten stevig vast.

Andere boeken van dezelfde auteur

  • Van wie is dat kleintje?
  • Van wie zijn die billen?
  • Van wie is die poep?
  • Van wie is dat huis?
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zijn luiaards zo traag?Waarom zijn luiaards zo traag?Luiaards, de naam zegt al genoeg. Iemand die dingen langzaam doet wordt al snel een luiaard genoemd. En geen wonder, dez…
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Wat is het verschil tussen een duizendpoot en miljoenpoot?Wat is het verschil tussen een duizendpoot en miljoenpoot?De duizendpoot en miljoenpoot lijken veel op elkaar. Het zijn beide geleedpotigen en hebben een groot aantal poten. Vaak…
Kalkpoten bij kippen herkennen en behandelenKalkpoten bij kippen herkennen en behandelenKalkpoten bij kippen worden veroorzaakt door de schurftmijt en is een veel voorkomend verschijnsel bij pluimvee, vooral…
Boekrecensie: Survivalgids voor pubers (door Caja Cazemier)recensieBoekrecensie: Survivalgids voor pubers (door Caja Cazemier)Er gebeurt in de puberteit heel veel met je. Onder invloed van hormonen verandert je lijf ingrijpend, van binnen en van…
Bronnen en referenties
  • Van wie zijn die poten? (ISBN 978 90 257 4689 6)
  • www.leesfeest.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.