recensie

Het boek Voeken van Nero (pseudoniem Ron Zwart)

Het boek Voeken van Nero (pseudoniem Ron Zwart) Het boek Voeken is het debuut van Nero, een pseudoniem voor Ron Zwart. Dit boek beschrijft een reis van Italië via Albanië, Macedonië en Griekenland naar Turkije. De schrijver heeft de smaak inmiddels te pakken en heeft een tweede boek afgerond, maar wat is dat nu eigenlijk; Voeken? En wat vinden we van dit debuut van Nero?

Boekgegevens

  • Titel: Voeken
  • Schrijver: Nero
  • Uitgeverij: Thomax (eigen beheer)
  • ISBN: 9789081988407
  • Aantal pagina's: 213
  • Genre: literaire roman

Wat is voeken?

Het woord voeken heeft de schrijver ontleent aan een typefout in een Whatsapp-bericht van zijn ex-vrouw. Uit het zinsverband was niet af te leiden wat zij met dit woord bedoelde en al zinspelend bedacht de schrijver dat het woord kon staan voor zoeken, voelen en vloeken. Ja, en dat was nu net waar hij als reiziger op dat moment mee bezig was. Zoeken naar de klassieke oudheid, voelen dat hij leefde en niet volledig ingedut was en … Tja, als reiziger zit het niet altijd mee en dan komt er wel eens een onwelvoeglijk woord over je lippen.

Het ontstaan van het boek

Het boek is ontstaan uit een webblog die de schrijver tijdens zijn Tijdreis bijhield. Delen uit zijn webblog werden afgedrukt in de plaatselijke krant. De warme belangstelling voor zijn belevenissen en het plezier dat de auteur aan het schrijven beleefde, legde de basis voor dit boek. Het boek is uiteindelijk naast een reisboek, een roman geworden over een veertiger met een midlifecrisis. Hij vraagt zich zoals vele veertigers af of dit nu alles is en wil zich ontworstelen aan de ketens van het dagelijks leven.

De schrijver van Voeken

Het boek is een autobiografische roman. Ron Zwart, de schrijver is een veertiger met twee kinderen, een baan en een hypotheek, zoals velen van ons. De reis heeft hij ook echt gemaakt, de stopplaatsen aangedaan en zijn belevenissen onderweg zijn geromantiseerd in het boek weergegeven. Het boek bevat ook duidelijke meningen, wat Ron Zwart als hoofd bedrijfsvoering en raadslid wel is toevertrouwd. De ondertitel is “Vijftig tinten zwart”, een humoristische knipoog naar het erotische boek “Vijftig tinten grijs” van E.L. James.

Het boek Voeken

De reis zou oorspronkelijk tien weken duren, maar is uiteindelijk enigszins ingekort. Natuurlijk worden alle stopplaatsen tijdens de reis beschreven, maar het boek bevat meer. Het is een heerlijk mannenboek geworden, niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen die wel eens een kijkje in het hoofd van een typische macho man willen nemen. Een reisverslag met de nodige zelfspot en humor en een vleugje filosofie. Hieronder een klein fragment uit het boek “Voeken”.

Het enige dat me van de gebouwen afleid, zijn vrouwen. Hormonen sturen de waarneming van de werkelijkheid sterker dan elke opleiding, training of ervaring. Hier in Rome is het een zware beproeving. Zoveel schoonheid, zoveel gebouwen, zoveel vrouwen. Mijn hoofd tolt ervan. Het is alsof ik kijk naar een tenniswedstrijd. Mijn ogen flitsen heen en weer tussen vrouwen en gebouwen.”

Wanneer je een gesigneerde eerste druk wilt, kan je zolang de voorraad strekt je naam en adres mailen naar Nero@Thomax.nl.

De website http://tijdreis.tumblr.com/ is de persoonlijke webblog van de schrijver. Deze blog geeft je tevens een voorproefje van de schrijftrant van het boek.

Meerdere boeken en vertalingen

Inmiddels is het boek Voeken vertaald in het Engels (The Lonely Travellers Dairy) en in het Japans. Een tweede druk van dit boek is uitgebracht onder de titel "Veertig" met als ondertitel "Voelen, zoeken, vloeken, een reisverslag." De schrijver heeft na dit debuut de smaak te pakken gekregen. Zijn tweede boek "Onschuld & Ondergang" kwam uit in 2014. Inmiddels heeft de schrijver het pseudoniem Nero vaarwel gezegd en schrijft hij onder zijn eigen naam.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keizer Nero en zijn ondergangNero is de meest gewelddadige en kwaadaardige man die keizer was van het Romeins Rijk. Nero wilde in de voetsporen trede…
Waar of niet waar: Archimedes en NeroDe vreugdevolle uitroep ‘Eureka’ (Ik heb het gevonden) schijnt nog altijd gebruikt te worden door mensen die na lang pie…
Monster of voorzichtige keizer? Het beeld van keizer NeroHet leven van de Romeinse keizer Nero is altijd een dankbaar onderwerp geweest voor boeken, toneelstukken, films en docu…
Labelen met LabelTag: de exclusieve technologie van Lite-OnLabelen met LabelTag: de exclusieve technologie van Lite-OnIn 2010 introduceerde het bedrijf Lite-On zijn iHAS524 dvd-brander met exclusieve "LabelTag" technologie. Met LabelTag k…

Recensie: De kellner en de levenden - Simon VestdijkrecensieRecensie: De kellner en de levenden - Simon VestdijkIn 1949 verscheen de roman De kellner en de levenden. Dit meesterwerk werd geschreven door Simon Vestdijk (1898-1971). D…
Boekrecensie: Survivalgids voor brugklassers (Caja Cazemier)recensieBoekrecensie: Survivalgids voor brugklassers (Caja Cazemier)Na groep acht is het tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan, de overstap naar de middelbare school. Hoe ziet het leven…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • http://tijdreis.tumblr.com/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.