recensie

Hallo wereld!: mijn reuzenatlas

Hallo wereld!: mijn reuzenatlas Het thema van de kinderboekenweek 2012 was “Hallo Wereld”. Het boek “Hallo Wereld!: mijn reuzenatlas” was een kerntitel in deze week en werd getipt als leuk kinderboek. Ook jonge kinderen (oudere peuters en kleuters) zijn geïnteresseerd in hoe de wereld eruit ziet. Vanaf een jaar of vier kun je als ouder vragen krijgen over waar jullie wonen, waar bepaalde dieren wonen en of je daar dan heen kunt lopen. “Hallo Wereld!: mijn reuzenatlas”is een kinderatlas waar je kind uren in kan kijken en op een mooie kinderlijke manier de wereld wordt weergegeven.

Algemene gegevens

 • Titel: Hallo Wereld!: mijn reuzenatlas
 • Auteurs/Illustrators: Stefan Lemke en Birgit Bock
 • Jaar van uitgave: 2012
 • Uitgaverij: Leopold
 • ISBN: 978-90-258-6064-6

De auteurs/illustrators zijn van Duitse komaf. Verder is er weinig over hen bekend.

De atlas speciaal voor kinderen

De naam doet het al vermoeden: de reuzenatlas is ook daadwerkelijk een reuzenatlas met afmetingen van 11x605x400 mm. Dit kartonnen boek is alleen daarom al een blikvanger.

Het kinderboek telt twaalf pagina’s waarop de wereld en de verschillende werelddelen zijn afgebeeld. De tekeningen zijn altijd verspreid over twee pagina’s, waardoor er na elke omslag weer een nieuwe grote afbeelding te zien is.

Het boek begint met een tekening van de gehele wereld om vervolgens elk werelddeel apart te beschrijven. Tevens staat er op elke twee bladzijden een beschrijving van het betreffende werelddeel. Er wordt geschreven over het landschap, de grondstoffen, de bewoners, de dieren, het weer en de producten die in dat werelddeel voorkomen.

De illustraties zijn zeer uitgebreid. Niet alleen staan er de dieren op die in dat land of in die zee leven, zoals een leeuw, giraf en zebra in Midden-Afrika, maar ook bekende gebouwen of andere dingen zoals de Eiffeltoren en de Transsiberische Spoorweg.

Geschikt voor jonge kinderen?

Jonge kinderen zijn zeer visueel ingesteld. Ze houden ervan dingen te bekijken. Daarnaast houden ze ook van kleurrijke plaatjes.
Deze atlas geeft ontzettend veel visuele informatie. De platen staan vol getekend met allerlei dingen die voor dat land of werelddeel van toepassing zijn. De tekst die bij de plaatjes staat, maakt het geheel compleet. Op deze manier leren ook jonge kinderen al veel van hoe onze wereld in elkaar zit.

Mijn mening

Naar mijn mening heeft dit boek een aantal voordelen:
 • Stimuleert het lezen van een boek
 • De vormgeving
 • Geschikt om spelletjes mee te spelen

Stimuleert het lezen van een boek

Sinds ik dit boek in huis heb, liggen mijn kinderen (6, 4 en 2 jaar) vaak op hun buik op de grond alle plaatjes te bekijken. De plaatjes zijn eenvoudig, maar o zo duidelijk. De grootte van dit boek is voor kinderen vaak erg bijzonder en maakt het voor hen aantrekkelijk om het boek te gaan lezen. Want ja, wie wil er nu niet zo’n groot boek hebben? Het feit dat kinderen plezier beleven aan het bekijken van dit boek zorgt er al voor dat ze gestimuleerd worden om boeken te lezen.

De vormgeving

Dat dit boek van dik karton is, is voor kleine kinderen ook erg prettig. Het kan tegen een stootje. Daarnaast zijn de pagina’s ook gemakkelijk te onderscheiden. Ook peuters kunnen dit boek goed hanteren. Inhoudelijk zijn het goedgevulde pagina’s. Er staan ontzettend veel plaatjes op de tekening, wat kinderen erg leuk vinden. Elke keer ontdekken ze wel wat nieuws.

Spelletjes spelen

Je kunt dit boek ook uitstekend gebruiken om er een spel mee te spelen. Je kunt de kinderen bijvoorbeeld de vraag stellen waar de ijsbeer woont. Zo kun je kinderen spelenderwijs leren waar bepaalde dieren vandaan komen.

Nadeel

Een nadeel van dit boek is dat de tekst qua woordgebruik geschikt is voor kleuters, maar het wel veel tekst is bij een plaatje. Het ene kind zal ademloos kunnen luisteren, het andere kind verliest zich halverwege het verhaal weer in het plaatje. Oudere kinderen kunnen de tekst zelf lezen. Toch vind ik het persoonlijk niet erg storend.

Kortom, ben je ook zoek naar een atlas voor jonge kinderen? Deze reuzenatlas is zeer geschikt om door jonge kinderen gelezen te worden. De plaatjes zijn duidelijk en zeer uitnodigend om te bekijken. Kinderen kunnen zo een uur op de grond liggen om alles in het boek eens nader te inspecteren. Zoek je een mooie atlas, voor een goede prijs, dan is dit een prachtig boek om op je kamer te hebben staan!
© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaak van veel problemen; de AtlasBij heel veel mensen zit de Atlas (eerste nekwervel) niet zoals het hoort. Dat kan vanaf de geboorte al zo zijn, maar he…
Cloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas in het Nederlands) is een fantasy/sciencefictionboek door David Mitchell. Het boek wordt gekenm…
Call of Duty: Advanced WarfareCall of Duty: Advanced WarfareCall of Duty: Advanced Warfare is het nieuwste deel van Call of Duty dat officieel gelanceerd werd op 4 november 2014. H…
Mythen en Sagen - Perseus en MedusaMythen en Sagen - Perseus en MedusaDe legende van Perseus en Medusa is een van de bekendste mythen uit de Griekse Mythologie. Afbeeldingen van Medusa worde…

Boekrecensie: Survivalgids voor brugklassers (Caja Cazemier)recensieBoekrecensie: Survivalgids voor brugklassers (Caja Cazemier)Na groep acht is het tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan, de overstap naar de middelbare school. Hoe ziet het leven…
Hart der Duisternis: een kritische roman van Joseph ConradrecensieHart der Duisternis: een kritische roman van Joseph ConradIn de negentiende eeuw werd de Pools-Britse schrijver Joseph Conrad geroemd om zijn ‘Hart der Duisternis’, een novelle d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Habergibitv, Pixabay
 • Hallo Wereld!: mijn reuzenatlas
 • www.bol.com
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 04-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.