recensie

De Wereld van de Drenai: Chronologie

De serie boeken die David Gemmell geschreven heeft over de Drenai zijn ook in Nederland immens populair. Sommige lezers hebben echter wat moeite met de volgorde van de boeken, omdat de volgorde van publicatie niet gelijk is aan de onderlinge volgorde van de boeken. Hieronder een overzicht van de boeken en hun samenhang.
Hero in the Shadow, Waylander 3Hero in the Shadow, Waylander 3
De verhalen van de Drenai spelen zich af in een wereld die zijn huidige vorm gekregen heeft zo'n 9500 jaar voor de stichting van het rijk Drenai, toen een gigantisch cataclysme de ondergang van de Ouderen en de vorming van de huidige wereld veroorzaakte. De gebeurtenissen die volgen op deze "Dagen van IJs en Vuur", worden pas in later geschreven romans van Gemmell (m.n. Hero in the Shadow en Winter Warriors) verteld.

Waylander

De 'oudste' verhalen zijn die rond Waylander, ooit een eerlijk soldaat. Maar na de moord op zijn vrouw en kinderen gaat hij achter de moordenaars aan. In de loop van de tijd doodde hij ze allemaal. Hij verhuurde zijn vaardigheden als huurmoordenaar en verwierf zo de bijnaam 'Waylander the Slayer'.

De ontmoeting met de priester Dardalion aan het begin van Waylander heeft echter verreikende gevolgen, voor de priester én voor hemzelf.

 • Waylander (1986) - Waylander
 • 10 jaar na Waylander: Waylander II: In the Realm of the Wolf (1992) - In het Rijk van de Wolf
 • 29 jaar na Waylander: Hero in the Shadow (2000) - Held in de Schaduw

Druss

De verhalen rond Druss beginnen ongeveer 60 jaar na Hero in the Shadow en beslaan een periode van 42 jaar. Het verhaal van Druss begint als zijn vrouw Rowena, die over grote mystieke gaven beschikt, ontvoerd wordt.

 • The First Chronicles of Druss the Legend (1993) - Druss de Legende
 • Ongeveer 6 jaar later: The Legend of Deathwalker (1996) - De Beproeving van de Bijlvechter
 • Nog eens 15 jaar later: White Wolf (2003) - De Witte Wolf
 • Nog eens 10 jaar later: Legend (1984) - Legende

Latere gebeurtenissen

De romans die na Legend spelen, hebben geen gemeenschappelijke hoofdpersoon. Maar in The Swords of Night and Day komen Druss en Skilgannon (uit White Wolf) terug, tot leven gewekt door een magiër.

 • Ongeveer 100 jaar na Legend: The King beyond the Gate (1985) - De Schaduwprins
 • Ongeveer 150 jaar na Legend: Quest for Lost Heroes (1990) - Vergeten Helden
 • Ongeveer 270 jaar na Legend: Winter Warriors (1996) - Winterkrijgers
 • Ongeveer 1000 jaar na Legend: The Swords of Night and Day (2004) - De Zwaarden van Dag en Nacht
© 2007 - 2024 Bbuitendijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbelverhalen: (Koning) DavidBijbelverhalen: (Koning) DavidDavid en de Bijbel. Bij veel mensen gaat er misschien wel een lichtje branden. Er zijn weinig personen in de Bijbel waar…
David Copperfield - illusionistDavid Copperfield - illusionistDavid Copperfield is een van de grootste illusionisten aller tijden. Hij heeft talloze indrukwekkende acts op zijn naam…
Tehilliem - Psalmen - de Joodse uitlegTehilliem - Psalmen - de Joodse uitlegDe Psalmen zijn lofliederen aan de Almachtige G'd, de Schepper van het Universum. De Psalmen gaan over G'ds grootheid, Z…

recensieBoekrecensie: Uit het nietsHerman Franke heeft zich geregeld in zijn columns in de Volkskrant en in zijn essays opgewonden over het populaire versc…
recensieBoekrecensie: Omdat ik begeerGrunberg (1971) debuteerde met de roman Blauwe maandagen (1994). Hij won twee AKO-Literatuurprijzen, twee Gouden Uilen e…
Bronnen en referenties
 • Legends of the Drenai
 • Wikipedia: Drenai Series
 • En natuurlijk de boeken van Gemmell zelf
Bbuitendijk (14 artikelen)
Laatste update: 24-12-2007
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.