InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > De Wereld van de Drenai: Chronologie
recensie

De Wereld van de Drenai: Chronologie

De serie boeken die David Gemmell geschreven heeft over de Drenai zijn ook in Nederland immens populair. Sommige lezers hebben echter wat moeite met de volgorde van de boeken, omdat de volgorde van publicatie niet gelijk is aan de onderlinge volgorde van de boeken. Hieronder een overzicht van de boeken en hun samenhang.
Hero in the Shadow, Waylander 3Hero in the Shadow, Waylander 3
De verhalen van de Drenai spelen zich af in een wereld die zijn huidige vorm gekregen heeft zo'n 9500 jaar voor de stichting van het rijk Drenai, toen een gigantisch cataclysme de ondergang van de Ouderen en de vorming van de huidige wereld veroorzaakte. De gebeurtenissen die volgen op deze "Dagen van IJs en Vuur", worden pas in later geschreven romans van Gemmell (m.n. Hero in the Shadow en Winter Warriors) verteld.

Waylander

De 'oudste' verhalen zijn die rond Waylander, ooit een eerlijk soldaat. Maar na de moord op zijn vrouw en kinderen gaat hij achter de moordenaars aan. In de loop van de tijd doodde hij ze allemaal. Hij verhuurde zijn vaardigheden als huurmoordenaar en verwierf zo de bijnaam 'Waylander the Slayer'.

De ontmoeting met de priester Dardalion aan het begin van Waylander heeft echter verreikende gevolgen, voor de priester én voor hemzelf.

 • Waylander (1986) - Waylander
 • 10 jaar na Waylander: Waylander II: In the Realm of the Wolf (1992) - In het Rijk van de Wolf
 • 29 jaar na Waylander: Hero in the Shadow (2000) - Held in de Schaduw

Druss

De verhalen rond Druss beginnen ongeveer 60 jaar na Hero in the Shadow en beslaan een periode van 42 jaar. Het verhaal van Druss begint als zijn vrouw Rowena, die over grote mystieke gaven beschikt, ontvoerd wordt.

 • The First Chronicles of Druss the Legend (1993) - Druss de Legende
 • Ongeveer 6 jaar later: The Legend of Deathwalker (1996) - De Beproeving van de Bijlvechter
 • Nog eens 15 jaar later: White Wolf (2003) - De Witte Wolf
 • Nog eens 10 jaar later: Legend (1984) - Legende

Latere gebeurtenissen

De romans die na Legend spelen, hebben geen gemeenschappelijke hoofdpersoon. Maar in The Swords of Night and Day komen Druss en Skilgannon (uit White Wolf) terug, tot leven gewekt door een magiër.

 • Ongeveer 100 jaar na Legend: The King beyond the Gate (1985) - De Schaduwprins
 • Ongeveer 150 jaar na Legend: Quest for Lost Heroes (1990) - Vergeten Helden
 • Ongeveer 270 jaar na Legend: Winter Warriors (1996) - Winterkrijgers
 • Ongeveer 1000 jaar na Legend: The Swords of Night and Day (2004) - De Zwaarden van Dag en Nacht
© 2007 - 2019 Bbuitendijk, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een draadje van tijdEen draadje van tijdHoe maak je kinderen duidelijk wat ‘tijd’ is? Kinderen hebben nog geen uitgebreid ontwikkeld tijdbesef. Om ze toch een i…
Trendsetter HollywoodTrendsetter HollywoodEr is een lijn te herleiden uit de trendsetters van pakweg de afgelopen eeuw. We kopiëren met het grootste gemak wat Hol…
Facebook in 2018 - veranderingen na negatieve publiciteitnieuws uitgelichtFacebook in 2018 - veranderingen na negatieve publiciteitFacebook is in 2018 een van de grootste sociale netwerken over de wereld. En dit is Facebook niet zomaar geworden. Medew…
Facebook-profiel na overlijden, digitale erfgenaamFacebook-profiel na overlijden, digitale erfgenaamHet is niet leuk om over na te denken. Maar wat gebeurt er met je Facebook-account als je komt te overlijden? Het is aan…
Joodse Bijbel: Koning Saul wil David dodenJoodse Bijbel: Koning Saul wil David dodenNa de overwinning op Goliath is David enorm populair geworden. Koning Saul is jaloers op hem en wil hem doden. Jonathan,…
Bronnen en referenties
 • Legends of the Drenai
 • Wikipedia: Drenai Series
 • En natuurlijk de boeken van Gemmell zelf

Reageer op het artikel "De Wereld van de Drenai: Chronologie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bbuitendijk
Laatste update: 24-12-2007
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!