recensie

Ambachtelijke Dag in Ballum - jubileumboek

Ambachtelijke Dag in Ballum - jubileumboek Ballum 25 jaar Ambachtelijke dag 1987 – 2011 een impressie in foto’s. De commissie Ambachtelijke Dag gaf in 2012 een boek uit over het jaarlijks terugkerende evenement in Ballum. Op de Ambachtelijke Dag verandert Ballum in het dorp van haar grootouders. De Ballumers trekken de kleren van die tijd aan, verkopen snoep van toen en demonstreren vele ambachten van destijds.

Dorp Ballum en de Ambachtelijke Dag

Als is ons Ballumke nog zo klein,
het kan er zo gezellig zijn.


Jubileumboek

Met dat rijmpje begint het jubileumboek van de Ambachtelijke Dag Ballum.
In 2011 bestond het evenement 25 jaar en van al die jaren verzamelde de Commissie Ambachtelijke Dag foto’s die ze bundelde in een boek. Er staat weinig tekst in en heel veel foto’s en dat is precies wat er bij de Ambachtelijke Dag past. Het boek geeft een impressie van het evenement door de jaren heen.

Camminghastraat

Ballum is het kleinste dorp van het eiland. Met haar ongeveer 350 inwoners zet het elk jaar met hulp van vele vrijwilligers en standhouders een evenement neer dat klinkt als een klok. De Camminghastraat die dwars door het dorp loopt, wordt elk jaar omgebouwd tot een tableau vivant uit de tijd van de Amelander grootouders en overgrootouders.

Succesvol evenement

In de jaren 80 kreeg de Ambachtelijke Dag gestalte. Een aantal actieve en creatieve Ballumers opperde een markt in opoes stijl: de Ambachtelijke Dag was geboren. De eerste Ambachtelijke Dag werd gehouden in 1987 en het was meteen een succes. Er stonden ongeveer 40 kramen in het dorp. De Ambachtelijke Dag telde op haar 25ste jubileum in 2011 meer dan honderd kramen en attracties.

Snoepkraam

Om het geheel te financieren werden sponsoren aangeschreven en de gemeente benaderd. Vele bedrijven schreven in en de gemeente liet het evenement delen in de subsidiepot. Daarnaast bedacht de organisatie meer inkomstenbronnen. Er kwam een snoepkraam, ijscokar en verloting en dat droeg bij aan het spekken van de kas.

Entree

In de beginjaren was de entree vrij, maar na een aantal jaren werd gekozen voor entreeheffing bij de toegangswegen van het dorp. De voorziening was nodig om het evenement van financiële middelen te voorzien.

Foto’s voor het boek

Vele Ballumers en bezoekers van de dag stelden hun foto ter beschikking aan dit boek. Het is een fraai plaatwerk geworden waarin behalve de activiteiten en de kramen, bovenal de mensen een hoofdrol spelen.

Vriendelijke groet

Als slotwoord schrijft de commissie een rijmpje achterin het boek, dat komt van een van Ballumse schrijfster en verzamelaar van alles dat met Ballum te maken heeft. Deze Ballumse liet zich inspireren door een rijmpje op een oude prentbriefkaart. Ze schrijft:
Wij komen uit Ballum gevlogen
En brengen u met de meeste spoed
Een hartelijk tot weerziens
En een vriendelijke groet.


Bron: Ameland Pers UitgeverijBron: Ameland Pers Uitgeverij

Relatiegeschenk

De commissie gebruikt het boek als relatiegeschenk en verkoopt de overige exemplaren aan liefhebbers. Het boek is te koop op de Ambachtelijke Dag zelf, die sinds 1987 in juli plaatsvindt.

Gegevens

  • Titel: ‘Ballum 25 jaar Ambachtelijke dag 1987 – 2011 een impressie in foto’s’
  • Samenstelling: Commissie Ambachtelijke Dag Balum
  • Vormgeving en Druk: Grafische Industrie De Marne, Leens
  • Uitgeverij: Commissie Ambachtelijke Dag en Ameland Pers uitgeverij
  • ISBN: 978-90-79945-06-1
  • NUR: 520
  • Prijs: € 20,00

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amelander Productenavond - streekproducten van het eilandAmelander Productenavond - streekproducten van het eilandDorpsbelang Hollum en Stichting Amelands Produkt organiseren in 2011 voor de eerste keer een Amelander Productenavond. R…
Midzomerfeest in het dorp Buren op AmelandMidzomerfeest in het dorp Buren op AmelandIn het midden van de zomer vindt in Buren op Ameland het Midzomerfeest plaats. Dorpsbelang Buren is de organisator van d…
Kerstboomwerpen - Kampioenschap op AmelandKerstboomwerpen - Kampioenschap op AmelandElke Oudjaarsdag staat Ballum op Ameland in het teken van het kampioenschap Kerstboomwerpen. Met sneeuw en hagel, in een…
Buren – Oostelijkste dorp op AmelandBuren – Oostelijkste dorp op AmelandAmeland heeft vier dorpen en een buurtschap. De dorpen zijn Hollum, Ballum, Nes en Buren en het buurtschap heet Kooiplaa…
Boekrecensie: Merel is bang: over angst (Martine Delfos)recensieBoekrecensie: Merel is bang: over angst (Martine Delfos)Merel is bang, is een therapeutisch verhaal voor kinderen vanaf zes jaar tot een jaar of tien over angst. Het is bedoeld…
Bronnen en referenties
  • Persbureau Ameland
  • Boe: Ballum 25 jaar Ambachtelijke dag 1987 / 2011 een impressie in foto´s
  • Afbeelding bron 1: Ameland Pers Uitgeverij
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 04-05-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.